Yan Etkiler: Alınan magnezyum takviyeleri mide bulantısına, kramplara ve ishale neden olabilmektedir. Magnezyum takviyeleri genel olarak dışkının yumuşamasına sebep olur. Etkileşimler: Magnezyum takviyeleri, kalp ilaçları ve antibiyotikler dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilirler.
İshal, böbrek hastalığı (özellikle böbrek yetmezliği), ülseratif kolit için magnezyum takviyeleri kullanılmamalıdır. Ayrıca bazı ilaçların (antibiyotikler, digoksin, osteoporoz tedavisi için kullanılan ilaçlar vb.) kullanılması durumunda magnezyum gıda takviyeleri kullanılamaz.
Magnezyumun faydaları
Magnezyumun metabolizmaya pek çok faydası vardır. Magnezyum temel işlevini, % 40'ının bulunduğu kan ve kas sistemlerinde gösterir. Kasların güçlenmesi, protein sentezi ve enzim sistemi aktivitesinde, hücrelerin büyümesinde ve yenilenmesinde önemli rol oynar.
Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Magnezyum takviyesi alırken, magnezyum sitrat, glisinat, aspartat gibi daha emilebilir formları tercih etmeniz öneriyoruz. Magnezyum karbonat, sülfat, glukonat daha ucuz olmakla beraber çok daha az emilebilir magnezyum çeşitleridir.
İlgili 28 soru bulundu
Magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında kas spazmları ve kramplar, adet düzensizlikleri ve adet sancıları, sinir sistemi problemleri, anksiyete ve depresyon, kalp ritim bozuklukları ve hipertansiyon, kemik yoğunluğunun azalması ve osteoporoz riski, idrar yapma sıklığında artış ve idrar yapma zorluğu, İştahsızlık ve ...
Besinleri kaynatmak ve rafine etmek magnezyum içeriklerini düşürür. Gazlı içeceklerin içindeki fosforik asit magnezyum emilimini bozar. Gazlı içecek içmeyin. İşlenmiş etler ve peynirlerin içinde fosfor düzeyleri yüksektir, magnezyum emilimini azaltırlar.
Magnezyumun malat, sitrat ve taurat formlarının sabah alınması gün içinde daha enerjik olunmasına katkıda bulunur. Buna ek olarak magnezyum bisglisinat içerdiği glisin ile gece, uykudan önce alındığında uyku kalitesinin artmasına yardımcı olur.
Yemekten 2 saat sonra magnezyum emilimi için en uygun zamandır. Magnezyum Glisinat ve N-asetiltaurinatın akşam alınması, malat veya strat içeren formlarınsa sabah saatlerinde alınması tavsiye edilir. Magnezyum mide boşken alınmalıdır. Asidite magnezyum emilimi için önemlidir.
Kas Ağrıları ve Kramplar
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir.
Magnezyum vücudu ve beyni rahatlatır
Magnezyum parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek sakinleşme ve rahatlama sağlar. Ayrıca uyku-uyanma döngülerini yönlendiren melatonin hormonunu düzenler. Magnezyum, gama-aminobüritik asit(GABA) reseptörlerine bağlanır.
Magnezyum minerali insan vücudunda en çok bulunan minerallerden bir tanesidir. Magnezyum eksikliğinin nedenleri değişiklik gösterebilmektedir. Magnezyum eksikliği insan vücudunda kas krampları, kronik ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir.
D vitamini ve k2 vitamini kemik sağlığı için ne kadar önemliyse magnezyum da bir o kadar önemlidir. Derimizde güneş ışınları yoluyla sentezlediğimiz veya dışarıdan takviye olarak aldığımız d vitamininin karaciğer ve böbrekte aktif hale dönmesi için magnezyuma ihtiyaç duyulmaktadır.
Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir.
Düşük magnezyum seviyeleri; yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve yüksek kolesterolle ilgili olabilir. Magnezyum takviyesi kullanmak tansiyon ve kolesterolü düşürebilir; insülin duyarlılığını azaltarak kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
Magnezyum malat: Malik asit meyvelerden elde edilen ve mitokondrilerde enerji üretiminde kullanılan bir moleküldür. Bu formu özellikle kas ağrısı, güçsüzlüğü ve kronik yorgunluk problemi olan hastalara iyi gelir.
Kullanım Şekli: Tavsiye edilen günlük alım miktarı 11 yaş ve üzeri yetişkinler için yemeklerden 2 saat sonra 1 veya 2 tablettir. Ürünün içeriğinde bulunan magnezyum; Yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur. Normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
Magnezyum glisinat formu hücre içine hızlıca ulaşarak daha iyi uyumanızı sağlayacağı için gece yatmadan önce alınmalıdır. Magnezyum malat formu enerji metabolizmasında rol oynadığı için gün başlarken kahvaltıdan önce veya sonra alınmalıdır.
Magnezyum eksikliğinin vücuttaki fiziksel belirtileri genellikle kas sisteminde oluşan sorunlar ile kendini belli etmektedir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabilmekteyiz; Çarpıntı; kalp çarpıntısı, kalp kasının düzenli çalışmasını engellemektedir. Kas spazmı; kas sisteminin gevşemesini engellemektedir.
Mg aç ya da tok karnına alınabilir ama en iyisi öğün aralarında almaktır çünkü absorbe edilmesi için mide asitleri gereklidir. Bir ana öğün sonrası mide asitleri mineral emilimi için daha az hazır olabilir.
Zayıflama diyetini desteklemek için iyi emilen bir form olan organik magnezyum sitrata başvurmak mümkündür. Bir yetişkin için günlük maksimum magnezyum miktarı yaklaşık 430 mg'dır. Toz olarak alınıyorsa, biraz sıcak suda eritilmesi ve öğün aralarında tüketilmesi tavsiye edilir.
1- Magnezyum içeren destekleri doktor tavsiyesi olmadan yutmayın. Aşırı magnezyum huzursuzluk, kas krampları, bulantı, ishal yapabiliyor. 2- Kullandığınız magnezyum haplarının dozları ve yapısının seçimini de doktorunuza bırakın.
Kas içi magnezyumu en hızlı arttıran magnezyum formudur. Bu enerji etkisinden de faydalanmak için malat formunun uygun kullanım şekli kahvaltıdan 2 saat sonra alınması. Ayrıca spor gibi enerji ihtiyacının arttığı durumlarda spor öncesi veya sonrası da kullanımı tercih edilebilir. (7).
Vücut içerisindeki iltihaba karşı etkilidir. Düşük magnezyum seviyeleri inflamasyon seviyelerini arttırmaktadır. Araştırmalara göre magnezyum takviyelerinin CRP seviyelerini (kronik inflamasyonun bir belirteci) düşürdüğü belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri