Mahremiyet; bireyin soyut sahiplikleri de dâhil olmak üzere özerkliği kapsamında korunması gereken bir değer, bir hak, bir duygu olarak bireylerin birbirleriyle ve toplumla ilişkilerinde eylemlerine yön veren bir kavramdır.
TDK'ya göre mahremiyet kelimesinin ilk anlamı, bir kişiye ya da topluluğa mahsus olan bilgi ve özelliktir. Bu kelime aynı zamanda gizlilik manasına da gelir. Örnek Cümle: Herkes başkalarının mahremiyet hakkına saygı duymalı.
Mahremiyet kelimesinin sözlük anlamı gizliliktir.
Fintek Etiği hakkındaki yazı dizimizin beşinci ve son temel etik ilkesi gizlilik veya mahremiyettir. Gizlilik kavramı; güven, yakınlık, hesap verebilirlik ve kültürel gecikme de dahil olmak üzere bu yazı dizisinde ele aldığımız tüm kavramların birleşimidir.
Mahremiyet dilimize Arapça'dan geçmiş bir kelime olup gizlilik, kişisel gizlilik anlamına gelen bir kelimedir. Mahremiyet hakkı, başkalarının erişiminden, toplumsal baskının istenmeyen ve kötü sonuçlarından kişiyi koruyarak özgürlüğünü sürdürmesini kolaylaştırır.
İlgili 44 soru bulundu
Bu hak aynı zamanda işkence, yaralama ve her çeşit şiddetten arınmış olarak kendi bedenimizi kontrol etmemize ve zevk almamıza olanak tanır. Cinsel mahremiyet hakkı. Bu hak başkalarının cinsel haklarına müdahale edilmediği sürece yakınlaşma konusunda bireysel karar verme ve davranma hakkını içerir.
Mahremiyet ise gizlilik, bir şeyin (mahrem) gizli hâli, gizli yönü, insanın saygınlığı ve dokunulmazlığı demektir. Mahrem ve mahremiyet kavramları, insan vücudu ve kadın erkek ilişkilerini ifade etmek için kullanıldığı za- man cinsel dokunulmazlık alanını ifade eder.
Gerçeğe Uyma İlkesi: Ahlaken ve yasal açıdan gerçeğe bağlılık ilkesidir. Sağlık personeli bu ilke ile akılcı, gerçeği araştıran ve hizmeti belgeleyen davranışlarla doğruya yönelir.
Mahremiyet ve Sır Saklama İlkesi:
Hemşire hizmet verdiği bireyin kendisi ya da ailesi ile ilgili olarak paylaştığı bilgileri, yasal zorunluluk ve kendisinin ya da üçüncü kişilerin hayatını tehdit eden bir zorunluluk olmadığı sürece bireyin rızası olmaksızın başka bireylerle paylaşmaz.
Mahremiyetin bir yönüyle bireyin özel alan algısı ile ilgili olsa da bir başka yönüyle diğer tüm insanlarla ilgili olduğuna vurgu yapan Taştan, "Mahremiyet, insanlar için önemli bir değerdir. Çünkü bu kavram insan hayatını her gelişim döneminde etkilemekte ve ona yön vermektedir.
Gizlilik veya mahremiyet (Latince: "privatus ": geri kalanından ayrı, privo; "mahrum") bireyin veya bir grubun kendilerini veya kendileri hakkındaki bilgileri ayırma yeteneği ve böylece kendilerini ifade ederken seçici olmaları.
Saygı, sosyal mesafe ve sınırlar kavramı, güvenli dokunma, olumlu davranış gibi konular belirli bir yaşa kadar sürekli anlatılarak empoze edilebilir. Çocuğa fotoğraflar ve videolar yoluyla bu bilgiler kazandırılabilir. Çocuğa çığlık atma öğretilmelidir istemediği bir davranışa tepki vermesi öğretilmelidir.
Mahremiyet kavramının üç özelliğe sahip olduğunu ifade eder. Bunlar mekansal mahremiyet, kişi mahremiyeti ve bilgi mahremiyetidirler.
Bu noktada mahremiyetin bireysel, mekânsal ve enformasyon olarak 3 boyutu olduğunu söylemek mümkündür.
Özerklik ilkesi; kişinin kendisi hakkındaki kararları bağımsız bir şekilde verebilmesi ile ilgilidir. Kişi hasta da olsa kendi geleceğiyle ilgili bağımsız karar verme hakkına sahiptir. Tıbbi uygulamalarda onun bu hakkına saygı duymak gerekir.
Doğruluk ilkesi, bütçelerin gelir ve gider tahminlerinin samimi ve doğru olarak yapılması gerekliliğini ifade eder (Edizdoğan ve Çetinkaya, 2015: 55). Bu ilkenin amacı, yapılacak gelir ve gider tahminlerinin, uygulanacağı yılın koşullarına uygun olarak tahmin edilmesini sağlamaktır.
Özerkliğe Saygı İlkesi
Bu ilkenin hekim tarafından layıkıyla uygulanmasının anlamı, tıbbi bir müdahale sırasında hastanın bireysel haklarına dikkat edilmesi ve tıbbi karara hastanın da katılımının sağlanmasıdır.
Mahrem, İslâm'da evlenilmesi haram olan (nikâh düşmeyen) kişi. Mahrem sözcüğü Arapça haram (yasaklanmış) kökünden gelir. Mahrem olmayan kimselere (evlenilebilen kimselere) nâmahrem denir.
Evlilikte mahremiyet ise her eşin beraberinde ego gücü, iktidarı, kırılganlığı, bağımsızlığı, dokunmayı, güveni, karşılıklılığı, benliğe dair anlayışı ve benliği paylaşmayı getirmesidir. Çoğumuzda olduğu gibi mahremiyet; güçlü bir benlik ister, kırılgandır, yanılabilir ve ihtiyaç içindedir.
Erkeğin erkeğe karşı olduğu gibi, kadının kadına karşı örtmesi gereken yerler göbekle diz kapağı arasıdır. Bunun dışında kalan yerlere hem cinsinin bakması mümkün ve caizdir. Ancak, gayrimüslim kadınlar bundan istisna edilmiştir. Onların mümin kadınları bu derece tesettürsüz görmesi sakıncalı sayılmıştır.
Mahremiyet kelimesi insan vücudu için kullanıldığında cinsel dokunulmazlık anlamına gelir. Bu durumda mahremiyet, insan vücudundan bakılması, dokunulması ve hakkında konuşulması haram olan bölgeleriyle ilgili dokunulmazlık halidirMahremiyet, şahısların, diğer insanların öğrenmelerini istemedikleri özel hâllerine denir.
Eşler arasındaki cinsel ilişki, küçük çocuklar da dâhil kimsenin göremeyeceği ve sesleri duyamayacağı bir mahremiyet içerisinde olmalıdır.
Nâmahrem: Haram olmayan, yani bir kadının evlenmesinde; dinen bir mahzur olmayan erkek demektir. Babası, kayınpederi, oğlu, kocasının eski hanımından olan oğlu, kardeşi, erkek ve kız kardeşlerinin oğulları, amcası, dayısı, süt kardeşi...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri