Bu idari para cezaları her ay için her işçi başına olarak değerlendirilmelidir. Söz konusu idari para cezası, 2023 yılı itibariyle 956 TL'dir.
.. Verilir. Bu Yönetmeliğe göre ödenen ücretlerin banka kanalıyla veya PTT İdaresi aracılığıyla gerçekleştirilmemesi halinde ilgili Yasalara dayanılarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimi tarafından idarî para cezası verilecektir.
Buna göre; 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği düzenlemeleri gereği tahsilat ve ödemelerini banka yoluyla yapma zorunluluğu getirilenlerin beşten az çalışanı olsa da çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemeyi banka yoluyla yapmaları gerekmektedir.
“İşyeri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ve üçüncü kişilerin. Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 5 ve daha fazla çalışan istihdam eden işverenlerin bu ödemeleri bankalar aracılığıyla yapmaları zorunlu kılınmıştır.” hükmüne yer verilmiş olup.
Bu Bakanlıkların müştereken hazırladığı konumuza ilişkin yönetmelik ise “Ücret, Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik” adı ile 18.11.2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Kısaca en az 5 çalışanı olan iş yerleri, işçilere olan ödemelerinin tamamını bir banka aracılığıyla ödemelidir. İşveren tüm çalışanlarına bir banka kartı çıkararak ödemeleri buradan yapmalıdır. Eğer uygulama bu şekilde olmaz ise idari para cezası uygulanacaktı.
Yapılan ödemelerin ispatı hususunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu açısından temel kural, 2023 yılı itibariyle 14.800 TL üzerindeki ödemelerin senetle ispatının zorunluluğudur. Yani tutar bakımından bu ispat sınırının üstündeki işlemler kural olarak yalnız senet ile ispat edilebilir.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır. Haciz kişi belirli bir sigorta kurumuna ya da belirli bir maaşı alıyorsa ilk olarak maaşına haciz gelir. Yeterli olmadığı takdirde evine haciz işlemi uygulanır.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder. çalışmadığı günlere ilişkin olarak hak edilmeyen ücretler için kişi borcu işlemi yapılır.
Buna göre, aksi bireysel ya da toplu iş sözleşmesinde kararlaştırılmadığı sürece işçinin ücreti bir ay çalışıldıktan sora ödenmelidir. Ücreti ödenmeyen işçinin, bu ücretini işverenden dava ya da icra takibi gibi yasal yollardan talep etmesi mümkündür.
Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.
Ücreti ödenmeyen işçinin çalışmama hakkı, İş Kanunu'nun 34. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre: '' Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.
Örneğin işçi, maaşı düşük gösteriliyorsa, bunu kanıtlayan maaş belgelerini saklayarak, ALO 170'e başvuruda bulunabilir.
Maaş haczi, alacaklının borcunu tahsil edebilmesi için hukuki yola başvurmasının bir sonucudur. Borçlunun iş yerinden aldığı maaşın bir kısmına icra yolu ile el konularak borcun tahsil edilmesi sağlanır.
Yargıtay uygulamasına göre, “4857 sayılı İş Kanununun 37 nci maddesine göre, işçiye ücretin elden ya da banka kanalıyla ödenmesi durumunda, ücret hesabını gösteren imzalı ve işyerinin özel işaretini taşıyan “ücret hesap pusulası” verilmesi zorunludur.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Buna göre el koyma işlemini, hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri gerçekleştirebilecektir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
Ücretlerin elden ödenmesi işçinin emeklilik ücretlerinde kayıplara yol açacağı için uygulanmaması gereken bir işlemdir. İşverenler tarafından yasal olmayan şekilde yapılan bu ödemelerin haklı fesih nedeni teşkil edeceği İş Kanunu'nda açıkça düzenlenmiştir.
Söz konusu ücreti bankadan ödeyemeyen işveren bu kez de, ücreti PTT kanalıyla ödemek durumunda kalır. Bu bilgiler çerçevesinde denilebilir ki; ilgili mevzuat, beş ve üzerinde işçi çalıştıran bir işverenin elden ücret ödemesine hiçbir şekilde müsaade etmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri