Patatesin içerisinde yağ ve kolesterol bulunmaz, sodyum oranı düşük olmaktadır. Yağ kullanmadan doğru şekilde hazırlanan patatesler, hem doyurucu hem de sağlıklı olmaktadır. Patates, nişastalı bir sebze olarak kabul edilmektedir. Patates, diğer sebzelere göre daha fazla nişasta bulundurur.
Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar. Patateslerin lezzetli olması için yağda kızartılmış olması ya da krema ile birleşmesi gerekmez.
Sağlıklı bir yöntemle pişirilerek doğru bir şekilde tüketildiğinde faydalı bir besin olarak kabul edilir. Patates bir su ve iyon kaynağıdır. Çünkü potasyum açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfor da içerir. 100 gramında 16 mg C vitamini barındırırken A ve B vitaminleri de vardır.
Haşlanmış patates faydaları ishal için birebirdir. Bu rahatsızlığı yaşadığınız günlerde bol bol haşlanmış patates tüketebilirsiniz. İçeriği B6 vitamini sayesinde stres ve kronik yorgunluğa karşı tedavi görevi üstlenir. Anne sütünü artıran folat, patateste bolca bulunur.
Beyaz patateste mineral içeriği açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden ötürü ekmek yerine geçer.
İlgili 42 soru bulundu
Patatesin taze olup olmadığını anlamak çok basit. Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur.
Haşlanmış patates suyu öncelikle mide rahatsızlıklarına, kabız problemine ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca haşlanmış patates suyu zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Patateste oldukça fazla lif bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastaları için birebirdir.
Her gün patates yemekten korkmayın.
Patates kabuğu potasyum bakımından oldukça zengindir ve kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Potasyumun dışında patatesin içinde; fosfor, magnezyum kalsiyum, sodyum ve çinko bulunur. Patatesler ayrıca bol miktarda C vitamini içerir ancak pişirilirken bu vitamini yitirir.
Ölçülü tüketildiğinde ve doğru pişirildiğinde patates son derece besleyicidir, doyurucudur ve iyi bir lif kaynağıdır. Patatesin kabuğunda pek çok besin bulunur. Bu nedenle soymadan tüketmeyi tercih edin. Patatesi en sağlıklı pişirme yöntemi buharda ya da fırında pişirmektir.
Yüksek nişastalı gıdalarda bulunan akrilamid, ne kadar çok pişirilirse o kadar çok açığa çıkar. Bu nedenle patates kızartması, başta mide olmak üzere birçok kanser hastalığına yakalanma riskini artırır. Patates kızartması aynı zamanda damar sertliği ve tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara neden olur.
Genel olarak, pişmiş, haşlanmış veya patates püresini haftada dört veya daha fazla yiyen erkek veya kadınların ayda en az bir kere patates yiyenlere kıyasla yüzde 11 risk altında oldukları açıklandı. Haftada dört veya daha fazla cips yiyen kişilerin yüksek tansiyon riski ise yüzde 17 artıyor.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Enerjini Uzun Süre Koru
Dayanıklılık sporları yapan biriysen patates, antrenmanlarında sana güç verebilir. Salvador'un yönettiği bir çalışmada, iki saat kondisyon bisikletinde çalışan sporculara 15 dakikada bir fırında pişmiş "russet" patates püresi ya da karbonhidrat jeli verildi.
Patatesin içinde yağ olmadığı müddetçe haşlanmış patates oldukça faydalıdır ve tok tuttuğu için kilo vermeye de yardımcı olur.
Diyete uygun şekilde haşlayacağınız patates ile kilo verebilirsiniz. Yağ ve tuz kullanmadan haşlama ile pişireceğiniz patatesleri parçaya ayırmadan önce bir müddet dolapta bekletin. Böylelikle gerekli vitamin ve minerali alacak ve düşük kalori ile öğünü atlatmış olacaksınız.
-Patates Bağırsak Sağlığını Korur
Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderir. Bu özelliği ayrıca zayıflamaya yardımcı olur.
Patates diyeti ise diyet öğünlerinde ağırlıklı olarak patatesin tüketildiği bir diyet programıdır. Özellikle haşlanmış patates ile yapılmaktadır. Metabolizmanın çalışmasına destek olması için haşlanmış patates ile beraber yoğurt tüketimi de önerilmektedir.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Spora başlamadan yarım saat önce 85 gram protein ile birlikte yanında birde haşlanmış ya da fırınlanmış patates de yiyerek enerjinizi yükseltebilirsiniz. Sporcular için tavsiye edilen haşlanmış ya da fırınlanmış patates bir orta boy patates olarak tercih edebilirsiniz.
Haşlama patates içeriğinde yüksek nişasta bulunsa da içeriğinde yağ bulunmadığı için kilo almaya sebep olmaz. Ayrıca haşlanmış patates kalorisi düşük olduğu için tüketiminde bir sakınca yoktur. Patates diyeti de haşlanmış patates tüketerek hızlı bir şekilde kilo verdiren bir diyet türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Patatesin en sağlıklı tüketim şekli şüphesiz haşlaması. Haşlanmış patates, ishale iyi gelir, mide sorunlarında etkilidir, bağırsak hareketlerini düzenler.
Lif oranı yüksek olduğu için de diyette tok kalmaya yarayabilir. Haşlanmış patatesi yağ ile haşlanır, içerisine süt ya da tereyağı gibi eklentiler ilave edilirse o zaman haşlanmış patates kilo aldırır. Patatesin besin değerlerinden faydalanabilmek için yağsız bir şekilde tüketmek gerekir.
Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
B6 vitaminin vücuttaki pek çok etkisinin yanı sıra ödem oluşumunu azaltmada da etkili olur. Bu nedenle ceviz, patates, muz ve et gibi B6 vitamininden zengin gıdaları daha çok tüketmek faydalı olur. Potasyum, vücuttaki sodyum miktarını azaltarak ve idrar çıkışını artırarak ödemin çözülmesini sağlar.
Patates suyunun insan sağlığı açısından çeşitli faydaları vardır. Özellikle içeriğinde bulunan antienflamatuar özelliği nedeniyle iltihapları yok edici bir etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri