İrmik, makarna yapımında da kullanılan durum buğdayından elde ediliyor. Kendine has rengini de bu tahıldan alıyor. İrmiğin durum buğdayından elde edildiği bilgisi, esasında “İrmik glutenli mi?” sorusunun da cevabı niteliğinde oluyor.
İçeriğinde gluten bulunan tahılla ürünleri arasında arpa, birçok buğday çeşidi, bulgur, çavdar, irmik ve tritikale bulunur. Bu sebeple çölyak hastaları içinde gluten bulunan irmik ve türevlerini tüketemezler.
İrmik kullandığınız tüm ürünlerde rahatlıkla glutensiz irmik de kullanabilirsiniz. Sadece çölyak hastaları değil glutensiz beslenme biçimini benimseyen kişiler için uygun bir alternatiftir.
İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Hastalığın tedavisi yoktur ve glüten içeren gıdalar kesildiğinde bağırsaktaki zarar önlenir ve şikayetler yok olur. Toplumda her 100 kişiden 1'inde görülen bu hastalığın görülme ihtimali, ailede çölyak hikayesi varsa 10 katına kadar artar.
Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle 1 yaşından sonra gluten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile birlikte ilk belirtiler ortaya çıkar.
Gluten İçeren -Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Gıda Maddeleri: Buğday, arpa , çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (Un, bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus kepek gibi.)
Karabuğday glutensiz mi sorusuna “evet” yanıtını kolayca verebiliriz. Her ne kadar adında buğday sözcüğü yer alsa da karauğday gluten içermez.
Özünde bulgur olduğu için ve bulgur da gluten içerdiğinden dolayı ince bulguru çölyak hastaları tüketmemelidir.
Çünkü içeriğindeki protein oranının yaklaşık yüzde 80'i glutenden oluşan buğday, gluten içeren besinlerin ilk sırasında yer alıyor. Bu sebeple aksi umulsa da, ne yazık ki irmik de gluten içeren besinler arasında bulunuyor!
Bir glutensiz diyet listesi içerisinde şunlar yer alamaz: Buğday, arpa, çavdar, yulaf (bazı özel işleniş ile biçimleriyle üretilenler hariç), hamur işleri, hazır çorba ve bulyonlar, kahvaltılık gevrekler, malt ve malt aromalı içecekler, irmik, makarna ve şehriye.
Glutensiz tahıllar nelerdir? Glutensiz tahıllar denince ilk akla gelenler: darı, kahverengi pirinç, yabani pirinç, sorgum, yulaf ve tef. Bunlara ek olarak, beslenme açısından tahıl görünümünde olup taksonomik olarak başka aileden olan amarant, karabuğday ve kinoa var. Bunlara pseudograin (yalancı tahıl) de deniyor.
Mısırın iri olarak öğütülmesiyle elde edilen lezzetli ve sağlıklı bir besin türüdür. Glütensiz Mısır İrmiği Nasıl Yapılır? Glütensiz ürünleri işlediğimiz değirmenimizde tanelere ayrılan mısırlar iri bir şekilde öğütüldükten sonra irmik halini alırlar.
Çölyak hastaları buğday, arpa, çavdar ve yulaf ile bunlardan elde edilen tahıl ürünlerini tüketmemelidir. Ayrıca bisküvi, çikolata ve gofret benzeri gıdaların tamamında gluten bulunmaktadır. Bu nedenle paketli gıdalardan uzak durulmalı, gluten içerip içermediği mutlaka ürün etiketinden kontrol edilmelidir.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketmemek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir. Beyaz una nazaran daha yapışkan bir un çeşidi.
Pirinç, doğal hali ile glutensiz tahıl çeşitlerinden biridir. Bu nedenle çölyak hastaları ve glutensiz diyet yapanlar için vazgeçilmez bir besindir.
Canan Karatay, "Bunlar; ALS, dikkat dağınıklığı, otizm, diyabet, osteopeni, beyin bulanıklığı,kanser, sık sık hastalanma, süt ürünlerinde entolarans, büyüme geriliği, depresyon, mide bağırsak gazı, kısırlık, migren, sık sık düşük yapma, Alzheimer, sık acıkma, Parkinson, burun tıkanıklığıdır" diye konuştu.
Gluten duyarlığı ile çölyak hastalığı irmik unuyla birlikte ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardır. İrmik buğday türü olduğundan, buğdaya karşı alerjisi olan kişilerin kullanmaması gereken üründür.
Glutensiz diyette buğday, arpa, çavdar unu içeren her türlü besin maddesinin yenilmesi yasaklanır. Mısır ve pirinç zararlı olmayıp diğerlerinin yerine kullanılabilir.
Buğdaya karşı bir alerji, buğdaydaki bir proteine karşı alerjik bir tepkiyi içerir. Gluten, tipik olarak alerjik reaksiyona neden olan buğday proteinlerinden biri değildir. Gluten, çölyak hastalığı denen bir durumda yer alır. Çölyak hastalığı, buğday alerjisiyle karıştırılır, ancak iki durum birbirinden çok farklıdır.
Çölyak krizi ise yaşamı tehdit eden ve çölyak hastalığının nadir görülen bir komplikasyonudur. Bu komplikasyon klinik olarak; hipokalemi, hipomagnezemi, hipokalsemi, hipoproteinemi, demir ve folik asit eksikliğine yol açan ağır derecede ishal, dehidrasyon ve metabolik değişikliklerle karakterize bir tablodur.
Bu sebeple çölyak hastalığı genetik bir hastalık olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra çölyak hastalığı kalıcı bir hastalıktır. Ne yazık ki henüz bu hastalığa kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Günümüz itibariyle çölyak hastalığının tedavisi yalnızca glutensiz diyettir.
Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler (AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri