Ayrıca ekran kartı gibi işlemci ısınması da oyunlarda ki takılmalar için başlı başlına büyük bir problemdir. İşlemci eğer yüksek ısılara çıkıyorsa bu durum işlemcinin performansının düşmesine sebep olmaktadır. İşlemcinin performansının düşmesi ise oyunlarda oluşan kasma gibi can sıkıcı problemlere yol açabilmektedir.
İşlemcinizin aşırı ısındığı görülüyor, bu da performans sorunlarına neden olabilir ve donanımınıza zarar verebilir.
Özellikle oyun ve izleme deneyimi açısından performansı belirleyici olmaktadır. Aşırı ısınma sorunu FPS değeri de bilgisayar performansı gibi düşer. Bu nedenle yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programları kullanırken diğer her şeyi kapatmalısınız.
Kısa bir süre için 80 dereceye doğru yaklaşan sıcaklıklar sorun olmaz. 81 derece ve üzeri ise çok sıcaktır ve uzun süre bu ısı değerinde çalıştırırsanız bilgisayarınız zarar görebilir. Bu sıcaklık aşıldığında, PC'nizi kapatmalı ve tamamen soğumasını sağlamalısınız.
80 derece kötü bir değer değil. Limitlerde diyebiliriz problem yok.
İlgili 18 soru bulundu
100 derece gibi rakamlarda işlemcinin çalışması mümkün değildir, büyük ihtimal yazılımda hata var. Siz yine de termal macun değiştirip fanları temizleyebilirsiniz.
İşlemci boştayken ideal sıcaklık aralığı: 35-50 derece. İşlemci yük altındayken ideal sıcaklık aralığı: 60-85 derece. Ekran kartı boştayken ideal sıcaklık aralığı: 30-40 derece.
90°C derece ve üstü sıcaklıklara ulaşan işlemcinin ise ömrünün gün geçtikçe bittiği anlamına gelir.
O işlemcinin 240MM lik bir AIO ile birlikte boştaki sıcaklığın 45-55 dereceler arasında olması, 100% yük altında ise 75-85 dereceleri görmesi normal.
Aktif Soğutucu Seçeneğini Aktif Hale Getirin
Bazı bilgisayarlarda “aktif soğutma” ismiyle yer alırken, bazılarında ise “maksimum performans” olarak bulunabilir. Daha fazla soğutma seçeneğiyle fan daha çok ve daha güçlü çalışacaktır. Bu durum, sistemin yeterince soğumasına yardımcı olacaktır.
Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda DLSS kalitede ve RTX kapalı iken 70-80 FPS alıyorum. DLSS kapalı ise 60 FPS alıyorum. RTX açınca ise DLSS kapalı iken 24 FPS, DLSS kalitedeyken ise 40-45 FPS alıyorum. Neredeyse yarısına hatta fazlasına düşürüyor FPS'i.
Eğer işlemci ekran kartı için yeterince güçlü değilse, yani ekran kartını besleyemiyorsa ve güçsüz kalıyorsa FPS drop problemi yaşanabilir. Çünkü ekran kartı, işlemciden yeterince destek, verim alamazsa tam performans verememektedir.
FPS ölçme işleminde ideal değer, kişinin tercihine ve bilgisayarın performansına göre değişiklik gösterir. Ancak bir oyundan verim alabilmeniz için FPS değerinin en az 25 olması gerekir. 25'in üzerindeki tüm değerler, keyifli ve akıcı oyun deneyimine ulaşmanızı sağlar.
İşlemcinin ana teknolojisine baktığımızda transistörler iş yaparken etraflarına belirli sıcaklıklar yayarlar. Performans içeriği yüksek olan işlemciler düşük performanslı işlemcilere göre çok daha fazla sıcaklık yayabiliyorlar. Bu aşamada işlemcinin ısınması yukarıda belirttiğim gibi normal bir durumdur.
Hiç normal değil. Soğutucu yerinden gevşemiş veya çıkmış olabilir,bir kontrol edin. Soğutucu'nun vidalarını iyice sıkın ve herşeyin düzgün olduğundan emin olup bir daha test edin.
Core Temp, işlemci sıcaklığı ölçme için geliştirilen ücretsiz ve basit bir programdır. Core Temp az yer kaplar ve birçok kullanışlı özelliğe sahiptir. Core Temp'i kullanmak için birkaç adım gereklidir. Core Temp'i indirip, kurulumu tamamladıktan sonra hemen açarak CPU sıcaklığını görebilirsiniz.
Genel olarak işlemci sıcaklığı normal kullanımlarda 40 ile 55 derece aralarında seyreder. 65 derecenin üzerine çıkılan sıcaklıklar, donanımlar için kritik sorunlara yol açabilir.
Oyunlarda ise CPU sıcaklığı 80'i sağlam render istediğinde ancak geçer. 90 dereceye vurduğu da oluyor çok zorlandığında. GPU ise oyunlarda 90'lara vurduğu olur ama oyunlarda genelde 70-80 derece civarında oynar.
6- CPU-Z. İşlemci sıcaklığını öğrenmek için kullanabileceğiniz programlar arasında CPU-Z de yer alıyor. Kullanımı oldukça basit olan program üzerinden işlemci modeli dahil olmak üzere sıcaklık, önbellek düzeyleri gibi çeşitli bilgilere gerçek zamanlı olarak erişebilirsiniz.
İşlemcinin aşırı ısınmasında gerekli soğutma sistemlerini kullanmamak işlemcinin yanmasına sebep olur. İşlemcinin yanması aslında çok zor bir durumdur. Bunun sebebi ise, işlemci üretici markaların işlemcilerini yüksek ısılara dayanıklı olacak şekilde dizayn ederler.
Bu dereceler her ekran kartı modeli için değişiklik gösterir. Ancak kabul edilen maksimum sıcaklık 80-85 derece arasındadır. Ekran kartı boştayken ideal sıcaklık 30-35 derece, ekran kartı yük altındayken ise ideal sıcaklığın 60-80 derece arasında olması gerekir.
Termal macunun ne zaman değiştirilmesi gerektiği, genellikle 1 ila 2 yıl arasında olabilir, ancak kullanım ve sıcaklık durumuna bağlı olarak değişebilir.
RTX 3060 Ti'lar içerisinde uygun fiyatlı bir konumda olmasına rağmen 65 derece civarlarında çalışması yenilenen soğutma tasarımı için gerçekten güzel. Üstelik üst seviye dayanıklı ve hava akışı yüksek fanların kullanılması gerçekten güzel bir artı olmuş.
Yaz aylarında CPU ve GPU sıcaklığı laptopta kaç derece olmalı? Acil? Genel olarak işlemci sıcaklığın, 75 dereceden daha sıcak veya 20°C'den önemli ölçüde daha soğuk olmamalıdır. Ekran kartı için ise, bağlantı yeri sıcaklığı 85, ekran kartı sıcaklığı 75'i geçmemelidir.
Pek çok forumda Ryzen 3600'ün sıcaklık problemi yaptığını görebilirsiniz. Yük altında sıvı soğutma her şeyi ayarlıyor zaten 60 derece ortalamanız çok iyi. Boşta ise sıvı soğutma 50 dereceyi "normal" karşıladığı için, yük altına girmeden kendini yormuyor. Yapması gereken de bu zaten doğru bir harekettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri