Sağ kasık ağrılarının sebepleri kadınlarda büyümüş lenf düğümleri, kalça artriti, kasık fıtıkları, kalça kırığı, böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde ise sağ kasık ağrısı kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi, testislerde şişme veya böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.
Erkeklerde kasık ağrısı genellikle kas gerilmesi, böbrek taşı, testislerin iltihaplanması veya testisleri etkileyen diğer durumlara bağlı olarak ortaya çıkan bir problemdir. Bazı vakalarda da kronik kasık ağrısı, kandaki vitamin ve mineral miktarlarının olması gerekenden düşük olmasıyla ilgili gelişebilir.
Kasık ağrıları eğer spazmlar sonucu ortaya çıkıyorsa ağrı kesici veya kas gevşetici krem, jel ya da ilaçların kullanılması tavsiye edilir. Özellikle spor yapan erkeklerde kronikleşen ağrılar için fizik tedavi veya lokal enjeksiyon gibi tedavi yöntemleri de tercih edilebilir.
Kasığın herhangi bir bölgesine baskı uygulandığında, ağrı hissinin artması genellikle kadınlarda oluşan yumurtalık kistleri gibi iç organlara ilişkin sorunları işaret eder. Sol kasıkta ağrı sol yumurtalığa, sağ kasıkta ağrı oluşumu sağ yumurtalığa veya bu bölgede yer alan diğer organların hastalıklarını gösterebilir.
Tek taraflı kasık ağrısı genellikle bu bölgede yer alan kas ve ligamentlerdeki zorlanma, çekme veya yırtılmalara bağlı meydana gelir. Özellikle düzenli zorlayıcı egzersizler yapan sporcular bacağa vuran kasık ağrısı gelişimi açısından riskli grubu oluşturur.
İlgili 19 soru bulundu
Aynı zamanda karşılıklı yönlendirme ile birlikte üroloji bölümü de bu konuda devreye girebilir. Sadece üroloji değil ayrıca üroloji gibi çeşitli bölümlere Genel Cerrahi bölümü üzerinden sevk yapılabilir. Önemli olan kadın ya da erkeğe bağlı olarak kasık bölgesinde meydana gelen soruna göre teşhis koymaktır.
Kasık ağrınız sakatlanma ya da benzeri nedenlerle oluşmuşsa en önemli tedavi yöntemi dinlenmektir. Ortalama 2 ile 4 hafta kadar dinlenerek basit ağrılarınızı iyileştirebilirsiniz. Uzman önerilerine göre kasık ağrılarının tedavisinde spor ve benzeri fiziki aktivitelerden uzunca bir süre uzak durmanız gerekir.
Genellikle 1-3 gün sürer. Ağrının sebebi her ay dökülen ve yeniden oluşan endometrium denilen döl yatağının rahimden dışarı atılması için oluşan kasılmalardır. Böyle durumlarda karın bölgesini sıcak tutmak, bazı ağrı kesici ilaçlar kullanmak, egzersiz yapmak iyi gelebilir.
Erkeklerde görülen alt karın ağrısı nedenlerinin başlıcası sindirim sorunlarıdır. Sindirim sisteminde yaşanan bozukluklar sağ ve sol alt karında ağrılara neden olabilmektedir. Ayrıca vücutta bulunan bakteri ve enfeksiyonlarda yine sindirim sistemi yolu ile alt karında ağrıya neden olabilir.
Eğer testis ağrınız varsa vakit kaybetmeden bir üroloji hekimine gitmelisiniz. Hekiminiz ağrının nedenini tespit edecek ve uygun tedaviyi uygulayacaktır. Evde ağrıyı azaltmak için ılık duş yapmak, ağrıyan bölgeye buz uygulamak, skrotumu yukarıya kaldırmak, ağrı kesici kullanmak faydalı olabilir.
Kasık ağrıları için; genel cerrahi, fizik tedavi, üroloji ve ortopedi bölümlerine gidilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kasık ağrılarının sadece erkeklerde değil kadınlarda da görülebileceği bilinmektedir.
Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur? Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
Peki kadın kasık ağrısına ne iyi gelir? Eğer kadınlarda kasık ağrısı regl döneminde oluyorsa sıcak su torbası ve ılık bitki çaylarıyla geçer. Bunun dışında vajinal sorunlarda kaynaklanan kasık ağrısı için mutlaka kadın doğum uzmanıyla görüşüp onun verdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir.
Vajina kaslarının kasılması ağrıya neden olabilir. Fiziksel nedenler arasında vajina girişindeki enfeksiyon, mantar ağrı nedenidir. Rahim ağzı yaraları , vajinitler, endometrit, pelvik enflamatuar hastalıklar ilişki sonrası ağrı nedenidir. İlişki sırasında vajinanın kuru olması kasık ağrısı nedenidir.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Zencefil çayı, nane çayı, rezene çayı, papatya çayı gibi bitkisel çayları içmek, Yere uzanıp karın bölgesine basınç uygulamak, Limon suyu ile suyu karıştırıp içmek, İstirahat edip uyku düzenini oluşturmak ve uykuyu yeteri kadar almak karın ağrısına iyi gelecek ve uygulanabilecek olan faktörler olarak sıralanabilir.
Yaşanabilecek olası rahatsızlıklara bağlı olarak karın ağrısı için aile hekimi üzerinden tedavi ele alınır. Ayrıca yönlendirme ile Genel Cerrahi bölümü ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı devreye girer.
Ani başlayan ağrılar genellikle acil durumlarda ortaya çıkmaktadır. Akut (ani) olarak başlayan karın ve kasık ağrılarında acil girişim yapılması gereken apendisit, dış gebelik, yumurtalık kisti gibi hastalıkların olma ihtimali vardır. Bu tür ağrılarda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Kasık fıtığına neden olan iç organ genellikle bağırsaklardır. Bağırsakların geçici olarak karın iç duvarının zayıf bölgelerini keseleştirerek bu keselerin içine girip çıkması ile fıtık oluşur. Fıtık kesesinden bağırsağın çıkmasıyla fıtık görünmez olur.
Acilen idrara çıkma hissi diğer bir belirtidir. Kasık tabanı ağrısı, kasık bölgesindeki gergin ve hassas hale gelebilen kaslarla ilişkilidir. Bu hastalarda belirtiler arasında kasık ağrısı, idrara çıkmada ağrı, idrara çıkmada güçlük, kabızlık, cinsel ilişki sırasında ağrı veya acil idrara çıkma hissi sayılabilir.
Bununla birlikte böbrek taşı, lenf bezlerinin şişmesi, kum dökmek, testis tümörü ve kas gerilmeleri gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Erkeklerde sağ yumurtalık ağrıları ise, böbrek taşı, kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi ve testislerde şişme nedeni ile meydana gelebilir.
Kasık enfeksiyonu tedavisinde alınan kültürde kinolona dirençli olduğu ve hastanın sefalosporin alerjisi olduğu tespit edilirse, bir enfeksiyon hastalıkları alt uzmanı ile konsültasyon önerilir veya klindamisin veya gentamisin ile yatarak tedavi kullanılabilir.
Kasık ağrısı, çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Kasık ağrısı travma, gaz sancısı ya da başka nedenlere bağlı da gelişebilmektedir. Çocuklarda sık görülen kasık sorunlarından biri de kasık fıtığıdır. Kasık fıtığının ağrılı olmadığı bilinse de ilerleyen ve tedavisi geciken fıtık ağrı yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri