En lezzetli zeytin çeşitlerinden olan kırma zeytin, erken hasat döneminde toplanan yeşil zeytinlerin çeşitli biçimlerde kırılmasıyla üretilen sofralık zeytindir. Kırma zeytin, toplanan zeytinlerin taş ya da çekiç gibi çeşitli kırma araçları ile üzerine vurularak kırılması ile üretilmektedir.
- Kırık zeytin, çizik zeytine göre daha çabuk tatlanır. - Çizik zeytin ise kırık zeytine göre daha uzun dayanır. Kırık zeytin daha kısa sürede tüketilmelidir. 2-3 ay içinde tüketeceğiniz miktarını kırık zeytin, daha uzun sürede tüketeceğiniz miktarı da çizik zeytin olarak yapmanızı öneririm.
İki buçuk litrelik şişe için zeytinler yağlandıktan sonra şişenin dibine bir parmak olacak miktarda yağ çöküyorsa yağı yeterlidir. Kırma işlemini çekiç, taş veya bardak altıyla yapabilirsiniz. Kırılan zeytin kararmaması için hemen suya atılmalı.
Yeşil küçük zeytinler kırılarak kırma zeytin, daha iri boyutlu yeşil zeytinler çizilerek çizik zeytin elde edilir.
Kırma Zeytin Lezzeti
Kırma zeytinlerin tercih edilmesinin en büyük sebebi, elbette ki tatlarıdır. Siyah zeytin ya da çizik zeytine göre daha az dayanmasına rağmen, en doğal zeytin türlerinden biri olması ve lezzetinin diğer zeytin türlerine göre daha yüksek olması sebebiyle tercih edilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kırma zeytin için en uygun zeytin türü memecik cinsidir. Gemlik, trilye gibi zeytin türleri ile kırma zeytin yapılabilir ama en kalitelisi memecik cinsidir. Memecik cinsi zeytin eski ege dağlık bölgelerinde yağlık zeytin ağacı türüdür. İç kısmı yağlı olduğu için tadı çok daha güzel olur.
Kırma zeytin, henüz kararmamış sert yeşil zeytinlerden, genellikle eylül-ekim ayları içinde yapılan, 1 hafta sonunda tatlandırılabileceği gibi arzu edenin 1 yıl kadar sorunsuz saklayabileceği bir zeytin çeşididir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
5- Siyah zeytin üzerinde çizme ve kırma gibi bir işlem yapılmaz.
Kadıoğlu C2 Model Zeytin Kırma Aleti zeytin ebatına göre kırma miktarı yapılabilen kullanışlı ve ekonomik bir el aletidir. Zeytinlerin ebatlarına göre açıklık ve sıkıştırma açısı ayarı yapmak mümkündür. C2 model zeytin kırma aleti aynı zamanda ceviz ve fındık kıracağıdır.
– Tatlandırma işlemine geçilir, tatlandırma işleminde zeytinin üzeri temiz suyla doldurulur. – Tuz, limon tuzu katılarak 3-4 defa belirli aralıklarla çalkalanır. – 2 hafta kadar sonra tamamiyle zeytininiz sofralarınızda yerini alır.
Kırma zeytin için ise Gemlik (Trilye) ön plana çıkıyor. Ancak en çok tercih edilen zeytin türü ise domat zeytini türüdür. Domat zeytininden yapılan kırma zeytinler insanlar tarafından daha çok tercih ediliyor. Domat zeytininde sert dokusu ve uzun zamanda yumuşama gibi bir sorunla karşılaşılmaz.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Tuzsuz Zeytin - Gemlik Tipi Tuzsuz Siyah Zeytin
Tirilye tipi (halk dilinde Gemlik tipi de denir) 201 - 230 kalibre iri boy siyah zeytinlerin - hiç tuz kullanılmadan - özel fırınlarda kurutularak tatlandırılması ile elde edilmiştir.
Tercihen tek bir çizik atmanız yeterli olacaktır. Fakat iki çiziğe kadar atmanızda bir sakınca yoktur. Eğer daha fazla çizik atarsanız, zeytinler daha çabuk olgunlaşır. Fakat daha yumuşak olur ve alırken dağılabilir.
Güneş almayan serin bir yere bırakın. 3-4 günde bir suyunu süzüp yeniden temiz su koyup kaldırın. Yaklaşık 2 hafta sonra 5-6 su değiştirme ile zeytinler tatlanmış, acılığı gitmiş olacaktır. Saklama aşamasında zeytinlerinizi suyunu süzerek temiz bir kavanoza doldurun.
Zeytinlerin kırılması ve çizilmesi olgunlaşmasını hızlandırmak için yapılır. Yavaş bir olgunlaşma ile daha lezzetli yeşil zeytin yapmak isteyenler, çizmeden kırmadan yapmayı dener. Evde zeytin yapımında, zeytin herhangi bir işlem uygulanmadan kırma ve çizme yapmadan bütün olarak kullanılır.
Çizik zeytinler hava aldığı için bozulma ihtimalleri daha yüksektir. Çizik zeytinleri saklamak için, direkt olarak içinde su olan bir kabın içine alınması gerekir.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.
5 kiloluk bidonlara siyah zeytin kurarken 5 yemek kaşığı kadar tuz ve 5 yemek kaşığı kadar da şeker kullanılmalıdır. Bu ölçülere göre yaptığınız zeytini serin ve direk güneş almayan bir yerde ara ara sallayarak muhafaza edin.
Acısı gidene kadar en az 10 gün bekletilir. (Tadını kontrol ederek zeytinlerin olduğunu anladığınızda suyunu süzün.) Suyu süzülen, acısı gitmiş zeytinler, artık limon tuzu ve tuz ile buluşabilir. Bunun için; 1 litre suda salamura tuz ve limon tuzu eritilir.
Zeytin kurma iki aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle zeytinleri taşla kırıp bidona doldurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 1 hafta her gün suyunu değistirin. 1 hafta sonra tadına bakılır.
Zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için sağlıklı ambalaj ürünlerinde hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Günlük kullanım kadar çıkarmak ve geri kalanının hava almayacak şekilde saklanması uzun süre bozulmadan tazeliğini korumasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri