M çizgisi: H bandının ortasında bulunur.M çizgisinin esas bileşeni kreatin fosfokinazdır.
Son olarak A bandı ortadan ikiye koyu, merkezi bir çizgi ile bölünür ve bu çizgiye M bandı (veya M hattı) denir ki bu band da ismini Almanca "orta" anlamına gelen mittel sözcüğünden almaktadır.
Kas kasılması veya kontraksiyon, kas dokusunda bulunan aktin ve miyozin arasındaki çapraz köprülerin kullanılması ile bir gerginlik yaratılması. Bu gerginlik durumunda, kas uzama, kısalma gösterdiği gibi boyutu değişmeyebilir. İsteğe bağlı kasılma merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilir.
Kas dokusu türleri, çizgili iskelet kası ve kalp kası, eğik çizgili kas (bazı omurgasızlarda bulunmaktadır) ve çizgili olmayan düz kastır.
İstemli çalışır. Somatik sinirlerle uyarılır. 2)Kalp Kası: Çizgili kastır. İstemsiz çalışır, Otonom sinirlerle uyarılır.
İlgili 18 soru bulundu
Kök hücrelerin aksine, hasar gören kalp kası hücreleri kendilerini yenileyemez. Bu tedavi yöntemiyle, kalp krizi geçirmesi ardından kalp adalesi hasar gören ve devamında kalp yetmezliği gelişen hastaların kalbine kök hücreler enjekte edilerek yeni kalp adalesi oluşması sağlanabilir.
Genellikle hafif kalp kası iltihabında istirahat verilir ve ilaç reçete edilir. Fakat, kalp atışı düzensiz ilerleyen, kalp fonksiyonu bozulmuş hastaların hastanede kontrol altına alınması gerekir. Ciddi durumlarda ise ventiküler destek cihazı ve aort pompası gibi tedavi yöntemlerinden yararlanılır.
Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür. Bu kaslar direkt olarak iskelete bağlıdır. Bu nedenle iskelet kası olarak da isimlendirilirler.
Kalp kası çizgili kasla benzerlik göstermektedir. Ama çizgili kaslarımızın spor yaparken yorulduğunu görürürüz.Kalp kasında böyle durumlar olursa yaşamımız söz konusu olamaz ve bunu önleyen mekanizmalara sahiptir.
Kalp kası olan kalpte düz kas bulunmaz. Tek üniteli düz kasta, bir demet içindeki tek bir hücre otonom sinir lifi (miyojenik) tarafından sinir sistemine bağlanır.
Kas spazmı ya da halk arasında bilinen adıyla kramp kasların istem dışı kasılmasıyla ortaya çıkan ağrılı bir durumdur.
Ancak kas içindeki lif tipi oranları kasın işlevine göre farklılık gösterir. Vücut postürünü korumakla görevli sırt ve bacak kasları sürekli kasılmalarını çok sayıda yavaş oksidatif lif içermelerine borçludurlar. Çok hızlı kasılma ve güç gerektiren kaslarda ise hızlı glikolitik lifler fazla bulunur.
Kalp kası hücrelerinde iskelet kasında olduğu gibi bantlaşma görülmektedir. Hücrelerin boyları kısadır ve düz kaslarda olduğu gibi tek çekirdekleri vardır.
➢Kasların kasılması ile; iskelet sisteminin hareketi, kanın kalpten damarlara pompalanması, kan damarlarının çaplarının değişmesi ve dolayısıyla damar sistemi içinde kan akımı hız ve basıncının düzenlenmesi, sindirim sistemi içindeki sindirim materyallerinin hareketi gibi olaylar gerçekleşmektedir.
Z çizgileri bir bir miyofibrilin uzunluğu boyunca içindeki sarkomerleri birbirine bağlarlar. İki Z çizgisi arasında kalan bölgeye sarkomer adı verilir. Sarkomer kas kasılmasında kısalma ve uzamanın gerçekleştiği bölümdür.
Bir kalp atımı, kalbin sağ kulakçığının üst taraflarında bulunan ve sinoatrial (veya sinüs) düğüm adı verilen özelleşmiş bir hücre demetinden oluşan bölgenin elektriksel bir uyarı çıkarması ile başlar. Bu hücrelerin özelliği eşit aralıklarla ve belli bir hızda uyarı çıkarmasıdır.
Sürekli yorgun ve halsiz hissetmenin, romatizmal hastalıklardan kalp hastalıklarına kadar pek çok nedeni olabilir. Baş dönmesi, eforla çabuk yorulma, nefes nefese kalma, ani hareket yapıldığında göz kararması varsa nedeni kansızlık ya da kalp rahatsızlıkları olabilir.
Kalp yetersizliğinin başlıca belirtisi, nefes darlığıdır. Diğer belirtiler yorgunluk, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, bacaklarda şişme, karın şişliği ve boyun toplardamarlarında belirginleşmedir. Şikayetlerin günlük yaşama yansıması, kalp yetersizliğinin ilerlemiş olduğunu gösterebilir.
Kötü beslenme, stres, hareketsiz yaşam gibi nedenlerle kalbimiz yıpranır, yorulur. Kalbi hem yapısal hem de ruhsal olarak rahatlatmak gerekir.
İskelet kasları hızlı kasılırlar ve çabuk yorulurlar. İskelet kaslarının kırmızı renkte görülmelerinin nedeni demir içeren bir protein olan miyoglobin içermeleridir. Düz kaslarda miyoglobin olmadığından beyaz renkte görülürler.
Bir yumruk büyüklüğünde olan kalp, çok dayanıklı kas grubundan oluşur ve yorulmadan çalışır. Bir pompa görevi gören kalp, dakikada 60-70 kez, bir yılda ise 38 milyon kez kasılır. Kalp, anne karnından ölünceye kadar durmadan kasılıp gevşeyen en önemli organımızdır.
Kalp Çakrası: Vücutta bulunan diğer alt ve üst çakralar arasında bağlantı sağlayan çakra olması en önemli özelliğidir. Kalp çakrasının rengi yeşil ve elementi havadır.
Kalbe olan faydalarını sıralayacak olursak spor kalbi kuvvetlendirir: Her kas gibi kalp kası da antrenman yaptıkça daha güçlü olur ve daha verimli çalışır. Hem kasılması güçlenir, hem de rahatlayıp gevşemesi daha iyi olur.
Kalp, kasılma gücünün bir bölümünü kaybettiyse ve yeterince kasılamıyorsa, organ ve dokuların ihtiyaç duyduğu miktarda kanı pompalamada yetersiz kalır. Kalp yeterince boşalamıyor ve gevşeyemiyor ise kalbe giren kan miktarı azalır, dolayısıyla kalpten pompalanan kan miktarı da azalmış olur.
Kalp sağlığı için yararı kanıtlanan egzersiz çeşidi “hareket içeren, aerobik” egzersiz çeşididir. Vücuttaki çizgili kasları çalıştıran, tempolu egzersiz türleri kalp sağlığı için yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri