Nezaket ve Görgü Kuralları Ne Demek? Görgü, toplumda uyulması gerek somut kurallardır. Nezaket; başkalarına karşı saygılı, ince olma durumudur. Nezaket ve görgü kuralları da kişilerin ve toplulukların davranışlarına düzen getiren ve nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen yazılı olmayan kurallardır.
Teşekkür etmek, teşekküre cevap vermek, lütfen kelimesini kullanmak, karşımızdaki bireye ismiyle hitap etmek, birisi geldiğinde ayağa kalkmak, selam vermek, empati kurmak, iyi bir dinleyici olmak nezaket kurallarından bazılarındandır.
Yemek yerken konuşmamak gerekir. Hanımlara öncelik vermek gerekir. Gerektiğinde özür dilemek ya da teşekkür etmeyi de bilmek gerekir. Uygun olmayan el ve söz şakaları yapmamak gerekir.
Bu kurallar, kişileri, toplumsal kesimleri ve grupları birbirinden ayırmaya, yaşamı kolaylaştırmaya ve ilişkileri düzenlemeye yardımcı olur; kimlerin nerede, nasıl davranmaları gerektiğini ve kime karşı, nasıl davranılması gerektiğini belirler; bireylerin davranışlarına düzen ve istikrar getirir; bireyleri, hata ...
İlgili 43 soru bulundu
Nezaket, kendinizi ne kadar çok, diğerlerini ne kadar az düşündüğünüzü karşınızdakine belli etmemektir. Görgü kuralları çeşitli durumlarda uyulması gereken ayrıntılı formalitelerdir. Bu kurallar toplumsal kesimleri ve grupları birbirinden ayırma ve yaşamı kolaylaştırma, ilişkileri düzenleme işlevine sahiptir.
Yemek yerken konuşmamak, aşırı el kol şakaları yapmamak, sesi yükseltmeden konuşmak da diğer nezaket kurallarından bazılarıdır. Sosyal ortamlara girdiğimizde olumsuz görüntülere sebebiyet vermemek için, yemek yememize, oturuşumuza/kalkışımıza, giyim ve kuşamımıza dikkat etmemiz gerekir.
-Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün. -İltifat ederken içten ve samimi olun; iltifat aldığınızda da, teşekkür edin. -Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurun ve o kişi ile özel olarak konuşun; sorununuzu kişiselleştirmeyin. -Birisi sizi eleştirdiğinde, sakin olun.
Günlük hayatta en çok kullandığımız nezaket ifadeleri ise, af edersiniz, özür dilerim, rica ederim, günaydın, iyi akşamlar, iyi geceler, üzgünüm, tünaydın, pardon, lütfen, bakar mısınız? gibi ifadelerdir.
Nezaket Neden Önemlidir? Nezaket, iyi ilişkilerin temelini oluşturur, işbirliğini teşvik eder ve çatışma çözümüne yardımcı olur. Nezaketle hareket eden liderler ve çalışanlar, daha yüksek çalışan bağlılığı ve müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar elde ederler.
İçten nazik olan bir insan her zaman, her koşulda zarif ve düşünceli davranır; kendi çıkarına aykırı durumlarda bile nezaketi elden bırakmaz. Bir insanın sadece kendisinden üstün gördüğü insanlara kibar davranması, nezaket değildir. Nezaket, insanın karşısındaki insana -kim olursa olsun- değer vermesi demektir.
Nezaket, övgü veya ödül beklemeden, başkaları için cömertlik, düşünme veya ilgi gösterme eylemleriyle işaretlenmiş bir davranış türüdür.
Toplumda birlik ve beraberliği sağlayan, sosyal ilişkileri güçlendiren kurallardan biri de görgü ve nezaket kurallarıdır. Toplum hayatının düzenlemesinde etkili olan görgü kurallarına uyan kişileri, saygılı, terbiyeli ve nazik olarak adlandırmamız mümkündür..
Nezaket, görgü kurallarına dikkat etmek ve edepli olmak manasına gelir. Nezaketen sözcüğü ise saygı gereği anlamında kullanılır.
Sözlük anlamı her ne kadar başkalarına karşı incelik ve saygıyla davranmak olsa da nezaket her birimiz için bundan daha fazlasını ya da farklı şeyleri ifade edebilir. Nazik olmak kimimiz için düşünceli davranmak, kimimiz için yardımsever olmak, kimimiz için ise empati gösterebilmek.
Protokol, devlet ve diplomatik törenlerde, resmi ilişkilerde ve sosyal hayatta uygulanması gereken kurallar toplamıdır. Genel olarak protokol, törenlerde ve resmi ilişkilerde uyulması gereken kural ve kaideler bütünüdür.
Terbiye, nezaket ve görgü kuralları anlamında ahlâk terimi. Dinî ve sosyal ilimlerde farklı anlamlarda kullanılan bir terim. Bir toplumda örf, âdet ve kural halini almış iyi tutum ve davranışlar veya bunları kazandıran bilgi anlamında kullanılan terim.
Adab kelimesi edebin çoğunluğudur. Muaşeret kelimesi ise beraber yaşayan insanların iyi geçinmesi ve birbirlerine nazik davranmaları manasına gelir. Adabı muaşeret kurallarına halk arasında kısaca görgü kuralları da denilmektedir.
İnsanların özel hayatlarında ve yaptıkları görevin özelliğinden dolayı nezaket ve görgü kurallarına önem vermeleri bireysel hayatın daha uyumlu ve düzenli olmasının yanında, iş ve halk arasında sağlıklı bir ilişkinin kurulmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri