Trabzon yöresel yemekleri; kuymak, Laz böreği, turşu kavurma, Akçaabat köfte, Hamsiköy sütlacı, Vakfıkebir ekmeği, hamsili yemekler, hamsi çorbası, karalahana sarması ve çorbası, Karadeniz pidesi, palamut dolması, kefal ekşilisi, Trabzon çayı, Kalkanoğlu pilavı ve çok daha fazlasından oluşur.
Uzungöl'ün ve Trabzon'un meşhur lezzetlerini bulacağınız yol üzeri kahvaltı mekanlarında kişi başı 100-150 tl ücret ödeyerek kahvaltı yapabilirsiniz. Uzungöl kahvaltı yerleri yerine otelleri tercih ederseniz kişi başı konaklama ücretlerine dahil olarak herhangi bir kahvaltı ücreti ödemeniz gerekmez.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen Uzungöl'ün herhangi bir giriş kısıtlaması bulunmuyor. Aile ziyaretleri açısından da tercih edilen doğal yapı, araç girişine uygun bir bölgede yer almaktadır. Uzungöl'ün giriş ücreti yoktur.
Trabzon'a 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte bulunan Uzungöl, Şerah köyünün yerleştiği vadi yamaçlarından heyelan sonucu kayan toprak ve kayaların, haldizen deresinin önünü kapatmasıyla 1600'lü yıllarda oluştuğu rivayet olunan doğal bir göldür.
İlgili 40 soru bulundu
Denizden yaklaşık olarak 1090 m. yüksekte bulunan bölge, bahar ve kış aylarında bol bol yağış alıyor. Yağışlarla bozulan yollar bölgeye ulaşımı zorlaştırıyor. Bu yüzden Uzungöl'e gitmek için en uygun zaman Temmuz-Ağustos ayları.
İstenildiğinde guruplara ve toplu organizasyonlarınıza da müşterilere hizmet vermektedirler. Trabzon – Uzungöl ulaşım bedeli 2022 yılı için kişi başı 38 TL'dir. Belirtmeniz halinde Uzungöl yolu güzergahında istediğiniz yerden araca binmeniz mümkündür.
Uzungöl (Romeika: Σαράχος, Saráhos), Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı turistik mahalle.
Özel imkanları olan, kalabalıktan uzak tatil yapmanızı sağlayan Uzungöl butik oteller, rahat ve modern odalarıyla da beğenileri kazanıyor. Uzungöl'ün en iyi oteli ve butik oteller arasında en çok önerilen: Uzungöl Butik İnceli Otel'idir.
Kuymak, turşu kavurması, yumurtalı minzi, kaygana… Trabzon'da hepsi aynı kahvaltı sofrasında bir araya geliyor. Bir de Sürmene pidesi var.
Trabzon sabah kahvaltısında mutlaka muhlama ve kuymak yenir. Özel eritme peynir ile yumurtanın eşsiz harmanı buranın en meşhur kahvaltılığıdır. Güzel yapan bir Trabzon kahvaltı mekanında yenirse tadı enfes bir hatıra bırakır damakta. Diğer yandan pastırması ve sucuğu da güzeldir ve yenir.
Ama Hamsiköy sütlacı yemek için illa Hamsiköy'e gelmeniz gerekmiyor. Trabzon merkeze her gün buradan kalkan araçlar sütlaç götürüyor. Birçok yerde Hamsiköy sütlacı bulabilirsiniz. Ayasofya'ya yakınlarındaki Uğur Usta'nın hem Hamsiköy'de hem de burada şubesi bulunuyor.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Trabzonspor'u, hamsisi, ekmeği, tereyağı, fındığı, hurması, kara lahanası, telkarisi diye başlayan uzunca bir sıralama yapabiliriz.
İlk yapay göl, Düzköy ilçesi Hırsafa Yaylası'nda oluşturuldu. Hayvan içme suyu ve rekreasyon amaçlı kullanılacak, 108 metre uzunluğundaki göl, 30 bin metreküp su tutacak. İkinci yapay göl ise her yıl nisan ayında 'mavi yıldız' çiçeğinin açtığı Kadıralak Yaylası'nda yapılacak.
Bu durum oluşan felaketin büyüklüğünü anlatmak için yeterlidir. O halde Uzungöl felaketinin oluş tarihi olarak 1610 ile 1620 yılları arasında olduğunu söyleyebiliriz zira 7 köyün sürgün ve göç fermanları bu yıllara rastlamaktadır.
Kış sezonu boyunca kar yüzünden kapalı olan Uzungöl Bayburt yolu gerçekleştirilen kar temizleme ve yol açma çalışmalarının ardından 8 Mayıs 2022 Cumartesi günü itibarı ile ulaşıma açıldı.
Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi'nin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl, "Uzungöl" olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir. Özellikle yakınındaki "Şerah" köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evleri, doğanın güzelliğini tamamlar özelliktedir.
Uzungöl'ün hemen girişinden itibaren yol kenarlarında, otel ve diğer işletmelerin yan taraflarında dizili halde ziyaretçilerin hizmetine sunulmuş yüzlerce çeşit yöresel kıyafetler, şapkalar, çantalar, peştemal ve peştemal desenli hediyelik eşyalar, tahta kaşıklar, oyuncak bebekler vb. birçok hediyelik ürün bulmanız ...
Muhteşem bir doğayı önünüze seren Haldizen Yaylası'nı gezmeden Uzungöl'den dönmeyin. Ayrıca Şekersu Yaylası, Garester Yaylası, Traşkapanı Yaylası, Veli Yaylası, Büyük Yayla, Multat Yaylası, Lustra Yaylası, Tabanoz Yaylası ve Derindere Yaylası da görmeniz gereken yerlerdendir.
Uzungöl bugün yaklaşık olarak 837 m uzunluğunda, 279 m genişliğinde ve en derin yeri 5.87 m'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri