Maden sularının, içerdikleri yüksek flor sayesinde dişleri çürükten koruduğunu ifade eden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, “Aromasız maden suyu diş minesinde mineral birikimine yardımcı olarak dişi çürük ve bakterilere karşı korur. Erişkinlikte tüketilmesi uygundur.
Maden suyu ve dişler
Bununla birlikte, bu içecekler 2.74 ve 3.34 arasında düşük pH seviyelerine sahip olabilir. Buda onu diş mineleriniz için bir şişe portakal suyundan daha aşındırıcı yapar. Bu nedenle, daha sağlıklı yaşamak ve dişlerinizi korumak istiyorsanız kaçınmanız gereken içeceklerdendir.
Maden suyunun pH'ı ise en az 5 civarında. Dolayısıyla maden suyunun aşırı ve kontrolsüz tüketimi diş aşımına neden olabilir.
Bütün asitler dişlere zarar verir. Özellikle kola, limon-portakal suyu, soda, maden suyu içtikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın. En az bir saat beklemeniz lazım.
Sindirim sisteminin işleyiş dengesini destekler. Kabızlık benzeri rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Kalsiyum, magnezyum benzeri mineralleri sayesinde kemik ve diş sağlığını koruyabilir. Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde ulaşma olanağı tanıyabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Her gün maden suyu içmek kemik ve diş gelişimini destekler. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayarak kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kalorisi olmayan sağlıklı bir içecektir. Büyüme dönemindeki çocukların ve hamilelerin artan mineral ihtiyacını karşılar.
İçeriğinde limon bulunan maden suyunun, içeriğindeki sitrik asitle vücudunuzda bulunan enfeksiyonlara karşı savaşır. Ayrıca limonlu maden suyu doğal bir kanser savaşçısıdır. İçeriğindeki limon ile beraber bu maden suyunun faydaları daha da artmıştır.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalı, içilecek ise de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Doğal bir antiseptik olan soda, ciltte bulunan bakterileri öldürerek enfeksiyon riskinin azalmasına yardımcı olur.
Maden suyu içmek doğrudan taş oluşumuna neden olmaz. Maden suları, normalde tüketilen içme sularına göre daha düşük pH'ya sahiptir.
Ağız hijyeni rutininize tuzlu su ilavesi ağız sağlığını artırabilir, diş eti iltihabına karşı savaşabilir ve nefesi temizleyebilir. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde, haftada bir veya iki defa uygulayabilirsiniz. Ancak bir tuzlu su çözeltisini bundan daha sık kullanmayın. Çok fazla sodyum mukozaya zarar verebilir.
Tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yapmak, ağız içindeki bakterileri yok eder ve diş ağrısını azaltır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra düzenli olarak tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yaparak diş eti problemlerinizi kısa sürede çözüme kavuşturabilirsiniz.
Temizlik ve fırçalama için günlük olarak kabartma tozu uygularsanız diş mineniz zarar görebilir ve aşınabilir.
Sürekli asitli içecek tüketmek braketlerin çürümesine, zamanla kopmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kola, gazoz gibi içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Maden suyu ve soda tüketimi ise doktor kontrolü ve izni ile tüketilebilir. Ara ara maden suyu tüketmenin diş tellerine zararı bulunmamaktadır.
Günde en az 2 şişe maden suyu içilmeli
Günlük su ihtiyacı konusunda uzmanlar çeşitli görüşler savunsa da her gün ortalama 2 litre su tüketimi önerilir.
Yine, maden suları da dahil “gazlı” ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi, soğuk ta içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin korunmasıdır. Çünkü sıvı ve suda çözünürlülüğü sıcaklık ile ters orantılıdır.
- Sodyum bakımından zengin olan maden suyu, vücut içindeki asit oranını koruduğundan böbrek ve mesane de taş oluşumunu önler. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki fazla asit ve iltihabı atar.
Bu noktada florür içeren bir diş macunu kullanılması önerilir. Her florür tipi diş minesini asit saldırılarına karşı daha güçlü ve dirençli hale getirmeye yardımcı olurken, kalay florür içeren diş macunu çürümeye ve diş eti iltihabına neden olan bakterileri de öldürür.
Doğal maden suyu, mide, bağırsak, boşaltım ve sindirim rahatsızlıklarına birebir etkili olmaktadır. Bunların yanı sıra kalp problemlerinde de önemli bir destek sağlamaktadır. Böbrek ve idrar yollarında tıkanıklık, taş gibi sorunlara karşı iyi gelmektedir. Kardiyak hastalıklarında çok etkilidir.
Limonda yüksek oranda asit bulunur ve karbonat ile karıştırılarak ya da tek başına diş fırçalamak için kullanılması durumunda hem dişler hem de diş etleri zarar görebilir. Limon asidik özelliğe sahiptir ve karbonat da bazik bir yapıdadır.
Maden suları yüksek miktarda sodyum içerdikleri için aşırı tüketilmemelidir. Fazla sodyum alımı idrardan kalsiyum atımını artırdığı için kemik erimesine risk oluşturabilir. Aynı zamanda fazla sodyum alımı yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, mide ülseri gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
Asitli içecek ve gıdalar hiçbir şekilde tedavi boyunca tüketilmemelidir. Asitli gıdalar özellikle braket ve band'lı dişlerde bu yapıların dişlerle birleşme yerlerinde renk değişikliklerine neden olmaktadır. Bu renk değişiklileri aslında çürük başlangıçlarıdırlar ve bu nedenle tedavi sonrasında temizlenemezler.
Özellikle sindirim sisteminde sorun olan kişilerde veya gaz problemi yaşayan kişilerde düzenli olarak tüketilebilir. Ayrıca iltihap kurutmaya da etkisi olan maden suyu; aşırı yemek sonrası oluşan şişkinlik ve hazımsızlığı da gidermektedir.
Limonlu soda, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. İçerisindeki limonun asitliği, mide asidini dengelemeye yardımcı olur. Bu da midedeki yanma ve hazımsızlık gibi sorunları azaltabilir. Ayrıca limonlu soda içmek mide ve bağırsak hareketlerini de hızlandırır.
Soda ve maden suyu arasındaki temel fark sodanın yapay, maden suyunun ise doğal bir içecek olmasıdır. Soda normal bir suya karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen gazlı bir içecektir. Soda, genel hatlarıyla midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri