Şırnak'ın Cizre ilçesine has tarifi ve yapılışıyla Ramazan ayı ile özdeşleşen, iftarlık tatlı olarak beğenilerek tüketilen luzine tatlısı artık normal günlerde de sofradaki yerini almaya başladı.
Nevzine tatlısı Kayseri yöresine ait çok özel bir şerbetli tatlıdır. Şerbetinde pekmez olduğu için, genelde tahin ile süslenip, servis edilir. Şerbetine pekmez ilave edildiği için yapılışı diğer şerbetli tatlılardan farklıdır. Oldukça yoğun ve güzel bir kıvamı vardır.
Pişirme işleminden sonra su, şeker, üzüm pekmezi ve limon suyu ile hazırlanan şerbet ilave edilir. Dilimlenerek soğuk olarak servis yapılır. Kayseri yöresi tatlılarındandır. Şerbetinde şeker ve üzüm pekmezinin birlikte kullanılması, bu tatlıyı diğer şuruplu tatlılardan ayıran en önemli özelliklerinden biridir.
Tatlının yapımı için şeker, ceviz, irmik, un ve yağ kullanıldığını anlatan Munis, "Tatlımız 15 dakikada hazır hale gelmekte ve 3-4 saat bekletildikten sonra kesim haline gelerek tüketiciyle buluşuyor. Mutfağımızda vazgeçilmez bir tatlıdır. Beğenilerek tüketiliyor ve ilçemizle anılan bir tatlı." diye konuştu.
Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Palize Nasıl Yapılır
Şekerle su kaynatılır, nişasta bir su bardağı su ile ezilir. Ezilen nişasta kaynayan şekerli suya karıştırılarak ilave edilir. Kaynayan malzeme katılaşınca kaselere boşaltılır, soğuyunca servis yapılır.
Urfanın Meşhur Şıllık Tatlısı (Detaylı)
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir. Genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, tam bir enerji ve şifa deposu olarak bilinen çok lezzetli bir tariftir.
Hayrabolu Tatlısı da bölgenin önemli tatlıları arasında yer alıyor. Bütün tatlıcı vitrinlerinde ve restoranlarda görmek mümkün. Peynir, irmik, un ve yumurtadan yapılan bu tatlıya Edirne'de Hayrabol tatlısı da deniyor.
Badem Ezmesi :
Edirne'nin Osmanlı saraylarından kalan tarihi tatlılarından biri olup, bu tatlının tüm dünyada bilinen kaynağı Edirne'dir.
Cezayir Türk karakterinin en sevdiği tatlı olan ballı çak çak tatlısı tarifi, izleyiciler tarafından merak ediliyor. Kazakistan mutfağına ait olan çak çak tatlısı, Tatar tatlı olarak da biliniyor.
Bunlar; altın kesesi, yoğurt tatlısı, düğümlü tatlı, aside tatlısı, nevizene tatlısı ve elde kesme kadayıf tatlısıdır.
Tatlıdan yoğun miktarda tahin tadı ve kokusu geliyor. Tahin seviyorsanız bayılacağınız bir tatlı. Bu arada çok gevrek bir hamuru olduğu için şerbetini ilk döktükten sonraki kıvamı hamurumsu oluyor. Buzdolabında bekledikten sonraysa helvamsı bir kıvama ulaşıyor.
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Alman mutfağının en ünlü tatlılarından biri de Berliner. Günümüzde ülkemizde de oldukça popüler hale gelen Berliner, içi marmelat ya da çikolata dolgulu hamur parçalarının derin yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
Giresun mutfağının tatlılarından olan Darı Unu Helvası, mısır unu ve buğday ile servise hazır hale gelmektedir. Fındık ve hindistan cevizinin de eklendiği darı unu helvası, akşam yemeklerinde sık sık tercih edilmektedir.
(Bugün biliyoruz ki, yemekten sonra yatmak karaciğer yağlanmasına ve şeker artışına sebep oluyor) Tatlı yemezdi. Onun yerine sütün içine arpa koyarak tüketirdi. (Bugün neredeyse tüm diyetisyenlerin önerdiği de bu değil mi?) Çok sıcak ya da soğuk yemek yemezdi.
6. Enes radıyallahu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem yemek yediği zaman üç parmağını da yalar ve şöyle buyururdu: “Herhangi birinizin lokması yere düştüğü zaman onu alsın; üzerine yapışan şeyleri temizledikten sonra da yesin; onu şeytana bırakmasın.”
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Adana'nın Meşhur Tatlıları
Aslında bir nevi muhallebidir. Adana'nın meşhur tatlılarında karakuş (taş kadayıf), kedibatmaz, bici bici, karsambaç, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı, Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri