Kekte kullandığınız maden suyu kekinizin güzel bir şekilde kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Kabartma tozu ve maden suyu
Maya yerine kullanabileceğiniz diğer karışım ise kabartma tozu ve maden suyundan oluşuyor. 1 çay kaşığı kabartma tozunun üstüne biraz maden suyu ve ılık süt ekleyerek ekmeğinizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Poğaçaların içerisine giren soda, hamurun kocaman bir şekilde kabarmasına yardımıc oluyor. Mayalanırken hamurunuzun iki - üç katına çıktığını görürseniz sebebi sodadır diyebiliriz. Bunun yanında poğaça hamurunun içine konan soda yumuşacık bir şekilde pişmesini de sağlıyor.
Hamurun Hazırlanışı ve Pişirme: 1 şişe (200 ml) maden suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı mayonez bir kaba alınıp karıştırılır. 3 su bardağı un kontrollü eklenir. Orta sertlikte bir hamur yoğrulur.
Maden suyunu sodayı böreklerde kullandığınız zaman böreğe çıtırlık veriyor. Hatta hamur kızartmalarında pişilerde keklerde bile maden suyunu kullanabilirsiniz. Ama maden suyunu sadece sade olan çeşidini kullanın .
İlgili 27 soru bulundu
SODA KULLANIN
Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir. Böylece hamurun ve yufkanın hacmini istediğiniz kadar artırmış olacaksınız.
Hem kalın hem sert hemde yufkayı elinize aldığınızda liğme liğme oluyor. Tabi canınız sıkılyor başlıyorsunuz söylenmeye, böyle durumlar yaşadığınızda yufkayı yumuşatmak için soda kullanabilirsiniz. Sodalı Börek aynı su böreği gibi yumuşak ve lezzetli oluyor.
Pişilerin içerisine fazla yağ çekmesini önlemek ve daha yumuşak bir hamur için hamurun içerisine yoğurt ve sirke katın. Bir diğer alternatif ise; soda. Soda, hamurunuzu kabartacak en önemli malzemedir. Hamurun fazla sert olması lezzeti etkileyecektir.
1 limonun suyunu sıkın ve bardağa boşaltın üzerine 1 kaşık karbonat ekleyip bir cimdik tuzda ekleyip karıştırın zaten iyice köpürmeye başlayacak. Üzerine de su ekleyip maden suyumuz hazır bire bir hazır maden suyu olmasa da tadı maden suyunu andırır yemek sonrası şişkinliğe birebir.
Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Hamur işlerinde kullandığımız mayalar organik olurken kek ve kurabiyelerimiz için kullandığımız karbonat, kabartma tozları inorganik kabartıcılardır. Hamur işleri yaparken maya, kek ve kurabiyeler için karbonat veya kabartma tozu kullanırız.
Ekmeğin içine maya koymazsak ekmek hamuru olmaz. Maya ekmeğin katılaşmasını sağlar mayayı koymazsak ekmek sıvı kalır. Maya ekmeğin yumuşamasını sağlar.
Hamuru oklava yardımı ile çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde (yaklaşık yarım cm kalınlığında) açınız. Açtığımız hamuru bıçak yardımı ile kare parçalara bölün (resimde ki gibi )ve kabarması için bol, kızgın yağda kızartın. Çok hafif, ekonomik, çok kolay ve kısa zamanda hazırlayabileceğiniz bir tarif.
KARBONAT VE ASİT
Hamur işlerinin kabarmasını sağlayan da budur. Karbonatı bir asitle birleştirdiğinizde benzer bir asit çıkışı yaratabilirsiniz. Bu karışımı mayayla aynı miktarda kullanacağınız için tarifi tutturması da kolaydır.
Hamurunuzun pişerken yağ çekmemesi için henüz hamuru hazırlarken içerisine mutlaka sirke eklemelisiniz. İlave edeceğiniz sirke, hamurunuzun daha puf puf kabarmasını sağlayacak ve yağ çekmesini de önleyecektir. Kullanacağınız sirke elma sirkesi olmalıdır.
Sütlü Pişi Nasıl Yapılır? Sütlü pişi hamurunu hazırlamak için; ilk olarak derin bir kap içine 1 buçuk su bardağı ılık süt, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 paket instant kuru maya koyup, karıştırın. Bu şekilde bekletip, mayanın kabarmasını sağlayın.
Borcama dizdiğimiz börekler üzerine 1 şişe maden suyu gezdirilerek dökülür. Ardından yarım su bardağı su gezdirilerek dökülür ve borcamın üzerini stres film ile kapatılır. Börekler bu şekilde bir gece bekletilir.
Açtığınız yufkaları mutlaka dinlendirin ve dinlendirirken güneş ışığından uzak ve üzeri örtülü bir şekilde olmasına özen gösterin. Hazırlarken arasına kat kat tereyağı, soda ya da süt mutlaka sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstü kızarana dek 40 dakika pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri