Orta Karadeniz çevresinde de yetiştiği için yörenin mutfak kültüründe yer alan sebze, asıl olarak iç bölgelerde tüketilir. Özellikle İç Anadolu'da yapıldığı için İç Anadolu mutfağına ait bir yemek olarak bilinen madımak yemeği, Sivas ve Tokat yörelerinin yöresel yemeği kabul edilir.
Madımak, güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı koruyor. Kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor, özellikle yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmede etkili olduğu biliniyor. İdrar söktürücü özellik gösteriyor. Çayı yapılarak içildiğinde mide ve bağırsağı rahatlatıyor.
Madımak otu kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık yenebilen otsu bitkidir. Halk arasında keçi memesi, söğüt otu, kuş ekmeği, çoban ekmeği olarak da bilinir.
Doğada yetişen bir bitki olan madımak toplanır, ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Tencereye yağ, yemeklik doğranmış soğan, sarımsak, pastırma konularak çevrilir. Üzerine madımaklar, pilâvlık bulgur, su, tuz ve kırmızıbiber veya biber salçası ilâve edilerek pişirilir.
İlgili 41 soru bulundu
Madımak Yemeği Yapılışı:
1.5 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır.
Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan yabanı otlar arasında yer alır ve hafif ekşimsi tadı ile tanınır. Semizotuna benzer tadı ve yapısı ile yöreye göre birçok farklı isim alan sebze, değişen yöresel tarifler ile sofralara gelir.
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
İsteğe ve talebe göre de madımağın fiyatı belirlenir. Yazın özellikle yaş madımak 8 ile 12 lira arasında satılır. Kışın ise madımak, 1 kilo madımağı kurutunca 100-120 gram kaldığı için bunun fiyatı 80 ile 100 lira arası değişiyor.
Kuzukulağı familyasından gelen Madımak otu semizotu ve ıspanak ile yakındır. Görüntü olarak da semizotuna benzeyen Madımak otu semt pazarlarında yerini alıyor. Madımak otu tarlalarda istenmeyen yabani otlardan kurtulabilmek adına dikilir.
Türkiye'de özellikle Yozgat, Sivas, Çorum gibi Orta Anadolu ve Tokat, Gümüşhane gibi iç Karadeniz illerinde sebze olarak kullanımı oldukça yaygındır. Eskiden yalnızca köylerde rağbet gören madımak, köyden şehre yapılan göçlerle şehirlerde de aranır olduğundan büyük şehirlerde pazarlarda da satılır.
Madımak otu; yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmekte olup, kan şekerini dengeler. Bunların dışında idrar söktüren özelliği vardır. Madımak Otu Nerede Yetişir ve Bulunur? Madımak otu; Amasya, Gümüşhane, Kayseri ve Yozgat illerinde yetişir.
Madımak otunun insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Antioksidan özelliği nedeni ile madımak otu grip ve nezle gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Bunun yanında özellikle ishal olan kişiler yemeğini veya çayını tükettiklerinde bu rahatsızlıklarından kurtulurlar.
Bu mevsimde madımak tüketimiyle birlikte şikayetlerin de arttığını belirten Şenarslan, şu bilgileri verdi: "Madımak tüketen yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği olan hastalarımızda nefes darlığı şikayetleriyle karşılaşıyoruz. Tansiyonu, kalp yetmezliği olan hastaları bu bitkiyi tüketmemeleri konusunda uyarıyorum.
Nihai kaynak olarak Kürtçe (Kurmanci) lox/loq (aynı anlamda) düşünülebilir. Madımak kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.
Kan şekerini dengeleyen, kolesterolü düşüren, bağışıklığı güçlendiren madımak otu, soğuk kış aylarında vücutta doğal antibiyotik görevi ile üst solunum yolu enfeksiyonlarını engeller.
Uzun süren bekleyiş sonunda oteldekiler kurtarılamadı. Otele sığınmış olan kişilerden aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi.
Madımak otu başta Sivas olmak üzere, Kayseri, Tokat, Amasya, Tunceli ve Gümüşhane illerinde yaygın olarak toplanır ve yemeği yapılır.
Başta A, C ve E vitaminlerini bünyesinde barındıran madımak aynı zamanda B2 ve B6 vitaminlerini de içerir. Folik asit bakımından da zengin kabul edilen bu doğal bitki demir, fosfor ve kalsiyum gibi güçlü mineralleri de içerir.
Sivas gezinizde tadabileceğiniz ya da sevdiklerinize alabileceğiniz tatlılar arasında; Kelle Tatlısı, Gazete Baklavası ve Kalburabastı (Hurma Tatlısı) yer almaktadır. Tatlı olmasa da Sivas Katmeri de atıştırmalık ve kahvaltılık olarak tercih edilen lezzetlerden birisidir.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar. Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip.
Uyarılar. Bana göre karın ağrısı yapabilmesi söz konusu olduğundan 1 yaş sonrası gurmelere verilmesi gerekir. Alerjik bir duruma nadiren de olsa sebebiyet verebilir, dikkat.
Kuru madımakları çay olarak da kullanılabilir. soğanlar yemeklik doğranıp yağ konulup soğan kavrulur. Salça eklenip hafif kavrulduktan sonra kuru madımak ve çemen ilave edilip tuzu eklenir. İki litreye yakın sıcak su ilave edilip yarım saat pişirilir ve bulgur eklenir. Takriben iki saat kısık ateşte pişirilir.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri