Pelteklik veya Sigmatizm (Yunanca 'sigma' harfinden türetilmiştir), S seslerinin ve ses bağlantılarının doğru şekilde oluşmadığı bir konuşma bozukluğudur. Örneğin, bunlar arasında keskin veya yumuşak ve Almanca'da 'z' veya 'x' ve 'chs' harflerine karşılık gelen /ts/ ve /ks/ ses bağlantıları bulunur.
Peltek konuşmada asıl neden, belli seslerin çıkarılmasındaki zorluktur. Bu nedenle konuşmanın yeni öğrenildiği dönemde peltek konuşma bir ölçüde normaldir; çocuk konuşmayı ilerlettikçe düzelir, yani geçici bir durumdur. Genellikle altı yaşından sonra çocuklar, bütün sözcükleri düzgün biçimde söylemeyi öğrenirler.
Pelteklik çoğu zaman dil itiminden kaynaklandığından, konuşurken dilinizin pozisyonunun nasıl olduğunu düşünün. Yutkunun; yutkunduğunuzda diliniz ön dişlerinizin arkasına dayanıyorsa, muhtemelen konuşurken de dilinizi bu şekilde konumlandırıyorsunuzdur, bu da peltekliğe sebep oluyordur.
Pelteklik çoğunlukla temel kas gerilimi veya işitme zayıflığından kaynaklanabilir. Kekemelik ise konuşma akıcılığının bozulmasıdır. Kesin sebebi bilinmiyor. Ancak kekeleyen çocukların buna genetik olarak yatkın oldukları gözleniyor.
Uzman diş hekimi ile pelteklik çözümü
Varsa sorun tedavi ile düzeltilmelidir. Ağız içindeki bu anatomik yapıları birbirine bağlayan Dişeti Perdeleri bulunmaktadır. Bu perde eğer dil yapısında sorun yaratıyorsa lazerle dil perdesi alınarak dilin serbestleştirilmesi sağlanır.
İlgili 38 soru bulundu
Artikülasyon bozukluklarından biri olan pelteklik, toplumda birçok insan tarafından yaşanan bir sorundur. Bu konuşma bozukluğunda harfleri doğru çıkartmada konusunda sıkıntı çekilir. Pelteklik küçük çocuklarda her ne kadar sevimli gözükse de, bir süre sonra psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir.
Pelteklik ile ilgili farklı sorular soruluyor. Sorulan sorular arasında pelteklik için hangi bölüme gidilir sorusu da yer alıyor. Pelteklik için farklı bölümlere danışılabilir. Pelteklik için ilk olarak hastanelerin nöroloji bölümüne gitmek gerekir.
Peltek kişiler özellikle ''f'' harfini söylemekte zorluk çekebilirler. Ülkemizi genelinde ise yetişkinlerde ve çocuklarda problem olan harf ''s'' harfidir çünkü ''s'' harfini söylemek için dilin çeşitli olarak kıvrılması ve boş kalan kısımlardan geçen hava ile ''s'' sesi ortaya çıkmaktadır.
Peltek konuşma birçok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkabiliyor: 2-3 yaş çocuğu henüz konuşma açısından bir geçiş dönemi yaşadığından doğru sesleri çıkaramıyor ve bazı harfleri eksik veya yanlış söylüyor olabilir. Hala emzik kullanıyor olmak da peltek konuşmaya yol açan diğer bir faktördür.
Halk arasında peltek konuşma, /r/ sesini söyleyememek gibi bilinen konuşma sesi bozuklukları aslında artikülasyon bozukluğu olarak adlandırılmaktadır.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır. Ancak peltek harfler Başkurt dilinde de bulunur.
Kur'an-ı Kerimde üç harf peltek okunur. Bunlar "ث ذ ظ" harfleridir. Bu harfler okunurken dil ucunun üst yüzeyi üst ön dişlerin ucuna değdirilerek çıkarılır. "ث ذ" harfleri ince, "ظ" harfi ise kalın okunur.
Genellikle genetik bir nedenden dolayı belli başlı harfleri söylemekte güçlük çeken kişilere peltek denir. Pelteklerin yaklaşık %80'i, R harfini söyleyemez.
Nefes ağızdan “S” ye göre daha genişçe bir boşluktan çıkar. “Ş” de nefes sıcaktır. “Ş” sesini çıkartmak için önce çocuklara “S” sesi çıkarttırılır. “S” sesi telaffuz edilirken parmaklarımızla dudakları yanlardan öne doğru toplarsak ve dilin ucunu biraz geriye çekersek “Ş” sesi meydana gelir.
Kekeme olan, konuşma güçlüğü çeken kişiler elenmektedir. Eksiklikleri dental implant uygulaması veya sabit protez ile rehabilite edilmemiş durumlarda ön grup dışındaki beşten az diş eksiklikleri kabul edilir. Dişlerde beş ya da beşten fazla eksiği olanlar elenmektedir.
Konuşmaya başlayan çocuklarda belli harf ve kelimeleri söyleyememek sık rastlanan sorunların başında geliyor. 3 yaşından sonra “L, R, D, S, T, Z” harflerini söylemekte zorlanan ve yutma sıkıntısı yaşayan çocukların sorunu halk arasında dil bağı olarak bilinen ankiloglossi hastalığından kaynaklanabiliyor.
Akıcılık Bozuklukları
Akıcı bir konuşma için belirli bir zamanda, belirli bir miktar sesi, herhangi bir olağan dışı çaba olmadan üretmek ve bu üretim esnasında uygun olmayan duraksamaların olmaması gerekmektedir. Akıcılık bozuklukları, kekemelik ve hızlı-bozuk konuşma (takifemi) olarak ikiye ayrılmaktadır.
Atlama(Düşürme): Sözcükteki ses ya da hecelerden bir kısmının söylenmemesidir. Örneğin; 'Saat' sözcüğü yerine 'Sat' denir. Çarpıtma (Bozulma): Sözcükteki seslerin doğru olmamakla birlikte gerçeğe yakın söylenmesidir.
Her ses, o sesi üretebilmek için gereken dil, dudak, damak ve çene koordinasyonu geliştikçe üretilir. Bu nedenle sesler belirli bir gelişim sırasıyla edinilir. /r/ sesinin genel olarak 4,5 -5 yaş civarına doğru üretilebilmesi beklenir. Terapiye başlamak için de 4,5 yaşı beklemek uygundur.
“S” sesi telaffuz edilirken parmaklarımızla dudakları yanlardan öne doğru toplarsak ve dilin ucunu biraz geriye çekersek “Ş” sesi meydana gelir.
'R' sesini söyleyememenin birçok sebebi olabileceğini söyleyen Dkt. Ecem İlayda Keşçi, “R sesini söyleyememek çoğunlukla yanlış öğrenmeler sonucunda görülür. Genetik, işitme kaybı neden olabilir. Nadir olarak dil bağının kısa olması yine 'r' sesini söylemeye engel olabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Dizartrisi olan bir kişide şunlar ortaya çıkabilir:
Dil sürçmesi ile karakterize aşırı monoton ya da ritmi bozuk bir konuşma. Zayıf ya da kısık ses. Burundan konuşur gibi bir ses.
Bu hususta, bilinçaltıyla ilişkili olma dışında yorgunluk, sinirlilik, korku, telaş, panik, yoğun duygu hâli, açlık veya çeşitli patolojik durumlar gibi pek çok dil dışı etken, dil sürçmelerinin temel sebepleri arasında değerlendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri