Cobb-Douglas üretim fonksiyonunda α + β ölçeğe göre getiriyi ifade eder. Buna göre, α+β = 1 ise ölçeğe göre sabit getiri, α+β < 1 ise ölçeğe göre azalan getiri, α+β > 1 ise ölçeğe göre artan getiri sözkonusu olmaktadır.
Üretim fonksiyonlarından birisi olan ve en çok kullanılan form olan Cobb-Douglas tipi üretim fonksiyonları, üretimde kullanılan L ve K gibi girdiler ile üretim miktarı (Q) arasındaki ilişkiyi matematiksel olarak ifade etmeye yarar. Bu fonksiyonların genel gösteriliş biçimi; Q=A.K. αLβ Şeklindedir.
eş ürün eğrisi üzerinde bir noktadan diğer bir noktaya geçildiğinde MTİO değişir ve sermaye emek oranı da değişir. işte sermaye emek oranında ki yüzde değişmenin MTİO DAKİ YÜZDE DEĞİŞMEYE oranına ikame esnekliği denir.
APL = Q/L = La–1 ve MPL = aLa–1 bulunur. Örneğin, a = 2 için APL = L; MPL = 2L olur.
İkame esnekliği ise, faktör oranlarındaki oransal/yüzdesel değişimin faktörlerin marjinal verimlilik oranlarındaki oransal/yüzdesel değişmeye oranı olarak ifade edilmektedir. Başka bir ifade ile ikame esnekliği, faktör oranlarındaki yüzde değişimin, marjinal teknik ikame oranındaki yüzde değişime oranıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Bir ürün veya hizmetin maliyetindeki bir değişiklik, insanların onu ne kadar istediğini büyük ölçüde etkiliyorsa, talep esnekliği yüksek olacaktır. Bu, küçük bir fiyat değişikliğinin insanların onu ne kadar istediğinde büyük bir değişikliğe neden olacağı anlamına gelir.
iktisat literatüründe temelde iki esneklik türü vardır. Bunlar; talep esnekliği ve arz esnekliğidir. talep esnekliği; talebin fiyat, talebin gelir ve talebin çapraz fiyat esnekliği şeklinde üç kısımdan oluşurken, arz esnekliğinde ise yalnızca arzın fiyat esnekliği vardır.
Pratik anlamda marjinal ürün, fazladan bir çalışan işe aldıklarında bir donut dükkanında üretilen ek çörekler anlamına gelebilir. Diğer yandan ek tohum eken bir çiftçinin hasat ettiği ek çilek sayısı anlamına ya da bowling salonunun fazladan kulvar inşa etmesi durumunda elde ettiği ek gelir olarak tanımlanır.
Marjinal verimlilik belirli olan bir girdide ortaya çıkan bir birimlik değişmenin meydana getirdiği değişme artış ya da azalış oranıdır. Bir birimlik değişmeden kasıt edilen de artış ya da azalış kavramıdır.
Arzın fiyat esnekliği, bir malın arz edilen miktarındaki yüzde değişmenin o malın fiyatındaki yüzde değişmeye oranlanması ile hesaplanır.
üretim fonksiyonu denir. girdilerle elde edilebilecek maksimum çıktı miktarını gösterir. miktarı sabit iken belirli miktarlardaki girdilerle elde edilebilecek maksimum çıktı miktarını gösterir.
Üretici için sadece iki girdinin kullandığı ve bu iki girdinin de değişken olduğu durumunda, aynı toplam ürün miktarını sağlamaya imkan verecek girdi bileşimlerinin geometrik yerlerini gösteren eğridir.
Ölçeğin Sabit Verimi (Ölçeğe göre sabit getiri): Üründeki artış oranı, girdilerdeki artış oranına eşittir. Ölçeğin Artan Verimi (Ölçeğe göre artan getiri): Bütün girdilerin belli bir oranda arttırıldığı zaman ürün miktarının girdilerdeki artış oranından daha büyük bir oranda artması.
Şu halde, eş maliyet doğrusu üreticinin belirli bir bütçe ile faktör fiyatları veri iken her iki faktörden satın alabileceği bileşimleri veren noktaların geometrik yeridir. Üretici, tüm bütçe olanaklarını harcayarak eş-maliyet doğrusu üzerindeki herhangi bir bileşimi satın alabilecektir.
Bu yasa şudur: Üretim girdilerinden sadece birinin miktarının çoğaltılması diğerlerinin sabit tutulması halinde, toplam ürün miktarı bir noktaya kadar sürekli artar, sonra azalmaya başlar. Ortaya çıkan bu genel eğilim kuralına Azalan Verimler Kanunu (AVK) denir.
Üretim hattından veya makineden birim zamanda üretilen miktar üretim hızı (Rp) olarak tanımlanır. a) Arızasız Durumda Hat Verimliliği: Üretim hattının çalışır kalma oranını olarak tanımlamaktadır. Hat verimliliği ideal çevrim süresinin gerçek çevrim süresine bölünmesi ile bulunmaktadır.
3. Marjinal Fiziki Ürün: Değişken girdi miktarını bir birim arttırılmasıyla toplam çıktıda meydana gelen değişimi ifade eder. Marjinal fiziki ürün aynı zamanda her işçinin ürettiği mal miktarını ifade eder. MPP=ΔTPP/ΔL=dTPP/dL.
Verimlilik Türleri
Üretim miktarının üretim faktörlerine oranı olarak tanımlanan verimlilik, "toplam faktör verimliliği" ve "kısmi verimlilik" diye iki gruba ayrılır.
Açık (Muhasabe) Maliyetleri: Firmanın (firma sahipleri dışında) kaynaklarını kullandığını kişi veya firmalara yaptığı doğrudan ödemelerdir. Örtük Maliyetleri: Firma sahiplerinin firmanın üretimi için kullandıkları kendi kaynaklarının fırsat maliyetidir.
Ancak marjinal maliyetin artması zaman içinde bu durumun tersine dönmesi demektir. Yani, işletmenin üretim için harcadığı gider sonunda elde ettiği gelirden daha büyük olmaktadır. Böyle bir durumda ilave üretimler gözden geçirilmeli ve kar dengesi sağlanamadığı durumda üretimden vazgeçilmelidir.
Ortalama değişken maliyet (average variable cost=AVC) = ürünün birim başına değişken maliyeti. Ortalama toplam maliyet (average total cost=ATC) = ürünün birim başına toplam maliyeti. Uzun dönemde bütün girdiler (emek ve sermaye) değişkendir.
Esneklik potansiyel enerjisi, sıkıştırılan ya da gerilen cismin cinsi ile sıkıştırılmanın veya gerilmenin miktarına bağlıdır.
Sıfır esnek (Tam inelastik) talep: Talep edilen miktarın malın fiyatına hiç duyarlı olmaması yani fiyatı ne kadar artarsa yada azalırsa azalsın miktarda değişiklik yok ise talep esnekliği sıfırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri