1- LPG ayarı ve motora giren hava miktarı düzensiz ise veya yanlış yapılmışsa özellikle düşük devirlerde ve kalkışlarda LPG'de silkeleme sorunu ortaya çıkar. 2- Gaz kesici içerisinde bulunan gaz filtresi uzun süre değişmediyse seyir halindeyken tıkanıklığa neden olup araçta tekleme sorununu ortaya çıkarabilir.
LPG Enjektör Kaynaklı Sebepler
LPG enjektörleri zaman içinde bozularak değişim gerektiren parça olup enjektörlerden her hangi birinin arıza yapması durumunda sıralı sistem araçta gazda tekleme kaçınılmaz olur. LPG Enjektör arızası tespit edildiğinde duruma göre tek veya takım halinde değişmesi gerekir.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Aracınız tekliyorsa ilk olarak soketler kontrol edilir. Soketlerin herhangi birinin gevşemesi aracın teklemesine neden olabilir. Sonrasında araç çalışırken buji kabloları sırayla tek tek sökülerek motorun sesindeki değişime bakılır. Buji kabloları en sık eskiyen ateşleme sistemi elemanıdır.
OTOGAZ beyni üzerindeki hava ve gaz ayarı iyi yapılmamışsa çekmeme problemi görülebilir. LPG DE hem de benzinde düşer. Aracın motorunda problem var ise çekişe etki edebilir. OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu yetersiz veya sıcaklığı düşük olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
hayır bozulmaz. Göksenin Arda bunu beğendi.
Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
Düşük devirdeyken ve rölantide motorda tekleme sorunu buji arızasına işaret ediyor olabilir. Buji tırnak aralıkları çok kapalı olabilir. Distribütör kapağı çatlak veya içindeki çevresel elektrot uçları yanmış yahut aşınmış olabilir. Karbüratör hava filtresi kirli olabilir.
Akü tamamen bitebilir, bu durum aracın aküsünün değişmesi gerekliliğini ortaya çıkarabilir. Araçta tekleme, aniden durma sorunları çıkabilir. Araç motorunun arıza lambası veya akü arıza lambası yanabilir.
Hocam tekleme dediğimiz şey ateşleme sistemiyle alakalı olur, motor ve şanzıman takozlarıyla alakalı olur. Eğer 2. Vitese attığınızda devir yetersiz kalıyorsa araba irkilir.
Araç 2 Viteste Silkeleme Yapıyor ise genelde silkeleme stabil çalışmayan motor yüzünden olur. enjektör veya ateşleme zamanlamasını bozan bir arızada bu durumu sık görürürüz.
Benzinde Tekleme Neden Olur ? Araçta tekleme sorunu sadece benzinde oluyor, LPG de tekleme sorunu yaşanmıyorsa sorun yüksek ihtimalle benzin enjeksiyon sistemiyle alakalı bir sorun var demektir. Bu bağlamda benzin pompası arızası, benzin enjektörleri ya da benzin filtresinde bir problem olabilir.
Araçların genel bakım zamanlarına dikkat edilmeli aksatılmadan yapılmasına özen gösterilmelidir. LPG'li araçlarda titreme sebepleri motor ve/veya hortumlarda oluşan aşınma, LPG sisteminin yanlış uygulanmış olması, aracın LPG'ye uyum sağlayamamış olması şeklindedir. LPG sistemini uygulayan ustaya götürmenizde fayda var.
Genelde kötü lpg aldığımda menzilim düşer, performans düşer, yüksek devirde de tekleme olur.
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
Motor vuruntusu olarak da bilinen motor teklemesi, zamanında müdahale edilmezse büyük sorunlara yol açabilir. Yakıt verimliliğinin düşmesine, rölantide dalgalanmaya, motor parçalarında ve katalitik konvertörde hasara neden olabilir.
Benzinli aracın rölantide titremesi, yakıt kaynaklı bir sorundur. Yakıtın incelenmesi ve buji kablolarının da analiz edilmesi gerekir. Arıza bujilerin ıslanması ve yakıtın kirlenmesiyle devam eder. Titremenin tespit edilmesi için mutlaka bir uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Genellikle bujilerde ıslanma, arıza ya da buji kablolarında gevşeklik/kopma kaynaklı problemler olabilir. Bunların haricinde dizel araçlarda mazot filtresi benzinli araçlarda benzin filtresi, LPG'li araçlarda gaz filtresi kirli veya bozuksa motorda titreme problemi oluşur.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Balans ayarının yapılması işlemlerinde öncelikle dört tekerlekte araçtan sökülmektedir. Araç tekerleklerin söküm sonrasında balans ayarının kontrolleri yapılır. Kontrol için ise araç tekeri takılması sonrasında teker döndürülerek bağlı olduğu balans makinesinin ölçüm yapması sağlanır.
Genel olarak araçlarda hortum ve kablo bağlantılarındaki yırtık, esneme ya da arıza nedeniyle Rölantide titremesi meydana gelmektedir. Bu durumda bujiler ıslanır ya da buji kablosu aşınarak kopma aşamasına gelir. Rölantin düzetilmesi ya da hortumun değişmesi gerekebilir.
Araç motorunda büyük bir işlem ( supap değişimi-komple motor vs)yapılmadığı ve LPG sistemine herhangi bir müdahale olmadığı sürece bozulmaz. Mevcut LPG Ekipmanları sağlam ve stabil kaldığı müddetçe de yeniden ayar yapmaya gerek yoktur. Periyodik Filtre değişimi, aracın periyodik bakımı gibi işlemlerde ayar bozulmaz.
Kalibrasyon, genelde araç benzinde çalışırken rölantide benzin enjektör açılış süresini kaydeder ve sonra da gaza geçip gazda çalışırken kaydedilen benzin süresinin sabit kalmasını sağlamaya çalışır (gaz süresinin değil). Sonra da rölantide elde ettiği verilere göre tüm devirlerde haritayı oluşturur.
Kutup Başı Sökülürse Araba Aküsü Biter Mi? Araç aküsünün doğru kutup başının sökülmesi akünün korunmasına neden olur. Bir araba aküsünün bağlantısını keserken, her zaman önce negatif konektörü (negatif kelepçe) negatif terminalden çıkardığınızdan emin olmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri