“Kazanç Kesinti İşlemleri” ekranında, fazla mesai, puantaj Fazla Mesai katsayı değeri tanımlanmışsa ekranda “F.M. Saat” alanına fazla mesai saati kaydedilebilir. Normal Gün sayısı, “Eksik gün” veya “Rapor” gün sayılarına gün sayıları yazıldığında, Normal gün sayısı, rapor ve eksik gün sayısı kadar azalacaktır.
Yani ulusal bayram ve genel tatilde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine 1 günlük ücreti daha eklenerek toplamda 2 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Ücret bordrosu parametresinde çeşitli veriler yer alır. Bunlar; asgari ücret, PEK taban-tavan sınırları ve engellilik indirimi şeklinde sıralanabilir. SGK ve vergi istisnalarıyla çocuk parası, vergilendirilebilir gelir dilimleri de bordro parametreleri arasındadır.
Maaş bordrosu, işverenin işçisine ödediği ücreti, vergilerin ve kesintilerin tamamını detaylı bir şekilde gösteren belgeye verilen isimdir.
GVİ — Gelir Vergisi İndirimi
2022 yılından itibaren, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) kalkmış, ancak benzer bir uygulama olarak, kesilecek gelir vergisinden indirilecek bir rakam belirlenmiştir: Bu rakam (eğer bahsi geçen bu indirim olmasaydı) o aya ait hesaplanan asgari ücretin gelir vergisine eşittir.
İlgili 37 soru bulundu
Gelir vergisi; gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.
2022 yılında asgari ücretten yapılan gelir vergisi kesintisi kaldırıldığı için AGİ uygulaması da kaldırılmıştı. Dolayısıyla 2023 yılında da çalışanlara AGİ verilmeyecek.
Brüt, ücret ve ağırlık hesaplamalarında geçen bir terimdir. Çalışana ödenen paranın kesinti ve vergiler yapılmadan olan haline brüt ücret denilmektedir. İşçinin maaş bordrosunda görünen, sigorta, vergiler ve kesintileri de içeren toplam tutardır. Bu hesaplamaya sigorta ve vergiler de dahildir.
Maaş bordrosu ve ücret bordrosu olmak üzere iki adet türü vardır. Maaş bordrosu: Emekli Sandığına tabi memurlar için peşin ödenen paraları gösteren bordrolara denir. Ücret bordrosu: İşveren tarafından her ay işçiye ödenen tüm paraları gösteren bordrolara denir.
Aldığı birim ücreti (aylık, haftalık, günlük, saatlik ya da parça başı ücreti), Çalışma süresi ya da ücretin ait olduğu süre, Ücret üzerinden hesaplanmış olan vergilerin tutarı maaş bordrosunda bulunması gerekir.
Türkiye'deki bordro sisteminde yasal kesinti olarak bulunması gereken unsurlar; sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanabilir.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2023 yılı asgari ücret ara zammını belirlemek için yürüttüğü çalışmaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti; yüzde 34 oranında artış ile 11 bin 402 TL olarak açıkladı.
Buna göre, brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 11 bin 402 lira 32 kuruşunu net asgari ücret, 1878 lira 3 kuruşunu SGK primi ve 134 lira 15 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.
Kurum Ek Kesinti Bilgileri, resmi kesintiler dışında yapılacak kesintilerin (borçlar, sağlık sigortası vb. Kesintiler) tanımlandığı menü seçeneğidir. İstenen sayıda ek kesinti tanımlanabilir. Ek kesinti genel tanımları Çalışma Parametreleri menüsünde ek kesintiler seçeneği ile kaydedilir.
Net maaşı hesaplamak için; brüt maaştan SGK prim işçi payını, SGK işsizlik işçi payını, toplam SGK primini, vergi matrahını, gelir vergisi ve damga vergilerini çıkarmalısınız. Bu sayede net maaşınızı hesaplayabilirsiniz.
İş yerinde çalışanlar aldıkları brüt maaş ve net maaşı görebilmek adına çalıştıkları iş yerinin insan kaynakları departmanından maaş bordrosunu alabilirler. Maaş bordrosu sayesinde brüt maaş ile ilgili yapılan tüm kesintiler de daha detaylı bir şekilde görülebilir.
Maaş Bordrosu, işverenin işçiye yaptığı iş karşılığında verdiği ödemeyi, bütün vergi ve kesintilerle birlikte gösteren ve işçinin çalıştığı süre zarfı boyunca sistematik ve dönemsel olarak düzenlenen belgedir.
Eğer Türkiye'da senede 11,500 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,812 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 9,688 TL, aylık 807 TL olacaktır.
6.000 - 7,56 - 126 - 60 – 840 = 4.965,45 TL net maaş sonucuna ulaşılmaktadır. Bu formüllerle kolayca hesaplama yapılabilir.
Brüt ücret senin hiçbir vergi ve kesintilerin yapılmadan belirlenmiş toplam gelir tutarındır. Net ücret ise, gerekli tüm vergi ve diğer kesintilerin yapılmasından sonra elde edilen gelirindir.
Mükellefle birlikte oturan ve mükellef tarafından bakılan 18 yaşından küçük veya 18 yaşından büyük ve öğrenim gören çocuklar için Asgari Geçim İndirimi alınabilir. Dolayısıyla 18 yaşından büyük ve çalışmayan çocuklar için bu indirimden yararlanılamaz.
AGİ Bordroda Nasıl Gösterilir? AGİ bordro üzerinde, tüm hesaplamaların sonunda, ayrı bir satırda tek başına açıkça belirtilir. Hesaplanan net alacak kısmının altında AGİ yazılıp toplanarak net ele geçecek tutar bulunur.
AGİ kimlere veriliyor konusu çalışanlar tarafından sıklıkla merak edilir. 16 yaşından büyük olan ve sigortalı çalışan, aldığı ücret ise vergilendirilen her çalışan vergi indiriminden yararlanabilir. Bu vergi indirimi tutarı devlet tarafından işverene ödenir. İşveren çalışanlarına bu tutarı teslim etmekle yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri