110-120 °C arasında düzgün bir şekilde erir.Camsı geçiş pek gözlenmez. Her türlü malzeme yapımında kullanılabilir. Leğen, kova, masa ,sandalye gibi günlük yaşantımızda kullanılan polimer malzemelerin neredeyse yarısı polietilenden üretilir.
Plastiğin erimesi 120-135 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.
Polietilen çok çeşitli sektörlerde kullanılabilen bir mühendislik plastiğidir. Yüksek kimyasal dirence sahip olan polietilen -50 ile 80 derece aralığındaki sıcaklıklara dayanabilmektedir.
Erime noktası (Kristalizasyon derecesi ve polimerizasyon derecesine bağlı olarak 235 ve 260 °C arasındadır.
PVC büyük ölçüde endüstride kullanıldığı için çok güçlü ancak aynı zamanda yüksek bir erime noktasına sahiptir . PVC bu nedenle maksimum 210°C civarında bir erime noktasına sahiptir.
İlgili 34 soru bulundu
Polikarbonatların yoğunluğu 1.20 g/cm3 olarak belirlenmiştir. Bunun yan ısıra kullanım sıcaklık aralığı -100 ile +135 derece arasında değişen bu malzemenin erime sıcaklığı da 270 ile 380 derece arasındadır. Bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere polikarbonatlar oldukça dayanıklı malzemelerdir.
Maliyeti düşürmek ve daha çok kâr elde edebilmek için üretilen "çok ince" plastik bardak ve tabaklar 70-90 derece sıcaklığındaki sıvılar içine konduğunda tehlike yaratır. Sıcak sıvı, plastik malzemeyi eritir.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Plastikler sıkma makinesine taşınarak eritme işlemine başlanılır. Kendi türlerine ayrıştırılan plastikler makinelerde olması gereken sıcaklıkta eritilir ve daha sonra soğutma işlemi yapılarak granül halini alır. Plastiğin eritilerek geri dönüşüme kazandırılmasının birçok yararı vardır.
1-Yüksek yoğumluklu polietilen (HDPE ), genelde yüksek molekül ağırlıklı ve düz zincirli polimerizasyon sonunda elde edilir, sertliği yüksektir. 118-135 °C arasında düzgün bir şekilde erir.Camsı geçiş pek gözlenmez.
ABS 210-250 derece arasında erir. · PLA (Poli Laktik Asit), organik bir malzemedir, şeker kamışı ya da mısır nişastası gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilir. Biyolojik olarak parçalanabilir bir plastiktir.
Erime noktası düşük olduğu için 90-110°C sıcaklık aralığı gibi düşük sıcaklıklarda kullanılabilir. Yükleme yapılmadığında 140°C dolayındaki sıcaklıklara dayanabilir.
Silikon, camın da hammaddesi olan silis kumunun sıvılaştırılması sonucunda elde edilen sağlıklı ve hijyenik bir hammaddedir. Silikonun ortalama erime sıcaklığı 357°C dir. Bu sebeple bu kadar esnek bir malzeme şaşırtıcı bir biçimde fırının içerisinde erimeden kullanılabilir.
Eğer plastik ürünleri bulaşık makinenize atarsanız hasar görebilir ve tehlikeli olabilir. Buna plastik kepçeler, spatulalar ve saklama kapları da dahil. Bunun sebebi plastik ısıtıldığında BPA gibi kimyasalları serbest bırakması ve makineyi açtığınız anda kimyasalların ev ortamınızda salınmasıdır.
Dayanıklı bir yapıya sahip olan maden olarak öne çıkan demir, 1535 santigrat derece doğrultusunda erir.
Çelik 1.535 derece ısıda eriyen bir alaşımdır. Çelik demir ve karbonun birleşmesiyle meydana gelir. Çelik gibi alaşım olan maddelere tunç ve lehim örnek verilebilir.
Elbette sıcak su torbasına alternatif olabilecek uygulamalar var. Ancak bu kesinlikle plastik şişe ya da cam kavanozdan geçmiyor. Plastik şişe, zaten yapısı gereği kaynamış bir suyla temas eder etmez şekil değiştirir, kısmi erimeler, bükülmeler gösterir. İçinden su sızdırma ihtimali de yüksek olur.
Bu durumlardan ilki, güneş ışığıdır. Güneş ışığına maruz kalan ve sıcak bir ortamda bekletilen damacana ya da pet şişelerdeki zararlı maddeler, zamanla suyun içerisinde karışmakta, bu da insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Plastikler ısıya dayanıklı değildir ısıyı iyi iletmezler elektrik iletmede yalıtkandırlar.
Mühendislik plastiklerinden olan polyamid halk dilinde naylon olarak da bilinmektedir. Sert bir plastik olan bu plastik çeşidi aşınmaya ve bükülmeye karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
Sürekli kullanım sıcaklığı, Kestamid® 'e göre 15-30°C artarak 125 -140°C aralığına erişir. 185-200°C aralığına ulaşan kısa süreli kullanım sıcaklığı sayesinde de ısı dayanımı gerektiren birçok uygulamada güvenle kullanılır.
Yüksek ısı ise polyamid kumaşın yanmasına neden olabilir. Bu nedenle polyamid kumaş yüksek sıcaklıkta yıkandığı takdirde çekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri