İşyerlerine gelen maaş haciz yazılarına, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde icra dairesine verilecek bir dilekçe ile cevap verilmesi zorunludur. Bu cevapta maaşına haciz uygulanmak istenen kişinin gerçekte iş yerinde çalışıp çalışmadığı açıkça belirtilmelidir.
İcra dairelerinden gönderilen tebligat üzerine işveren, işçinin maaşı üzerine haciz işlendiğini maaş üzerinde başkaca haciz varsa bunu ve işçinin maaş tutarını bildirmekle yükümlüdür. İşveren bu bildirimden sonra işçinin maaş ve ücretlerinin ödeme gününde ¼'ünü kesip maaş haczi gelen dosyaya ödemek zorundadır.
Hangi maaş haczinin hangi sıraya konulacağı maaş haciz müzekkeresinin işverene tebliğ tarihi ile belirlenir. İşverene ilk tebliğ olan maaş haczi ilk sıraya konulur. İlk sırada bulunan maaş haczi dosya borcunun kapatılması ile sona erer ve ikinci sıradaki dosya için kesinti yapılmaya başlanır.
İcra Müdürlüğü'nce gönderilen Maaş Haciz Müzekkeresi'ne 7 günlük süre içinde itiraz etmeyen, beyanda bulunmayan işveren, İcra ve İflas Kanunu'nun 356. ve 357. maddeleri uyarınca dosyaya borçlu olarak eklenir. Bunun için başkaca bir şart aranmaz.
İşçi işten ayrıldıysa maaş haciz müzekkresine cevap verilmesi yine de gereklidir. 7 günlük süre içerisinde verilecek cevapta işçinin işten ayrıldığının, bu nedenle işçinin herhangi bir hak ve alacağının kalmadığının belirtilmesi gerekmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Bu karar ile işçinin ücretine haciz gelmiş olması Yargıtay tarafından haklı fesih nedeni olarak kabul edilmemiştir. Zaten bu durum Kanun'da da sayılmamıştır. İşçinin borcunun bulunması aynı zamanda bir anayasal hakkı da içerdiğinden borcunun bulunması gerekçe gösterilerek iş akdi haklı nedenle feshedilemez.
Ücretinden haciz kesintisi yapılmakta olan işçi işten ayrılırsa, ayrıldığına dair bildirimin de icra müdürlüğüne yapılması gerekir. İşçi işten ayrılırken eğer ihbar ve kıdem tazminatı tahakkuk etmişse, bunların da haciz kapsamında borca mahsuben işçiye değil icra müdürlüğüne ödenmesi gerekir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
İşverene maaş haczi bildirimi geldikten sonra ancak bazı durumlar varsa itirazda bulunulabilir. Borçlu borcu Ödemişse yada maaş haczinden önce gönderilen ödeme emri kendisine tebliğ edilmemişse; işçi itiraz ederek maaş haczi kesintisini kaldırması mümkündür.
Elektronik imzalı biçimde elektronik tebligat adresine iletilen maaş haciz müzekkereleri bakımından tebligatın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapıldığı kabul edilecek ve 7 günlük yasal cevap süresinin hesabında 5. gün ilk gün olarak sayılmaya başlanacaktır.
Borçlunun yurt dışı sigorta mercii tarafından ödenen aylığının haczedilemeyeceği yönünde İİK'nun 82. maddesinin aradığı şekilde özel bir kanun hükmü bulunmadığından, yurt dışından alınan aylığın haczi mümkündür.
Bu haczin kaldırılmasının ilk yolu, hacze konu olan borcun ödenmesidir. Bunun dışında, alacaklı ile veya avukatı ile anlaşma yapıp, başka bir şekilde borcu ödemek konusunda anlaşma sağlanırsa, alacaklının veya avukatının talebi ile maaş haczi kalkabilir.
Borçlu borcunu ödemediği takdirde ilk önce maaşına haciz koyulacaktır. Ardından evine haciz işlemi başlatılabilir. Maaşa konulan haciz işlemi evde başlatılan hacze engel değildir. Ancak eve haciz gelmesi durumunda, evdeki her şey haczedilemez.
Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir. Bu nedenle bir bankanın maaşın çekilmesine engel olması ve bu durumu geciktirmesi hukuksuz bir işlem olarak kabul edilecektir.
2023 yılının asgari ücret net ödemesi 8 bin 506,80 TL olarak belirlenmiş olduğundan işverenler tarafından asgari ücretli işçinin maaşına konulmuş hacizlerdeki kesintinin bu miktar maaşın dörtte biri nispetinde kesilerek haciz koyan icra dairesinin hesabına göndermesi gerekmektedir.
İcra ödeme işleminin son bulması için personelin iş yerine icra fek yazısı iletmesi gerekmektedir. Ödeme yapılarak icra kesintilerinin son bulduğunun icra fek yazısı ile bildirilmesi ile icra kesintilerine devam edilmez. İcra dairesine bir yazı ile bildirimde bulunulmasına gerek yoktur.
e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir. Sonrasında 'Borcu yoktur' yazısı alınır. Borcun bulunduğu kurum ile borçlu arasında e-Haciz kaldırma işlemi tamamlanır.
' nun 35' inci maddesine göre tebliğe çıkarılmasını isteyebilirsiniz (Tabi ilk gönderdiğiniz maaş haczi müzekkeresini normal posta yoluyla değil de tebligat yoluyla göndermiş olmanız gerekmektedir). Buna engel bir durum yoktur.
Maaş üzerinde birden fazla haciz varsa sıraya konulur. Sırada önce olan haczin kesintisi bitmedikçe, sonraki haciz için kesintiye geçilemez. Memur olan borçlunun icra dosyasındaki muvafakat beyanı maaş haczinden önce olduğundan geçersizdir.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Bu noktada aktif çalışan işçi için maaşından kesinti yapmalı ve bu icra dairesine bildirilmelidir. İşçi o tarihte artık çalışmıyorsa da yine şirketin bildirim yükümlülüğü olup altta bulunan örnek dilekçeyi doldurarak ilgili icra dairesine dilekçe yazmaları gerekmektedir.
Alacaklılar tarafından gönderilen maaş haciz müzekkeresiyle birlikte işçinin iş akdinin sona ermesinden sonra kazanacağı kıdem ve ihbar tazminatına da haciz konulduğu belirtilmektedir. Fakat tebliğ edilen maaş haciz müzekkeresiyle kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesine gerek yoktur.
Sözleşmeli olarak çalışılacak kurumca saptanacak özel koşullarda hak ve alacaklarda haciz olmasının söz konusu pozisyona yerleştirilmeye engel olduğuna dair bir şart konulmadığı sürece sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilmeye de engel bir durum bulunmamaktadır.
Hem 6183 sayılı Kanun hükümlerine, hem de 2004 sayılı Kanun hükümlerine baktığımızda; Maaşlar ve her nevi ücretlerin en az 1/4'ü hacze konu olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri