Mahcur; Arapça kökenli bir kelimedir ve “kısıtlı” anlamına gelir. Emlak ve gayrimenkul terimi olarak ise mahcur; kendi adına işlem yapabilmesi mümkün olmayan, fiil ehliyeti sınırlanmış kişileri ifade eder. Örnek olarak vesayet altındaki kişiler, mahcur kabul edilir.
Çocukluk, Delilik, Bunaklık ya da kölelik gibi sebeplerden dolayı kişinin malını tasarruf hakkından men edilmesi mahcur olarak bilinmektedir. Özellikle bu anlamı ile beraber eski dönemlerde çok fazla kullanılan bir sözcük olarak öne çıkar.
Hakları kullanma ehliyetinin yokluğu, kaldırılması veya kısıtlanması anlamında İslâm hukuku terimi.
Kısıtlı (Mahcur) olmamak: Fiil ehliyetinin mahkeme kararıyla sınırlanmasıdır. akıl hastalığı veya zayıflığı, ayyaşlık, kötü hayat sürme,1 yıldan uzun süreyle hapis cezasına tabi olma, yaşlılık veya sakatlık gibi hallerde mahkemece kararlaştırılır.
Meri kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Meri kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı merʿī şeklindedir.
İlgili 27 soru bulundu
arapça bir sıfat.yürürlükte olan ve riayet edilen,saygı gösterilen anlamlarında kullanılır.cümle içinde kullanacak olursak.
Mahcur; Arapça kökenli bir kelimedir ve “kısıtlı” anlamına gelir. Emlak ve gayrimenkul terimi olarak ise mahcur; kendi adına işlem yapabilmesi mümkün olmayan, fiil ehliyeti sınırlanmış kişileri ifade eder. Örnek olarak vesayet altındaki kişiler, mahcur kabul edilir.
– Medeni hakları kullanma salahiyetine, mümeyyiz (ayırt etme yetisine sahip kişi) ve reşit olan kişiler sahiptir, mahcur (kısıtlı) olanlar değil.. Temyiz kudretine sahip olanlar mümeyyiz (ayırt etme gücüne sahip)'dirler.
Halbuki akıl zayıfı olan bir kimsenin, ayırt etme gücünden yoksun olduğu kabul edilmektedir (TMK m.13). Bu yüzden, bu kimseler tam ehliyetli değildirler. Tam ehliyetsiz kimseler kapsamında değerlendirilirler, yani fiil ehliyetleri yoktur.
Sözlükte “bir şeyin kenarlarını bir araya toplamak, ipin iki ucunu birbirine sıkıca düğümlemek; taahhüt altına girmek” anlamlarındaki akdden türeyen in'ikād, bu işlemler sonrasında ortaya çıkan durumu ve sağlamlaşmayı ifade eder.
Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
Akdin kurulmasıyla birlikte derhal işlerlik kazanması anlamında fıkıh terimi. Bir hukukî işlemin işlerlik ya da bağlayıcılık kazanabilmesi için hak sahibinin onay vermesi anlamında terim.
MAHÂZİR – MEHÂZİR. (ﻣﺤﺎﺫﻳﺮ) i. (Ar. maḥẕūr'un çoğul şekli meḥāẕіr) Sakınılacak, korkulacak, hazer edilecek şeyler, mahzurlar.
Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
Muhkem kelimesi hüküm veren, sağlamlaştırılmış, sağlam olan anlamlarına gelir. Bu kelime geniş bir alanda kullanılmaktadır. Ayrıca kesin olarak belirtilen anlamında kullanılabilmektedir.
Örneğin evli eşler ve yasal danışman atanmış kimseler sınırlı ehliyetlidir. Bu kişilerin cezai sorumlulukları da vardır.
Madde 28- Kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar ve ölümle sona erer. Çocuk hak ehliyetini, sağ doğmak koşuluyla, ana rahmine düştüğü andan başlayarak elde eder.
Kaldırılmış, ilgâ edilmiş.
Benzerleri arasında üstün nitelikleriyle göze çarpan, önemli bir yeri bulunan, seçkin, önemli, mühim: “Mûtenâ bir adam.” Mûtenâ bir gazino (Reşat N. Güntekin).
HACİR – HACR
ḥacr) hukuk. Bir kimseyi, kānûnun kabul ettiği bir sebeple kendi malını ve haklarını istediği gibi kullanmaktan menetme, kısıt. ѻ Hacir altına almak: Ne yaptığını bilmeyecek durumda olan bir kimseyi kānun yoluyle malını kullanmaktan menetmek.
Teri Meri Seninle Ben anlamında olan şarkı. Salman Khan ve Kareena Kapoor oynadığı Bodyguard,filminin şarkısıdır.
Ölmüş hayvan, hayvan leşi. 2. din. Dînî emir ve kurallara göre kesilmediği için murdar sayılan ve yenilmesi haram olan hayvan eti. Meyte-har (ﻣﻴﺘﻪ ﺧﻮﺍﺭ) birl. sıf.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri