Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır.
Zencefil, zerdeçal ve tarçın kullanmanın bir zararı yoktur.
Toz zencefilin çay ya da farklı formlarla kullanımı, emziren annelerin sütünü artırmada çok etkili olur. Şeker kamışı suyu ile karıştırılarak kullanıldığında, mide tahrişini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu karışımın sabah erken saatlerde tüketilmesi gerekir.
Yeşil Yapraklı Bitkiler. Ispanak, brokoli, lahana gibi yeşil yapraklı gıdalar; A, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra lif, antioksidanlar ve kalsiyum, demir gibi mineraller ve folat açısından zengindir. Her gün en az 1 porsiyon bol miktarda vitamin içeren yeşil yapraklı gıdaların tüketimi ile süt üretimi artırılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Emziren Annelerin Sütünü Artıracak Öneriler
Gün içinde bol su için. Sıvı alımı, hem doğum sonrası süreci kolaylaştıracak hem de sütün miktarına etki edecektir. Taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı şerbetler, çorbalar, ayran gibi gaz yapmayan içecekleri bolca tüketin.
Süt üretimini arttırarak laktasyonu uyarır. Annenin bağışıklığını arttırır. Zerdeçal, kolesterol seviyelerini düşürmede ve kan pıhtılarının yanı sıra kötü kan pıhtılaşmasını önlemede etkilidir.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Örneğin ısırgan otu çayı anne sütü oluşumu arttırırken, rezene çayı annenin gaz problemine çözüm olur, papatya ve anason çayı ise annenin rahat uyumasına yardımcı olur. Günde 2-3 fincan bitki çayı içilmesinin bir sakıncası yoktur.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Günde 1 bardak sütün içine 1 tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı toz zencefille yaptığınız karışımı için.. Bu karışım öksürük üzerinde doğal tedavi edici bir etki sağlıyor ve bağışıklık sistemini uyarıyor. Nezle, grip, orta kulak ve bademcik iltihabı, bronşiolit, akut sinüzit...
Gaz sancısından muzdarip olan bebeğin, karın bölgesine ve sırtına yağ ile masaj yapmak, karnına ve sırtına ılık bez koymak bebekte gaz çıkarımını kolaylaştırmaktadır. Bebeği hafif hafif sallamak, kucakta sırtını sıvazlayarak gezdirmenin gaz çıkarmada etkili olduğu bilinmektedir.
4) Sarımsak:
Yemeklerinize bir miktar sarımsak ekleyerek hem yemeklerinize lezzet katmaya hem de sütünüzü artırmaya ne dersiniz? Anne sütünü artırmak için sarımsağın mucizevi etkisine geçmişten bugüne başvurulmaktadır.
Kimyon: Gaz problemini azaltır ve anne sütünü arttırır.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
Emziren annelerin gün içinde tüketmesi önerilen çaylardan biri papatya çayıdır. Papatya çayı anne adayının yorgunluğunu alırken bir yandan da süt hormonlarının çalışmasını destekler. Gün içinde 2 fincan papatya çayını düzenli olarak içen annelerin süt veriminin yükseldiği gözlemlenmiştir.
Özellikle de incir ile hurma emzirme döneminde ciddi derecede süt miktarını artırmaktadır. Buna ek olarak demir eksikliğiniz var ise kırmızı çekirdekli olan kuru üzüm tüketerek hem demiri hem sütü artırabilirsiniz.
Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur. İşte, anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri... Stres, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak anne sütünde azalmalar görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri