Pazı, kereviz sapı ve pırasa ile hazırlanan sebzeli lüfer, kış aylarında hem doyurucu, hem de lezzetli bir yemek hazırlamak isteyenler için idealdir. Hardal ve sirke ile hazırlanan bu sos, lüfere en çok yakışan soslardan biridir. Hazırlanan lüfer ızgara, lime dilimleri ile birlikte sunulur.
Lüfer: Balıkların Sultanı, Lezzetli ve Besleyici!
Lezzeti ve ekonomik değeri ile balıkların sultanı lakabını taşıyan lüfer, sezonunda hiç düşünmeden alınacak balıklardan biri. Türkiye denizlerinden çıkan ve neredeyse en lezzetli balık olarak ün salan lüfer balığı, yiyenlerin ömür boyu vazgeçmediği tek balık.
Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint okyanusu ve atlas okyanusunda sürüler dolaşan lüfer pullu bir göçmen balıktır. Soğuk denizde yaşayanları daha yağlı olduğundan daha da lezzetli olur.
Balıkların üzerine bir kaç yerinden bıçak yardımıyla küçük kesikler atın. en üste halka halka doğradığınız soğanları koyunuz. Bir kaç parçada limon ekleyebilirsiniz. Önceden ısıttığımız fırında 40-45 dakika pişiriniz. daha kızarmış sevenler süreyi biraz daha uzatabilir.
Lüferleri avlamak için yem olarak; hamsi, izmarit, zamana, sardalya ve istavrit kullanabilirsiniz. Lüferler bu yemleri çok sever ve hemen gelir.
İlgili 38 soru bulundu
Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır.
Lüfer (Pomatomus saltatrix), Pomatomidae familyasından ekonomik değeri yüksek bir balık türü. Vücutları uzun, sırt yüzgeçleri iki tane, kuyrukları çatallı, ağızları iri, dişleri sivri ve güçlüdür. Yan çizgi hemen hemen düz olup, pullarla örtülüdür. Yan çizgide pul sayısı 95-100 adettir.
Levrek. Sıcak yaz ayları geldiğinde taze taze tadabileceğiniz en lezzetli balıklardan bir diğeri levrek. Hem Akdeniz hem de Karadeniz hem de Ege kıyılarında tutulan levrekler az yağlı eti ve tadına doyulmaz lezzeti ile biliniyor.
Lüfer balığı; her pişirme yöntemi ile lezzetli olabilen bir tür olsa da en çok tercih edilen yöntemler arasında hafif yağda kızartma, fırında ya da ızgarada pişirme yöntemleri gelir.
Sarımsaklı sosla marine edilen lüfer, en lezzetli balık türlerinden biridir. Tarif yapımında beyaz şarap kullanılır ancak isteğe göre şarap sirkesini de tercih edebilirsiniz. Ortalama 30 dakikada hazırlanan lüfer ızgara, roka, havuç ve turp dilimleri ile birlikte sunulur.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Lüfer balığı olgunlaşana kadar farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlar defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara balıklarıdır. Yasal av boyu 18 cm olsa lüfer diye satılan balık sarıkanat balığıdır. Maalesef bu boydaki sarıkanat da henüz üreme çağına gelmemiş lüferdir.
palamut lufere oranla daha az yagli bir baliktir. lufer sadece ama sadece izgarada pisirilirken,palamut izgara,tava,pilaki ve hatta lakerda yapilabilir. palamut sakin havalari sever,cok hafif bir ruzgar esse bile denizin derinliklerine kacar. oysa lufer soguk havanin,firtinanin baligidir.
25 santimden sonrası gerçek lüfer olarak adlandırılırken bu cins balık 350 grama kadar büyüyebiliyor. 35 santimden sonrasına kofana ismi verilirken artık denizlerimizde bu cinse rastlanmıyor. En büyük boyu olan sırtıkara ise 50 santimden daha büyük balıklar ama 20 yıldır denizlerimizde görülmüyor.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
BALIK FİYATLARI CEP YAKIYOR: LÜFERİN KİLOSU 350 TL'DEN SATILIYOR | Çanakkale'de olta ile tutulan lüfer kilosu 350 liradan satılırken, tanesi 35, 3 tanesi 100 liradan satılan palamut sezon sonuna gelindiği için şu anda tezgahlarda tanesi 80 ile 90 lira arasında satılıyor.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Karadeniz'de yaşayan lüferler daha lezzetli ve yağlıyken Ege lüferleri daha yavandır.
420 milyon yıldan uzun süredir denizlerin kralı olan köpek balıkları dinozorlardan bile yaşlı ve hâlâ denizlerin en karizmatik ve ürpertici canlıları olarak varlıklarını sürdürüyor.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
En yağlı ve lezzetli döneminde olan Sardalya'nın dışında ise; İstavrit,Sarıkanat,Sarıağız,Akya,Orkinos,Kaya Balığı,Trança,Sinarit tüketilmelidir.
Mevsimi gelen taze lüfer balığının gözleri parlak ve dışa doğru, solungaçları ise kırmızı olur. Solungaçların kırmızı mürekkep balığı ile boyanıp boyanmadığı ancak solungacına dokunarak anlaşılabilir. Taze lüfere parmak ile bastırıldığında ortaya çıkan çukurluk hızla düzelirken, bayat lüferde çukurluk kalır.
Zengin içeriği ile kalp sağlığını destekleyen lüferde atardamar sağlığı için önemli potasyum ve yüksek düzeyde antioksidan etkiye sahip selenyum bulunuyor. Vücutta üretilmeyen, dışarıdan besinlerle vücuda alınması gereken çoklu doymamış yağ asitleri olan EPA ve DHA açısından zengin balıkların başında geliyor.
Balık bu şekilde mangalın hazır hale getirene kadar bekliyor mangalın yakıyoruz küçük bir mangal işinizi görür telde yapacaksanız. Sürekli çevirmeniz gerekecektir yada kapalı saçınız varsa masa yardımıyla bir tarafını kızarttıktan sonra diğer tarafını çeviriniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri