Kurabiye, poğaça, kandil simidi gibi birçok tarife kendine has kokusu ve lezzetiyle dahil olan mahlep, dilerseniz pilav yapımında bile kullanabileceğiniz nefis bir baharat sayılıyor.
Genel olarak tuzlu hamur işlerinde sıklıkla tercih edilmesiyle birlikte mahlebin Osmanlı mutfağında da yeri oldukça genişti. Pilav çeşitleri ve helva tariflerinizde de mahlebe yer verebilirsiniz.
Mahlep başta gıda endüstrisi olmak üzere kozmetik sektöründe ve özellikle de parfüm yapımında sıkça kullanılır. Boya, vernik, cila yapımında da kullanılan mahlep, ilaç endüstrisinde de kendisine yer bulmuştur. Kokusu ve lezzeti ile bilinen mahlebin faydaları da oldukça fazladır.
Acı ve aromatik bir tada sahip olan mahlep çekirdeği, içeriğindeki kumarin ile vanilyaya benzeyen hoş bir kokuya sahiptir. Hoş kokusu sayesinde özellikle hamur işlerine lezzet ve koku katmak için kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Mahlep Tane 1 kg Fiyatı 455,83 TL.
Kurabiye hamuru için:
1tatlı kaşığımahlep. 125gramtereyağı(oda sıcaklığında yumuşamış) 2/3çay bardağısıvı yağ(100 ml) 2/3çay bardağısu(100 ml)
Sonra elemiş olduğumuz unu, kabartma tozunu, vanilya ve mahlepini koyalım. Onu da karıştırdıktan sonra limon ve fındığı da ekleyelim. Kek kalıbına dökelim. 180 derece fırına sürelim. Afiyet olsun.
Mahlep; kendine has hoş bir koku veren bir baharattır. Hamur işlerine o hoş kokusunu katmak ve gevreklik vermek için kullanılır. Özellikle poğaça, kurabiye, çörek ve simitlerde çok kullanılır.
Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz. Poğaça yaparken bir diğer önemli konu mayadır. Mayanın tam olarak çözülmesi ve kabarma işleminin tarifdeki gibi olması gerekiyor.
-Kan şekerini dengeleyici özelliği bulunan mahlep, şeker hastalığı olanlara iyi gelir. Şekerin aniden yükselmesini önlerken insülin hormonunun da salgılanmasına yardımcı olur. -Sindirim sorunu yaşayanlar için birebirdir.
Potasyum bakımından zengin olan mahlep bağışıklık sistemindeki zararlı serbest radikalleri temizleyerek güçlenmesini destekler ve hastalıklara karşı direncini artırır. Toz haline getirilen mahlep süt ile karıştırılarak tüketilebilir.
Kurabiyelerde mahlep yerine ne kullanılabilir? Kokularının benzerliğinden yola çıkarak mahlep yerine ne kullanabilirim sorusuna kakule ya da rezene tohumu şeklinde cevap vermek mümkündür.
Mahlep mutfaklarda en çok hamur işlerinin içinde kendine yer buluyor. Kurabiye, poğaça, kandil simidi gibi birçok tarife kendine has kokusu ve lezzetiyle dahil olan mahlep, dilerseniz pilav yapımında bile kullanabileceğiniz nefis bir baharat sayılıyor.
Şimdi gelelim “Mahlebi nereden alırız?” sorusuna, Türkiye'de tüm aktarlardan kolaylıkla bulabilirsiniz, büyük marketlerin baharat reyonlarında öğütülmüş ve paketlenmiş olarak alabilirsiniz. Ayrıca artık mahalle bakkallarında bile rastlıyorum. Mahlep hamur işlerine hoş koku katmak ve gevreklik vermek için kullanılıyor.
Özellikle toz halinde mahlep bal ile karıştırılarak tüketildiği sırada göğüs kısmına sıcak bir havlu konulması tavsiye edilir. - Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde üst solunum yollarından dolayı boğazda biriken mikropları öksürük ile söker balgam şeklinde atılmasına yardımcı olur.
Mahlepli Peynirli Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle bi yoğurma kabı alalım sonra içine yumuşak margarin ,sıvıyağ ,yoğurt,mahlepi koyup karıştıralım .
Derin bir kaba su, süt, sıvı yağ, kuru maya, şeker, tuz, mahlep ve yumurta beyazlarını katıp, elimizle karıştıralım. Yavaş yavaş un katarak, yumuşak bir hamur elde edelim ve yaklaşık 1 saat, sıcak ortamda ve üstü örtülü bir halde kabarmasını bekleyelim.
Mahlepli Pastane Poğaçası (Yumuşacık ve Gevrek) Tarifi Nasıl Yapılır? Kaseye yumuşamış tereyağ, oda ısısındaki yumurta, süt ve sıvı yağ alınır ve karıştırılır. Sonra şeker, tuz, mahlep, instant maya eklenip azar azar un eklenir.
Yapılışı: Cezveye süt ile rulo tarçını koyup kaynatınız. Tarçının aroması çıkmaya başlayınca mahlebi azar azar koyarak karıştırıp içinde çözünmesini sağlayınız. Süt çok hafif koyulaşmaya başlayınca ateşten alınız ve sıcak içiniz.
Mahlep hamurun kıvamını etkilememektedir. Sadece güzel bir koku katmaktadır.
Mahlep, boyu 6 ila 10 metreye kadar değişebilen bir ağaç olarak bilinen mahlep ağacının (İdris ağacı, kokulu kiraz, endirez, pis ağacı, taş kirazı) meyvesidir. Bu ağacın olgun meyvelerinin çekirdekleri kurutulup öğütülerek toz mahlep halini alıyor.
%20 indirimle Toz Mahlep 1 Kg 119 TL'ye, %6 indirimle Aktar Diyarı Mahlep Tane (250 Gr) 237 TL'ye, %34 indirimle Toz Mahlep 500 Gr 69 TL'ye, %15 indirimle Toz Mahlep 250 Gr 49 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Hamuru için yoğurma kabına oda sıcaklığındaki margarin veya tereyağını alalım. Yumurta akları, sıvı yağ, sirke, toz şeker, tuz, mahlep ve kabartma tozunu ilave edelim. Mahlep kurabiyelerinize hoş bir koku ve aroma verecektir. Eğer yoksa kullanmadan da hazırlayabilirsiniz.
Derin dondurucuda pişmiş kurabiyeleri saklamak da mümkün. Hemen hemen her pişmiş kurabiye derin dondurucuda 2 aya kadar saklanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri