Lupus, bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine karşı saldırmasına neden olan bir hastalıktır. Lupusun semptomları, eklemlerde ağrı, yorgunluk, deri döküntüleri, böbrek problemleri gibi çok çeşitli olabilir. Kelebek şeklinde bir yüz döküntüsü, lupusun tipik bir belirtisi olabilir.
Lupus hastalığı aralıklı olarak alevlenmelerle seyreden kronik bir hastalık olduğundan, uygun tedavinin yapılmadığı takdirde, organlarda kalıcı hasara ve ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir sağlık problemidir.
Lupus hastalığı, vücudun önemli bir yapıtaşı olan kollajene karşı vücudun bağışıklık sistemi saldırısı yapmasına denilmektedir. Bazı kişiler, enfeksiyonlar vasıtasıyla, bazı ilaçlardan ötürü ya da güneş ışığı ile tetiklenebilen kelebek hastalığı geliştirme eğilimiyle doğarlar.
Kadınlarda erkeklere göre 9 kat fazla görülür. Başlangıç daha çok genç yaşlardadır. Sadece 15 hastadan birinde 50 yaşından sonra başlar. 50 yaşından sonra başlayan lupus vakaları da genelde daha hafif seyreder. Bazı kişilerde bulgular hamilelik sırasında ortaya çıkar.
İlgili 32 soru bulundu
Tedavi tutulumun yerine ve şiddetine göre değişir Lupus her kişide farklı tutulum özellikleri göster Lupus, tedaviyle tamamen yok edilemez. Ancak ilaç tedavisiyle hastalığı kontrol altına almak, doku ve organ hasarını önlemek mümkündür.
Lupus hastalığı, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler dahil birçok organ ve sistemi tutabilir.
Güneşin zararlı ışınları arasında sayılan ultraviyole ışınları, bazı ilaçlar, virüs enfeksiyonları, fiziksel veya duygusal stres durumu ve travmalar lupus hastalığının gelişimini tetikleyebilir.
Lupus için bir tedavi yoktur, ancak ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir. Lupus bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, alevlenmeleri önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Soğuk algınlığı veya grip olan insanlardan kaçınmalısınız çünkü bu hastalıklar alevlenmeyi tetikleyebilir.
Hastalığın seyri esnasında ortaya çıkan belirti ve bulgulara ek olarak hastalık ile ilişkili kabul edilen antikorların kanda varlığının araştırılması, idrar analizleri ve radyolojik görüntüleme yöntemlerinin değerlendirilmesi ile kelebek hastalığının tanısı koyulabilir.
Lupuslu birinin görmesi muhtemel olan birincil uzman bir romatologdur. Romatologlar eklemleri, kemikleri ve kasları etkileyen durumların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Lupus eklem ağrısına ve iltihaplanmasına neden olmasıyla bilinir ve romatolog genellikle lupuslu birinin göreceği ilk uzmandır.
Diskoid lupus erythematosus (DLE): Bu tür lupus, deride döküntüler ve kaşıntılı lezyonlar oluşturur.
Lupus hastaları enfeksiyon ve koroner kalp hastalığı riski açısından dikkatli olmalı ve güneşten korunmalıdırlar. Pek çok hastalıkta olduğu gibi, genetik yatkınlığı olan bireylerde, güneş ışığı, virüsler, kimyasallar, gıdalar ve ilaçlar gibi çeşitli çevresel faktörlerin de tetikleyici rol oynadıkları bilinmektedir.
Özellikle kadınlarda daha yaygın karşılaşılan bu kelebek hastalığı, bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı doku ve hücrelere saldırması şeklinde ilerler. Eğer kontrol altına alınmazsa hasta için hayati risk arz eder.
Ağır vakalarda böbrek yetmezliğine kadar gidebilen böbrek iltihabı görülebilir. Sinir sistemiyle ilişkili migren, epilepsi, denge problemleri gibi belirtiler ve psikolojik problemler vardır. Bazı hastalarda inme ortaya çıkabilir. Sindirim sistemi tutulumu ve pankreatit nedeniyle sindirim problemleri sıktır.
Lupus Belirtileri
Eklemlerde şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı da olabilir. Enfeksiyonlara yatkınlık, yüksek ateş, kilo kaybı, karın ağrısı gelişebilir. Hastaların yüzde 70 gibi büyük çoğunluğunda böbrek tutulumu görülür ve bu konunun atlanmaması çok önemlidir.
Lupus nefriti, böbreklerdeki küçük filtrelerin hasar gördüğü ve böbrek fonksiyonunun kaybına neden olduğu böbrek iltihabıdır. Sıvıların tutulması, bu hastalığın yaygın bir semptomudur. Bacaklarda, ayak bileklerinde ve/veya parmaklarda kilo alımına ve şişkinliğe neden olur.
Prednizon veya prednizolon gibi kortikosteroidler iltihabı azaltmak ve bağışıklık sisteminin aktivitesini bastırmak için kullanılır ve SLE'nin temel tedavisi oluşturur. Hastalığın hafif olduğu çocuklarda kortikosteroidler ve sıtma ilaçları gerekli tek tedavi olabilir.
Hastalık tamamen ortadan kalmaz ancak belli dönemlerde ilaçlarla yatıştırılması mümkündür. Teşhis edildikten sonra çoğu kişide yorgunluk, kilo kaybı ve ateş gibi yakınmalar söz konusu olabilir.
Yazın, geniş şapka takmaları, yüksek koruyucu krem kullanmaları gerekir. Güneş ışınları, hastalarda bulguları tetikleyebilir. Hastalar, gezebilir ama doğrudan güneşlenemez. Koruyucu sürdükten sonra denize girebilir.
Hastalık her hastada farklı seyreder. Riskli gebelikleri takip eden bir kadın doğum uzmanı (perinatoloji) ve romatoloji uzmanının hastayı birlikte takibi ile en karmaşık hastalarda bile uygun tedavi planlaması ve takiple, lupus hastalarının da sağlıkla bebeklerine kucaklarına almaları mümkün.
Hastalar objeleri net göremediklerinden, bulanık gördüklerinden yakınırlar. Bu yakınmalar kısa sürede ortadan kaybolur ve tedavinin kesilmesine gerek yoktur. Diğer bir yan etki ise ilerleyen yıllarda retinada birikime sebep olur ve görme alanının daralmasına yol açabilirler.
Böbrek, sistemik lupus eritematozus ya da kısaca lupus hastalığının sık etkilediği organlardandır. Hafif derecede etkilenmeden, böbrek yetersizliğine yol açmaya kadar giden değişik dereceklerde tutulumlar görülebilir. Tedavi kararı verilmeden önce tutulum derecesi ve şiddetinin belirlenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri