Maddelerin temel özellikleri kütle, hacim, yoğunluk, yapı, fiziksel özellikler ve kimyasal özelliklerdir. Kütle, bir maddenin içerdiği madde miktarını ifade ederken, hacim madde tarafından kaplanan alanın miktarını gösterir. Yoğunluk, birim hacimdeki madde miktarını belirtir.
Fizikte madde, makroskopik olarak değerlendirildiğinde, kütlesi olan, boşlukta yer kaplayan yani hacmi olan, eylemsizlik özelliğine sahip ve yapısında en az bir tanecik olan her çeşit malzemeye verilen addır. Kütle, hacim, eylemsizlik ve tanecikli yapı maddenin ortak özellikleridir.
Bir fizik terimi olarak maddenin hâli, maddenin aldığı farklı fazlardır. Günlük hayatta maddenin dört farklı hâl aldığı görülür. Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir.
İlgili 16 soru bulundu
Her maddenin eylemsizlik, kütle ve hacmi bulunmalıdır. Bunlar maddelerin ortak özellikleridir.
Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka halleri de bilinir. Örneğin; Bose-Einstein yoğunlaşması ve nötron-dejeneje maddesi.
Maddenin klasik halleri: katı, sıvı, gaz, plazma
Maddenin klasik hallerinde katı, sıvı, gaz ve plazma vardır. Bu haller günlük yaşamda normal koşullarda gözlenir ve bir maddenin hacmi, şekli ve genel özelliği ile tanımlanır.
Maddenin bilinen 5 hali vardır: katı, sıvı, gaz, plazma ve tuhaf özellikleriyle Bose-Einstein Yoğunlaşması (BEY).
Kütle ve hacim kapasite özellikleridir.
Beş duyudan en az bir tanesiyle algılanabilen, hacim ve kütle sahibi nesnelere madde denir. Baskın özelliği uzayda yer kaplamak olan nesneler ise özdek olarak tanımlanır. Maddeler kendi içerisinde saf madde ve karışım olarak ikiye ayrılır.
Katı, maddenin atomları arasındaki boşluğun en az olduğu halidir. "Katı" olarak adlandırılan bu haldeki maddelerin kütlesi, hacmi ve şekli belirlidir. Bir dış etkiye maruz kalmadıkça değişmez. Sıvıların aksine katılar akışkan değildir.
2. Ünite: Madde ve Özellikleri | 9. Sınıf Fizik | Khan Academy.
Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir. Sıvı ve gazların kütleleri nasıl ölçülür? Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir.
Bilindiği gibi Hacmi ve kütlesi bulunan her şey madde olarak tanımlanır. Saf maddeler, diğer bir adıyla arı maddeler olarak da bilinmektedir. Aynı tür içeriğe sahip ve aynı tür taneciğe sahip olan maddelere saf maddeler adı verilir.
Plazma – maddenin dördüncü hali
Plazma teknolojisi çok basit bir fiziksel ilkeye dayanmaktadır. Enerji girişi altında madde hal değiştirir: katı sıvıya dönüşür, sıvı gaza. Gaza daha fazla enerji girişi olduğunda iyonize olur ve maddenin dördüncü hali olan enerji yoğun plazma haline geçer.
Sıvı, maddenin ana hâllerinden biridir. Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir.
Gaz, maddenin 4 temel hâlinden biridir. Bu haldeyken maddenin yoğunluğu çok az, akışkanlığı son derece fazladır. Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur. Katı bir madde ısıtıldığı zaman, katı halden sıvı, sıvı halden de gaz haline geçer.
Konu anlatımını gözden geçirdikten sonra konu ile ilgili testlerimize katılarak bilginizi ölçebilirsiniz. Madde: Çevremizdeki canlı ya da cansız, belli bir yer kaplayan duyu organlarıyla algılayabildiğimiz kütlesi ve hacmi olan her şeye madde denir. NOT: Işık, ısı, Sıcaklık ve ses madde değildir.
Maddenin Sıvı Hali
- Belirli bir hacimleri vardır. - Ancak belirli bir şekilleri yoktur. - Bulundukları kabın şekillerine alırlar. - Zeytinyağı, su, süt ve benzin gibi maddeler sıvıdır.
Her noktasında aynı ve değişmeyen bir kimyasal bileşime sahip olan maddeye saf madde adı verilir. Su, azot, helyum, karbondioksit ve hava birer saf maddedir. Saf maddenin sadece bir tek kimyasal element veya bileşimden oluşması gerekmez.
Kimyasal değişimin ardından maddenin hem iç yapısı hem de dış yapısı değişir. Kimyasal değişime uğrayan madde, kimyasal özelliklerini kaybedip yeni özellikler kazanır. Bütün yanma olayları kimyasal değişimdir. Kimyasal değişim geçiren bir madde tekrar eski haline getirilemez.
9. Sınıf Fizik - Maddenin Ortak Özellikleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri