Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Mamafih kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Mamafih kelimesi; durum böyleyken, iş bu durumdayken, bununla birlikte anlamına geliyor.
SIKÇA KULLANILAN HUKUK TERİMLERİ
Mamafih: Bununla birlikte, durum böyleyken manalarına gelir. İbra: Aklama, temize çıkarma. İbraz: Gösterme, sunma.
Mamafih kelimesini cümle içerisinde değişik yapılarda kullanmak mümkün. ''Ben bugün dışarı çıkacaktım, mamafih işin olduğu için çıkamadım.'' ''Bunun için çok uğraştım, mamafih pek işe yaramadı.'' Bu şekilde görüldüğü gibi yukarıda verilen örnek cümleler biçiminde değerlendirmek mümkün.
Cümle içindeki öğeleri birbirine anlam yönünden bağlamayı sağlar. Ancak, günümüzde mamafihten ziyade anlamları daha çok tercih edilir. Ek olarak, hukuk terimi olarak da kullanılan mamafih dava dosyalarındaki metinlerde geçen bir ifadedir.
İlgili 31 soru bulundu
Magfi – Dünyayı Birbirine Bağlamanın Yeni Hali. Mesajlaşma topluluklarındaki milyonlarca canlı veriyi eş zamanlı analiz eden ve kişilerin, kurumların ve markaların potansiyel müşteri düşüncelerini, rakiplerin analizlerini, kriz ve eğilimleri tespit edebilmelerini sağlayan “Sosyal İzleme Aracı.”
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, intiha sözcüğünden türetilmiştir. İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Keza kelimesi, Arapçadan Türkçeye geçen kelimelerden bir tanesidir. Arapçada "keẕā" şeklinde dile getirilmektedir. Bir şeyi sürekli yinelemekten kaçınmak ereğiyle aynı biçimde, böyle, aynı, böylece ya da öylece anlamları katmak için kullanılır.
1) mamafih: durum böyleyken, iş bu durumdayken, bununla birlikte. 2) binaenaleyh: bundan ötürü, bunun için, bundan dolayı, bunun üzerine, dolayısıyla.
Parası olmayan ya da fakir olan kişilere genelde meteliksiz denir. Geçinmekte zorluk çeken ve cebinde hiç parası bulunmayan insanlar olarak da anlatmak mümkün.
Değişik cümleler üzerinde mamafih kelimesini Türk Dil Kurumu'na göre anlatmak mümkün. Bu doğrultuda anlamı, 'hal böyleyken, bununla birlikte ya da iş bu durumdayken' gibi ifadeler üzerinden ele alınmakta ve değerlendirilmektedir.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Yurtdışı yüksek lisans yapmak isteyen uluslararası öğrencilerin sıklıkla karşılaştıkları terimler arasında yer alan Master of Science kısaca MSc ve Master of Arts yani MA, üniversite eğitiminin en önemli bölümlerinden olan iki farklı yurtdışı yüksek lisans derecesini tanımlar.
MÂMÂFİH – MAAMÂFİH
(ﻣﻊ ﻣﺎﻓﻴﻪ) zf. (Ar. ma'a “berâber”, mā “şey” ve fіhi > fіh “onda” ile ma'a-mā-fіh) Bununla berâber, durum böyle iken: Mâmâfih meselenin civârında dolaşmak şartıyle konuşabiliriz (Cenap Şahâbeddin).
Kısaca bilmukabele kelimesinin anlamı nedir? İşte detaylar. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Bilmukabele kelimesi 'karşılık olarak' anlamına gelmektedir. Diğer bir anlayışla herhangi bir cümle veya davranış karşısında, ben de size, ben de, size de ya da sizlere de şeklinde bir karşılık bulunmaktadır.
(ﻛﺬﻟﻚ) zf. (Ar. keẕālik) Bu da öyle, yine öyle, kezâ: Kānun desek kezâlik, meclis-i muhâkeme desek kezâlik… (Nâmık Kemal).
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
Lakin, bir bağlaçtır, ama, ancak ve fakat anlamlarında kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Yaşantısı içerisinde onurlu, şerefli bir duruş gösteren kişiler için alicenap denmektedir. Aynı zamanda yüksek bir karakteri olan ve bu karakterini bozmayan kişiler adına da bu sözcük kullanılır. Genelde daha çok eski dönemlerde kullanılmış günümüzde ise çok fazla öne çıkmayan sözcüklerden biridir.
Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir. Şikemperver kelimesi etimolojik açıdan incelendiğinde ise şikem kelimesi karın anlamına gelirken, perver kelimesi de besleyen anlamına gelir.
"Korkmak, dehşete düşmek" anlamında masdar olan feza' kelimesi, isim olarak "korkunç bir nesne veya olayın insan kalbinde doğurduğu nefret hali, şiddetli korku" mânasına gelir.
Uyandıran, tenbih eden, dalgınlıktan kurtaran. Uyuşukluğu gideren.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri