Banka Maaşa Bloke Koyabilir mi? Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir.
Aktif sigortalı çalışanların maaşlarına haciz konulabilir, ancak bunun yolu, bankadaki maaş hesabına haciz uygulamak değil, borçlunun çalıştığı işyerine maaş haczi tebligatı göndermek suretiyle olur.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Bazı durumlarda bankanın kendisi de bizzat hesaba bloke koyabilmektedir. Bu tür blokler genelde yapılan bir banka transferinde gönderici tarafın dolandırıcılık (fraud) veya sahtecilik (forgery) ihbarında bulunması neticesinde gerçekleşir.
Bununla beraber MASAK veya Cumhuriyet Savcılığının talebi üzerine de banka hesaplarına bloke konabilir. Son olarak hatalı işlemler veya yanlış anlaşılmalar nedeniyle de banka hesaplarına bloke konabilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür. Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur.
Bloke koyulmasının en büyük avantajı, borcu olanlardan alınacak parayı banka hesaplarına bloke koydurarak banka hesaplarındaki paradan kolay bir şekilde temin etmektedir. Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır.
Blokeli hesaptaki paranın kullanılabilmesi mümkün değildir. Bloke koyulan hesaptaki paranın kullanılabilmesi için öncelikle blokenin kaldırılması gerekmektedir. Blokenin kaldırılması için ise yukarıda açıkladığımız üzere MASAK'a itiraz edilmelidir.
Banka Maaşa Bloke Koyabilir mi? Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir.
Müşterilerin hesaplarında para olduğu zaman bloke koyularak bankaya ne kadar borcu varsa geri alınabilir. Fakat hesapta paranın olmaması durumunda banka müşterilerinin hesaplarına bloke koydurarak banka hesabı ile herhangi bir işlemleri yapmalarının önünü keser.
Emekli olan kişileri ve emekli maaşını almaya başlayan kişileri en çok ilgilendiren konulardan birisi de emekli maaşı üzerindeki blokedir. Bazı sebeplerde dolayı bankalar emekli maaşlarının hepsine bloke koymakta ve emekli olan kişinin maaş almasına engel olmaktadır.
Yargıtay karar verdi: Emekli Maaşına Bloke Konulamaz.
Maaş hesabına bloke maaş haczi olarak da bilinmektedir. Hukuki olarak maaş hesabına konulan bloke maaşın ¼'i kadar olacaktır. Yasal bir işlem olduğundan maaş hesabına blokeye itiraz edilemeyecekse de maaşın ¼'inden fazlasına konulan bloke için dilekçe verilerek itiraz edilebilecektir.
Bu nedenle bir eşin şahsi borcundan diğer eş sorumlu değildir, alacaklılar banka hesabınıza, gayrimenkul ve diğer malvarlığınıza haciz koyamaz.
Banka hesabı olan kişiler çoğu zaman blokeli tutar gibi bir ifadeyle karşılaşabilirler. Bunun anlamı ise tutarın banka tarafından el konulması ve geçici süreliğine kullanılmamasıdır.
Buna göre asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşı üzerinde 2023 yılı itibariyle haciz konulmuş yahut önceden konulan maaş haczinin devam etmesi halinde iş veren tarafından 2 bin 126, 70 TL kesinti yapılmak suretiyle icra dosyasına ödenmesi gerekmektedir.
İcra Müdürlüğü 90 gün süre sonunda borcunu ödeyemeyen borçlu kişilere son olarak uyarı yapar ve 7 gün mühlet daha verir. Bu 7 gün ek sürede de yine kişi borcunu ödemez ise maaşına haciz gelmekle birlikte gecikme faizi ile beraber maaşının 4'te 1'i kesilir.
e-Haciz sorgulama işlemleri online olarak yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz.
“ÜLKEMİZDE ÇALIŞANLARIN YÜZDE 50'Sİ ASGARİ ÜCRET ALMAKTA”
İcra ve İflas Kanunu'nun 82'nci maddesi haczedilmeyecek mal ve hakları, 83'üncü maddesi kısmen haczedilmeyecek mal ve varlıkları düzenler ve burada, çalışan bir ücretlinin en fazla 1/4 oranında maaşının haczedilebileceği düzenlenmiş.
Bloke Hesap, Almanya'ya taşınmak isteyen uluslararası öğrenciler, au-pair'ler ve iş arayanlar için gereklidir. Bloke edilmesi gereken aylık miktar düzenli olarak değiştiriliyor ve Almanya'da asgari yaşam maliyetine göre ayarlanıyor. 2021'de gerekli bloke tutarı ayda 934 € veya tüm yıl için 11.208 €'dur.
- Öncelikle kişi hesabında bulunan borcun tamamını ödemelidir. - Borç ödendikten sonra kredi kartı veya banka kartı üzerindeki bloke genelde otomatik kaldırılır. - Eğer otomatik kaldırılmamış ise o vakit banka yetkilileri ile irtibata geçerek bilgi verilmesi gerekir.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Banka hesabınızda/hesaplarınızda haciz olup olmadığını E Devlet ve GİB internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. E HACİZ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Eğer bu türden borçlarınız varsa banka hesaplarınızda bloke var mı yok mu sorgulamak için E-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitelerini kullanabilirsiniz.
Müşterilerin bildirim prosedürlerinden kaçınmak amacıyla işleme konu parayı birden fazla hesaba, havaleye veya nakde bölmek suretiyle işlem yapması veya buna teşebbüs etmesi.
Masak bloke nasıl kaldırılır; 7758 sayılı kanuna göre ''Yetkisiz bahis oynatma'' işlemi masak tarafından banka hesabınıza bloke konulmasına neden olacaktır. Bu işlem yasal bir sürece tabi tutulduğu için bloke işleminin kaldırılması da ''İtiraz dilekçesi'' ile mahkemeye başvuru yapılmasıyla gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri