Aynı yönetmelik uyarınca afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzede aileler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi verilir (Md. 4/1-a). Hak sahipliği başvurusu, e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir.
29'uncu maddede yer alan ifade ise şöyle: Yıkılan, yanan veya ağır hasara uğrayan veya uğraması muhtemel olan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere HAK SAHİBİ OLMAK şartıyla konut yaptırılır veya kredi verilir.
- Hasar ödemeleri hangi banka üzerinden yapılıyor? Vakıfbank aracılığı ile yapılıyor.
Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödenir.
DEPREM KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem bölgesindeki konutu hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracılar barınma desteği başvurularını, e-Devlet üzerinden AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından yapabilecek.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye'de son dönemde meydana gelen depremler sonucunda konutunda hasar gören kişilere devlet tarafından destek sağlanmaktadır. Yukarıda açıklanan şartları sağlayan kişiler, e-devlet üzerinden Afetzede Barınma Desteği kısmından başvuru forumunu doldurarak deprem yardımı için başvuruda bulunabilirler.
İl AFAD müdürlüklerimizde ikameti kanıtlayıcı evraklar temin edildikten sonra gerekli kontroller yapılarak afetzedelerin T.C. kimlik numarası üzerinden (Ziraat Bankasına) hane başı destek ödemesi yapılacaktır."
12.05.2023 tarihli ve 32188 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile deprem bölgesindeki kamu görevlilerine 6/2/2023 tarihinden itibaren 6 ay süreyle aylık 2.059,99 TL tazminat ve 972 TL fazla çalışma ücreti olmak üzere toplamda 3.031,99 TL ödeme yapılacak.
Bir ev için maksimum ödeme 640 bin lira olarak açıklandı. 120 metrekare bir evi olan vatandaşlar, DASK'tan 361 bin 920 liralık ödeme alacak. 100 metrekare evi olanlar 301 bin 600 lira ödeme alacak. Eğer evin metrekaresi büyükse ve 3 bin 16 ile çarpımı 640 bin lirayı geçerse 640 bin lira ödeme yapılacak.
640 bin TL ödeme! Evi yıkılanlar, hasar görenler için hesaplara anında yatıyor!
Hasar sonucunda yapılan incelemeler neticesinde belirlenen tutar, DASK aracılığıyla sigortalının banka hesabına en geç 1 ay içerisinde yatırılır. Sigortalı, farklı bir deprem sigortasına daha sahipse bu durum DASK'a bildirilmelidir.
Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları'na göre belirlenen tazminat tutarı, ilgili hak sahibine kısa mesaj olarak gönderilen şifreler aracılığı ile vatandaşlık numaralarını kullanarak herhangi bir Vakıfbank şubesinden alınabilmektedir.
E-devlet üzerinden DASK poliçe sorgulaması yapabilmek için ilk olarak www.turkiye.gov.tr sitesini ziyaret etmelisiniz. Ardından giriş yapabilmek için gerekli olan T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girmelisiniz. Siteye giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Poliçe Sorgulama” yazmalısınız.
17 Temmuz'da hayata geçirilecek proje ile depremzedelere, konut ve işyerlerini Bakanlığın denetiminde yerinde yapmaları için hibe ve kredi desteği imkanı sunulacak. Konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek.
Ağır hasarlı evin olması konut projesinden faydalanmak için yeterli midir? Afetzedenin konut hakkı veya krediden faydalanması için bir önemli şart daha var; DASK sigortasına sahip olmak. Kanunda 2012'de yapılan güncellemeye göre DASK Poliçesi olmayanlar, konutları ağır hasarlı olsa dahi konut hakkından faydalanamaz.
DEPREM TAZMİNATI KİMLERE ÖDENECEK? Deprem tazminatı ve fazla çalışma ücreti ödemesinden depremden etkilenen yerlerdeki kamu personelleri yararlanacak. Depremin yaşandığı 11 ilde geçen yılın sonu itibariyle yaklaşık 3 milyon 260 bin sigortalı çalışan var.
Afetler Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre hak sahibi olmak şartıyla, yıkılan, yanan ve ağır hasara uğrayan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere konut yaptırılır ve kredi veriliyor.
DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlar. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 320 Bin TL'dir.
DASK sigortası ile ilgili araştırma yapan kişiler “DASK nerelere yapılmaz?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. DASK kapsamına girmeyen binalar şu şekilde belirtilebilir: İnşaatı yarım kalan binalar. Mesken olarak kullanılması uygun olmayan ve yıkılmasına karar verilen metruk ve bakımsız binalar.
Geçici görevle gidenler de faydalanabilecek
Söz konusu tazminat, depremle ilgili bir görevin ifası amacıyla karar kapsamındaki yerlerde geçici olarak görevlendirilenlere de verilecek. Tazminattan, eşlerden her birinin ayrı ayrı yararlanması durumunda her bir eşe bu tutarın yüzde 75'i ödenecek.
Memurlar 6 ay için ödenecek tazminatın süresinin uzatılıp uzatılmayacağını merak ediyor. Buna göre deprem tazminatının süresi uzatılmayacak.
Deprem bölgesinde daha önce kısa çalışma ödeneğinin süresi, yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek görülmeden 7 Ağustos'a kadar uzatıldı.
İkamet ettikleri konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000 TL, kiracılara ise aylık 2.000 TL barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
10 bin TL deprem yardımı parası almak için başvuru şartı nedir? 10 bin TL deprem yardımı alabilmek için deprem bölgesindeki vatandaşların evlerinin yıkılmış acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı olması gerekiyor. Evi hasarsız olanlar bu yardımdan faydalanamıyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremlerde konutları hasar gören vatandaşlara 10 bin liralık hane başı destek ödemelerinin yapılmaya başlandığı bildirildi. Başvuru şartı aranmayan deprem yardım parası Ziraat Bankası hesaplarına yatırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri