Şişelerin kapak boğumuna kadar içme suyu ekleyip şişe ağızlarını ve kapaklarımı iyice kurulayıp kapaklarını sıkıca kapadım. Derin bir tencereye kapaklar yukarı gelecek şekilde şişelerimi dizip üzerine ağırlık yerleştirdim ki kaynayarak ters dönmesinler.
Komposto suyunu soğuk içecek olarak da tüketebilirsiniz. Kompostoyu, ağzı kapalı cam bir kapta iki hafta süresince buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Her kavanoz için 1 er çay bardağı tozşeker dökün ve kaynayan sıcak su ile kavanozları doldurun, kapakları sıkıca kapatın. Bir örtü üzerine ters çevirin başka bir örtü ile kapatın bir gece bu şekilde bekletin ertesi gün kapakları kontrol edin ve serin güneş görmeyen bir yerde muafaza edin.
Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin. Hazırladığınız bu yöntem ile erikleri buzlukta 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat, komposto ve sos olarak kullanabilirsiniz.
Kayısı hoşafı cam şişelere konularak en fazla iki hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir. Şekersiz yapılırsa daha kısa sürede tüketilmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek. Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Komposto ya sıcak ya da soğuk servis edilir.
Erik suyumuz iyice soğuduktan sonra pet şişelere doldurun kapağını sıkıca kapatın ve dondurucuya kaldırın.
Kayısı Ve Erik Suyu (İsterseniz Derin Dondurucuya Atabilirsiniz)
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Pişireceğimiz kaba alıyoruz Ve 3. 5 litre suyu ekleyip ocağa koyuyoruz. (Ben suyu biraz fazla koydum biz öyle seviyoruz. Çok bal gibi tatlı olmasını sevmiyoruz) Kaynadıktan 15 dakika süre sonrasında şekeri ilave edip 15-20 dakika da böyle kaynatalım ve kaynadıktan sonra kavanozlarımıza koyalım.
Kapaklarını kapatıp geniş bir tencereye kavanozları koyup biraz da su doldurarak 15-20 dk kaynatıyoruz.
Derin bir tencereye kapaklar yukarı gelecek şekilde şişelerimi dizip üzerine ağırlık yerleştirdim ki kaynayarak ters dönmesinler. Kapakları geçecek şekilde yada en az kapak boğumunu geçecek şekilde su doldurup 1 saat kaynattım. Eriklerim soyulmaya başladı ve rengini saldı.
Pişmiş olan erik suyu ince süzgeçten geçirilir. (Sadece suyu, fakat arzu ederseniz posasını da geçirebilirsiniz. ) Cam şişelere doldurularak kapakları sıkı bir şekilde kapatılır. Büyük bir kazan veya tenekede en az 10 dakika sterilize edilir. Soğuduğu zaman kaldırabilirsiniz.
Soğuyunca dolaba kaldırın. İçerken sulandırarak için. Bu şekilde rahatlıkla 3-4 gün dolapta bekleyebilir.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
İlk olarak erikler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük kesilip geniş bir tencereye alınır. Üzerine şeker eklenir ve fokur fokur kaynayana kadar kaynatılır. Ardından yaklaşık 10 dk pürüzsüz hale gelene kadar blenderdan geçirilir.
Buzlukta Meyve Suyu Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Portakal veya limonların suları sıkılır. Çıkan meyve suları buz poşetlerine doldurulup buzluğa atılır. Yazın istediğiniz zaman çıkarıp şeker limon tuzu ve su ekleyip limonata yapabilirsiniz.
Erikleri yıkayın ve tencereye alın. Üstüne toz şekeri, karanfilleri, suyu ve kullanacaksanız tarçını ekleyerek ocağın orta gözüne alın. Şeker eriyinceye kadar karıştırın, orta ateşte yaklaşık 25 dakika kadar pişirin.
2 litre suda erikler iyice yumuşak oluncaya kadar haşlanır. Üzerine şeker ve limon suyu eklenip biraz daha kaynatıp süzgeçten geçirilir. Erikleri sakın ezmeyin yoksa meyve suyunuz bulanık olur. Onları da marmelat olarak değerlendirilirsiniz.
Erikleri güzelce yıkayın ve çekirdekleri ile birlikte bütün olarak derince bir tencereye alın. Üstlerine toz şekeri ve suyu ilave edip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın.
Vişneler kaynamaya başladıktan 15 dk. sonra şekeri ilave ederek karıştıralım.
Mükemmel bir Osmanlı ziyafeti her zaman hoşafla biterdi. Daha doğrusu her ziyafetin sonunda kahveden önce hoşaf sunulurdu. Sofraya iki kaşık konur, bunlardan bir tanesi ile çorba, diğeri de susuzluğu gidermek için şerbet ve hoşaf içmekte kullanılırdı.
Erik kompostosunu hazırlarken berrak ve kırmızı bir komposto kıvamı elde etmek için yapmanız gereken, önce eriklerin kabuğunu soymak ve komposto karışımının içerisine eklemek. Sonrasındaysa karışımı süzmek ve içerisinde pişirdiğiniz eriklerle servis etmek. Afiyet olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri