c) Maddi teminatlı krediler: Bankaca kabul edilebilme şartlarını taşıyan maddi değerlerin rehnedilmesi karşılığında müşteriye kullandırılan kredilerdir.
Şahsi Teminatlı Krediler: Kredi müşterisi dışında bir veya daha fazla gerçek ve tüzel kişinin imzası (Kefaleti) karşılığında kullandırılan kredilerdir. Kefalet karşılığı kredi bu tür bir kredidir. Maddi Teminatlı krediler: Kredi müşterisinin imzası ile birlikte maddi değerlerin rehini karşılığında açılan kredilerdir.
Teminat Karşılığı Kredi Nedir? Teminat, birbankadan kredi almadan önce, alınan kredinin daha sonra ödenebileceğinigösteren maddi varlıkların gösterilmesidir. Gösterilen maddi varlıklarsayesinde banka, krediyi alan kişinin, daha sonra, bu maddi varlıklarıkullanarak krediyi ödeyebileceğine kanaat getirir.
Maddi Teminat:
Alınan maddi teminatlar (ipotek, menkul rehni, ticari işletme rehni vb.) kullandırılacak kredinin riskini minimize etmek üzere, kredi tutarının üzerinde belli bir marj fazlası ile (%10, %25, %30, %50 vb. gibi oranlarda) alınabilir.
İpotek karşılığı kredi çekmek için öncelikle bankaya gelir beyanı sunmanız gerekiyor. Eğer çalışmıyorsanız ancak kira geliriniz varsa bunu da belirtmelisiniz. Daha sonra gelir beyanınız, gayrimenkulünüzün tapusu ya da taşıtınızın sahiplik belgesiyle bankaya giderek başvuru yapabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Finans kurumlarının incelemeleri sonucunda almak istediğiniz ihtiyaç kredisi için geliriniz yeterli bulunmadığında, finans kurumlarına güvence verebilmek amacıyla sahip olduğunuz gayrimenkullerin teminat olarak gösterildiği bir kredi çeşididir. Bu nedenle ipotekli kredi olarak da bilinir.
Diğer bir ifade ile teminat istenmesi, henüz kamu alacağı olma niteliği kazanmamış vergi ve cezaların, tahakkuk ettikleri tarihte karşılaşılabilecek tahsil imkânsızlığına bir önlem olarak öngörülmüştür. Teminat, amme alacağını güvence altına almak üzere usul kanunları ile vergi kanunlarında belirtilen hallerde istenir.
Banka teminat çeki, bankada yapılan herhangi bir işlemin karşılığında ödenmesi gereken parasal miktarın, her iki tarafın da kararlaştırdığı şekilde ve tarihte ödeneceğini garanti altına alan belgedir. Bankadan kredi çekmek istediğinizde bankanız size teminat göstermek zorunda olduğunuzu söyler.
Teminat, borçlu veya üçüncü bir kişi tarafından bir borcun ifa edilmesinin temini veya ifa edilmemesi halinde alacaklının uğrayacağı zararın karşılanabilmesi için alacaklıya verilen güvence anlamına gelir. Türk Hukuku'na göre teminatlar ayni teminatlar ve şahsi teminatlar olarak ikiye ayrılır.
Öncelikle düzenli geliriniz var ama yeterli düzeyde değilse taşınır ya da taşınmaz her türlü malınızı teminat göstererek kredi çekebilirsiniz. Bir diğer olumlu yanı ise kefil istenen durumlarda banka malın değerine dayanarak sizden kefil istemeyebilir.
Bankaya yasal olarak beyan edilen aylık gelirin en fazla %50'si, aylık kredi ödemesi üst limiti olarak kabul edilir. Örneğin, bankaya beyan edilen aylık gelir 3.000 TL ise en fazla 1.500 TL aylık toplam kredi taksit ödemesi yapılabilir. (İstisna birkaç bankada bu oran %70 olarak belirlenmiştir.)
Mevcut durumda yasal takip yoksa kredi kartı alınabilmektedir. Teminatlı kredi kartının limiti ise genellikle bloke edilen tutarın %80'i civarında olmaktadır.
Bir işin belirlenen şartlar doğrultusunda tamamlanacağını ya da borcun belirlenen sürede ödeneceğini güvence altına alır. Kişiler, bankaya başvurarak teminat mektubu alabilir. Alınan bu belge sonucunda tüketici, belirtilen süre içerisinde işi yapar veya ödemesi gereken miktarı öder.
Teminat Mektubu Nasıl Kullanılır
Talebinizin değerlendirilmesinin ardından banka tarafından hazırlanan Teminat Mektubu, borcun belirlenen sürede ödenmemesi ya da üstenilen işin taahhüt edilen zamanda tamamlanamaması durumunda ödenmesi gereken tazminatın bankadan tahsil edileceğini teminat altına alır.
MADDE 46 – (1) İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3'ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. (2) İhale üzerinde kalan istekliden sözleşme imzalanmadan önce, ihale bedelinin en az % 6'sı oranında kesin teminat alınır.
Teminat mektubu ile müşterilerin alacakları ya da yapılacak işler garanti altına alınır. Bu belge ile müşteriler belirlenen süre içerisinde söz verdiği işi yapmalı ya da ödemesi gereken tutarı ödemelidir. Teminat belgesi ile kişiler borçlu ve yükümlü olur. Taraflar arasındaki ticari ilişki güvence altına alınır.
Teminat, kişilerin bir kaza, afet ya da diğer olumsuz olaylarla karşılaşmaları sonucunda oluşan kayıpların giderilmesini sağlayan bedel ve güvencelerdir.
1086 sayılı Kanunda, Devlet, tedbir talep etmesi durumunda teminattan muaf tutulmuş olmasına rağmen, kanun ve mahkeme önünde eşitlik gereğince, bu maddede Devletin teminat muafiyeti kaldırılmıştır.
(1) Teminat gösterilmesini gerektiren sebep ortadan kalktığı takdirde, ilgilinin talebi üzerine mahkeme, teminatın iadesine karar verir.
Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
Müşterilerin teminata kabul edilebilecek tüm varlıklarının toplam kredi borcuna oranıdır. Kredi marj oranı toplam teminatın kredi riskine bölünmesi suretiyle hesaplanır ve başlangıç değeri 2 (özkaynak oranı 0.50) olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri