Gözenek ve çatlaklarında biriken metan gazının maden ocağına yayılması patlama, yangın ve boğulma gibi farklı felaketlerle sonuçlanabiliyor. Bazı durumlarda büyük hacimde metan gazı, kömür tozuyla birlikte aniden ortama püskürebiliyor. Bu, yeraltındaki maden ocakları için en önemli risklerden biri olarak görülüyor.
Patlama; “Çok hızlı bir gaz genişlemesiyle ve genellikle ısı açığa çıkmasıyla meydana gelen bir kimyasal reaksiyon veya değişim” olarak da ifade edilmektedir. Patlama, ortam sıcaklığı, nem, basınç ve benzeri faktörlere bağlı olmakla beraber üç ana unsurun kapalı bir üçgen meydana getirmesi ile mümkündür.
Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek. Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.
Süreç Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. Bir işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022'de, bir işçi de patlamadan 173 gün sonra yaşamını yitirmişti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Zonguldak Ereğli'de, kömür madeninde meydana gelen göçük sebebiyle 1 kişi hayatını kaybetti. 6 yaralımız var. Yaralılar hastaneye nakledilmiş durumda. Ekiplerimiz ambulanslarla görev başında. Acımız büyük." ifadesini kullandı.
İlgili 27 soru bulundu
TRT Haber'e konuşan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, "İçeride 280 kişi var, dört kişi etkilendi. Biri canlı olarak kurtarıldı. Bir kişi ağır yaralı. İki kişiden canlı ses alınabiliyor.
Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır.
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Kaza. 14 Ekim 2022 günü TSİ 18.15'te Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında bir patlama oldu ve saatler sonra maden ocağı içinde yangın çıktı. Patlamanın yaşandığı sırada madende yaklaşık 110 işçi vardı ve yaklaşık yarısı 300 metre derinlikteydi.
Bizim indiğimiz yer yerden 480 metre aşağıdaydı. Madenciler ise kömür çıkartmaya, daha aşağıya doğru yürüyorlar ve çalıştıkları yer 700 metre derine kadar ulaşıyor.
Grizu patlaması önceden önlenebilir mi? Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Başaran Aksu'ya göre evet önlenebilir.
Bu terim madencilikte temel ile zemin arasındaki yüksekliği gösterirken kullanılır. Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.
Kömür madenlerinde patlayıcı (CO,CH4,H2), zehirli (H2S,CO,SO2) ve boğucu (CO2,O2,N2) gazlar bulunmaktadır (Durşen ve Yasun, 2012). Genellikle kömür ocaklarında patlamaların ana kaynağı, metan gazı olarak gösterilmektedir (Ünver ve Akbal, 2010; Bayraktar, 2012).
Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır.
Grizu patlaması kimyasal bir olay olarak ifade edilmektedir. Çeşitli gazların havada bulunan başka gazlarla tepkimesi sonucu ortaya çıkan bir patlama olarak belirtilmektedir.
Gelen ilk açıklamalar, patlamaya tahıl tozu sıkışmasının neden olduğu yönünde. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Kocaeli'nin Derince ilçesindeki siloda meydana gelen patlamanın toz sıkışması nedeniyle olabileceğinin değerlendirildiğini bildirdi.
Patlamada 28 işçi hayatını kaybetti. Patlamanın meydana geldiği madenin ise geçmişte Erdoğan'la yakın ilişkide olan ve son olarak dünyada yayınlanan 'Pandora Belgeleri'nde adı geçen Mehmet Hattat'a ait olduğu ortaya çıktı.” İşbu aktarımın aksine maden kazasının yaşandığı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi (T.İ.
Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022'de meydana gelen maden kazasında 41 işçi hayatını kaybetti. 11 işçi ise yaralandı. Madende yaşanan patlamanın ardından işletme sahibinin Mehmet Hattat'ın sahibi olduğu Hattat Enerji ve Maden AŞ (HEMA) olduğu çeşitli basın kurumlarında yer aldı.
Bartın Amasra'da Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında meydana gelen patlamada 41 madenci hayatını kaybetti.
Bu ifade Amasra davası iddianamesinden, sahibi ise işçilerden Burak Sümertaş. 14 Ekim 2022'de TTK'ya bağlı Amasra Maden müessesesinde meydana gelen patlamada 41 madencinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin yaralandığı olayda daha sonra hastanede tedavisi süren iki madenci daha yaşamını yitirmiş, can kaybı 43'e ...
1984 yılbaşından itibaren Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlanarak “A.T.İ. Müessesesi'' tüzel kimliği alınmıştır. Tarihi 05.04.1994 kararları ile Müessese'nin 1994 yılı sonuna kadar özelleştirilmesi veya kapatılması kararlaştırılmıştır.
Kuyuların derinlikleri; 570m, 700m ve 730mdir. Kuyuların faydalı çapları 8 metredir.
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
2023 yılı itibari ile 60 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Maden Teknikeri maaşları 15180 TL'dir. En düşük Maden Teknikeri maaşı 12150 TL iken, en yüksek Maden Teknikeri maaşı 23840 TL'dir. Güncel Maden Teknikeri maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Yer altı maden işçileri için her 360 güne 180 gün fiili hizmet süresi eklenir. Ancak işçilerin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmek için belirtilen işlerde en az 10 yıl (3600 gün) çalışması gerekmektedir. Yer altı maden işçileri için bu süre de 5 yıl (1800 gün) olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri