-Başlangıç ve hobi düzeyine okçuluk sporu gayet maliyetli bir spordur ancak profesyonel okçu olmayı düşünenler için uzun vade için bir miktar para harcaması gerekmektedir. Alınan malzemenin ömrü 5 yıl gibi bir süreyi kapsadığından uzun vade için yine maliyetli bir spordur.
-Okçuluk sporu hiçbir zaman zor bir spor değil, her yaştan insanın rahatlıkla yapabildiği ve mükemmel bir keyif alabildiği bir spordur.
İyi bir ok atıcısı olmak için de 1–5 ya da 2 yıl gerekir. Başlangıç döneminden gençlere (16–18 yaş) geçtikten sonra 18 yaş üstü yani büyükler klasmanına ulaşılır ki bu da 4–6 yıl gibi bir zamanı kapsar. Günde 3–4 saat, haftada en az 5 gün antrenman gerekir.
Okçuluğun eski bir savaş sanatı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu da yay ve oklarla insanların birbirlerini öldürmeye çalıştıkları anlamına geliyor. Günümüzde ok ve yayların yerini ateşli silahlar almış olsa da bu okçuluğu daha az tehlikeli yapmıyor.
Okçuluk kol, sırt kaslarının ve göz koordinasyonunun gelişmesini ve öz güvenin artmasını sağlayan bireysel bir spordur. Türk tarihinde de önemli bir yere sahip olan bu spora başlamak için en uygun yaşlar 9-12 yaş aralığıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Okçuluk, dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur. Eklem ve tendonların, omuz, sırt ve bacak kaslarının kuvvetlenmesini sağlar. Osteoporozun ve Skolyoz (omurga eğriliği) 'un tedavisinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Okçuluk branşına ideal olarak dokuz (9) yaşından itibaren başlanır, üst yaş sınırı olmayan bir spor branşıdır. Okçuluk ne yaş ne de fiziksel, hiç bir engel tanımaz engelsizdir.
İslâm inancına göre, ok yarıştırmak haram sayılmayan birkaç oyundan biridir. Okçuluğa hem bir ibâdet hem de savaş hazırlığı gözüyle bakılır. Harp okçuluğu yanında, bir savaş hazırlığı sayılarak spor okçuluğuna da aynı kutsal önemin tanındığı görülmektedir. Nitekim menzil okçuluğu gibi, koşu okçuluğu da sünnettir.
Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Ruhen ve fiziken yeterli olan herkes yapabilir. Okçuluk sporuna başlama yaşı ideal olarak sekiz-dokuz yaştır ve teoride üst yaş sınırı olmayan bir spor branşıdır. Okçuluk ne yaş olarak ne de fiziksel hiçbir engel tanımaz, engelsizdir.
Ayak, dünyaca ünlü profesyonelleri yarıştırırken, okçuluk meraklılarını da kıyasıya bir yarışın içine sürükleyecek. Ok Yaydan Çıkıyor! En İyi Okçulara 10.000 USD Para Ödülü Veriliyor!
Kimler Okçuluk yapabilir ? 8 yaşından 90 yaşına kadar herkes okçuluk yapabilir.
Okçuluk sakin bir spordur, hareketsiz değil
Koç Fest Okçuluk Yarışması 2018Turnuvalarda, okçular her gün yaklaşık sekiz kilometre yürüyüp her 30 dakikada bir 100 ila 150 arasında kalori yakabilirler.
Bireysel sporlar arasında bulunan ve disiplin gerektiren bu spor, aynı zamanda hobi olarak da tercih edilir. Ana ekipmanları oklar ve yaylar olan okçulukta kullanılan malzemeler geleneksel ve modern olarak farklılık gösterse de genellikle yay, tirkeş, kol koruyucu, zihgir, ok, kolçak ve ip olarak sıralanır.
Ülkemiz için gerek orta asyadan gelen atlı okçuluğumuz olsun, gerekse osmanlı döneminde mükemmelleştirilen okçuluk tekniğimiz olsun ülkemizde okçuluk milli bir spordur. Türkiye hem modern hem de geleneksel okçulukta dünyada adını duyurmaktadır.
2 Günde atılır ise 1. gün uzun mesafeler (Erkeklerde 90m - 70m, Bayanlarda 70m 60m), 2. günde kısa mesafeler (Erkeklerde ve Bayanlarda 50m – 30m) atışları yapılır). Aşağıda kategorilere göre belirtilmiş olan mesafelerde 2 x 36'şar ok olmak üzere toplam 72 ok atışı yapılır.
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Kemankeş de yay çeken, yâni okçulara verilen ad. Ashâb-ı Kirâm arasında Aşere-i Mübeşşere'den olan Sa'd b. Ebî Vakkas, Peygamber Efendimiz'in dahi iltifâtını kazanacak kadar okçuluğundaki mahâreti sebebiyle kemankeşlerin pîri addedilmiştir.
Mete Gazoz (d. 8 Haziran 1999, İstanbul), Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat ve dünya şampiyonu olmuştur.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
Yarışmanın birincisi toplam puana göre belirlenir. Kol ve sırt kaslarını, göz koordinasyonunu geliştiren bir spordur.
Okçuluğu ne sıklıkla yapabileceğimiz çevresel şartlara tabi olsa da, okul-iş-ev dengesinde ne kadar zaman ayırabileceğimize göre de değişebilecektir. Burada anahtar düşünce, disiplini elden bırakmamak adına haftalık ayırdığımız zaman aralığına riayet etmek olacaktır.
Okçuluğa yeni başlayacak sporcular için olmazsa olmaz ekipmanlar; Eğitim yayı (nişangah, ok yatağı ve kiriş), oklar, kolluk ve parmaklık. Maliyetler; Eğitim yayı ortalama 270 TL ile 470 TL arasında değişmekte.
Beyaz süveter ve yelek giyebilir. Takım sporcuları ve antrenörü aynı tip kıyafeti giymek zorundadır. Hava şartlarına göre koruyucu ceket, yağmurluk vs. giyilebilir. Olumsuz hava şartlarında kıyafet renk bütünlüğü aranmaz.
Özel spor tesisleri, devlete bağlı spor tesisleri ve Halk Eğitim müdürlükleri okçuluk eğitimi kursları açmaktadır. Kurs fiyatları ise kursu veren kuruma göre farklılık göstermektedir. Net bir fiyat bilgisi için kurumlardan bilgi almak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri