İşçiler haftanın altı günü altı saat çalışmak durumundadır. Dolayısıyla yer altında çalışan maden işçileri, bu düzenlemede haftada bir gün hafta tatili ücretine hak kazanmaktadır.
Bu düzenleme ile yaşlılık aylığına yaş sınırını beklemeden daha kısa sürede kavuşulması amaçlanmıştır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası 40. maddesinde yer altı maden işlerinin de aralarında olduğu bazı işlerde her 360 gün için 60-90-180 güne kadar fiili hizmet süresi zammı belirlemiştir.
Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi ne kadardır ? Günde en çok 7,5 saat, haftada ise en çok 37,5 saat olabilmektedir. Yeraltı işçileri bu süreleri aşan şekilde çalıştırmaları zorunlu ve olağanüstü şartların varlığıyla mümkündür.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. hükümleri uygulanır. (Ek fıkra:RG-25/8/2017-30165) Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.
Madenci olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Madenci maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.700 TL civarındadır.
İlgili 39 soru bulundu
Anılan Kanun maddesine göre, Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde 2008/Ekim ayı başından sonra ilk defa çalışmaya başlayan sigortalıların emekli olabilmeleri için sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıl çalışması, 7200 gün ve 50 yaş şartını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Yeraltı maden işinde 1800 gün prim ödemesi olup, yeraltı işi dışında FHZ almayan diğer işyerlerinde prim ödemesi olanlar, emeklilik için; 7200 gün prim ve 60 yaşa tabi ve yeraltı maden işinde kazandıkları FHZ de 60 yaştan indirilmektedir.
Dünyanın en zor mesleklerinden biri olan madencilik, alınan önlemler doğrultusunda güvenli bir şekilde işlenebilir. Ancak fiziki koşullardan ötürü ve mesleğin doğası gereği yüzde yüz güvenlik sağlamanın pek mümkün olmadığı düşünülüyor.
Çalışma bulguları da maden işçiliğinin zor bir iş olduğunu, riskler taşıdığını, işçilerin günlük yaşamlarını şekillendirdiğini, aile ve sosyal ilişkilerini etkilediğini ortaya koymaktadır.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Madenci olmak için gerekenler çeşitlidir. Maden mühendisliği veya madencilik teknolojisi gibi bir alanda lisans veya yüksek lisans derecesi almak, madencilik sektöründe iş bulmak için önemli bir adımdır. Bu alanlarda eğitim, madencilik konuları, malzeme bilimi, matematik ve fizik gibi konuları kapsar.
Madenciler ise kömür çıkartmaya, daha aşağıya doğru yürüyorlar ve çalıştıkları yer 700 metre derine kadar ulaşıyor.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir.
Madenci, maden ocaklarında çalışan işçi. Genellikle yeraltında, mineral veya cevheri kazarak, ayıklayarak çalışırlar. Dünyanın en tehlikeli işçiliği olarak kabul edilmektedir. Çalışırken grizu patlamaları, göçüklerle oldukça karşı karşıya gelmektedirler.
Maden işçilerinin maaşlarının net rakamı belli olmamakla beraber 2023 verilerine göre ortalama 20.500 TL civarı olduğu biliniyor.
Mayıs ayında Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir işletmeye ait linyit maden ocağında toprak kayması meydana gelmişti. Göçük altında kalan dört işçiden biri hayatını kaybetmiş, üçü yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı.
Dünya Bankası ve Pact kayıtsız çalışanların sayısının bir hayli olması nedeniyle tam olarak ne kadar maden işçisinin sektörde bulunduğunun bilinemeyeceğini açıkladı. Ancak eldeki veriler bu sayının 40 milyondan fazla olduğunu işaret ediyor.
TÜRKİYE'DE 12 BİN MADENCİ VAR
Türkiye'de madenlerde yaklaşık 12 bin kişinin istihdam edildiği ve 2050'ye kadar 2 bin madencinin işsiz kalma riski bulunduğu tahmin ediliyor.
E-Devlet kapısından (www.turkiye.gov.tr) e-Maden' e giriş yapılır. İlk/İhale Müracaat|Müracaat Başvuru İşlemleri| Yeni İlk Müracaat Yap seçilir. İlk Müracaat Başvuru İşlemleri Bilgilendirme Metni okunarak onaylanır.
2021 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce 4.935 adedi arama, 9.781 adedi işletme ruhsatı olmak üzere toplam 14.716 adet maden ruhsatı verilmiştir. 2008-2021 döneminde yıllar itibariyle verilen toplam ruhsat sayılarında düşüş olmuştur.
Madencilik zorluğu, Bitcoin ağının sağlığını değerlendirmek için kullanılan bir performans ölçüsüdür. En yaygın olarak Bitcoin için kullanılsa da, Proof-of-Work (PoW) konsensüs mekanizması kullanılarak farklı kripto para birimlerine uygulanabilir. BTC için madencilik zorluğu iki haftada bir ayarlanır.
Normal işlerde çalışan işçilerin uzun kollu sigorta payı %11 olarak yatırılırken, maden ve yer altı çalışanlarının sigorta payı %14 olarak ödenmektedir.
1800 Günden Nasıl Emekli Olunur? 1800 günden emekli olmak için çalışma gücü kaybının %60, sigortalılık süresinin 10 yıl olması gerekir.
Leyla KAYA Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigorta, 5975 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri