Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir.
Makalelerin amacı belirli bir konuda bilgi vermek, görüş belirtmek, bir konuyu açıklamak veya tartışmak, bir soruna çözüm önermek, bir hipotezi test etmek veya bir savı ispatlamaktır. Makalelerde, nesnel ve açıklayıcı bir dil kullanmak önemlidir. Bu nedenle süslü bir anlatım yerine sade bir dil tercih edilir.
Makale yazarken aşağıdaki kriterler önemlidir:
Anlatımda sade ve belirli bir format uygulanmalı. Somut özellikler ön planda olmalı. Öne sürülen düşünce ve tez kanıtlarla desteklenmelidir. Makele yazarken belirli bir konu yoktur.
Makale, en az bir düşünceyi savunmak ya da bir iddiayı öne sürmek için yazılmış yazıların geneline verilen isimdir. Günümüzde gazetelerde yayımlanan köşe yazıları makalelere örnek olarak gösterilebilir.
Makale her konuda yazılabilir. Makalenin yazılacağı konu güncel olabileceği gibi, felsefî, bilimsel, sanatsal da olabilir. Ancak edebi makale sanatla ilgili konuları işler. Makaleler niteliklerine göre temelde “edebî makale” ve “meslekî makale” olmak üzere iki grupta toplanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir.
Makale biçimi
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır.
Her ne kadar başlık ve özet de makalenin ana unsurlarından olsalar da esas çatı IMRAD olarak tanımlanır. Bu kısaltma bir makalenin ana bölümleri olan Giriş (Introduction), Materyel ve Metot (Materials and Methods), Bulgular (Re- sults), ve (And), Tartışma (Discussion) terimlerinin ilk harflerinden oluşmuş- tur.
Makale ayrıca bir gazete yazısıdır. Bir gazetenin görüş açısını temsil eden yazılara başmakale adı verilir. Başyazı tabiri de kullanılmaktadır. Ancak bazı dergi ve kitaplarda da belli bir konuyu derinlemesine inceleyen uzun makalelere rastlanabilir.
Makale alanında uzman kişiler tarafından yazılan, herhangi bir konuda bilgi vermek, düşünce belirtmek ve bu düşünceyi savunmak, kanıtlama amacı güden belirli uzunlukta, başlıkta, genellikle imzalı olan gazete ve dergilerde yayınlanan yazılara denir. Makaleler yazılış amaçlarına göre belirli dallara ayrılabilir.
Makalelerde ana temel, fikirdir. Makale yazarları bir konu hakkındaki görüşlerini belirli kanıtlar vasıtasıyla anlatmaya çalışır. Böylece okuyucuları hem bilgilendirmeyi hem de inandırmayı hedefler. Makalelerin amacı, bilgilendirme, açıklama, kanıtlama olabildiği gibi eleştiri de olabilmektedir.
Makalede temel unsur düşünce “fikir”dir. Yazar, herhangi bir konudaki görüşlerini, belli kanıtlar, belgeler, inandırıcı veriler kullanarak anlatmaya çalışır, böylece okuyucuyu bilgilendirmeyi amaçlar. Makalenin amacı; açıklama, eleştiri, tanıtım, bilgilendirme de olabilir.
Makalede amaç öğretmek, okuyucuyu bilgilendirmektir. Bilimsel ve terim içerikli bir dil kullanılır. Hedef kitlesi konuyla ilgilenen kişiler olduğundan kısıtlıdır. Her türlü belge ve veri kullanılarak ele alınan düşünce veya fikir kanıtlanır.
Makaleler; bilimsel makale, edebi makale ve gazete makaleleri olmak üzere 3'e ayrılır.
İbrahim Şinasi'nin 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanan bu mukaddimesi (ön sözü) edebiyatımızda ilk makale örneği sayılmakta.
İlk baktığım yer doğal olarak başlıktır. Bir makalenin başlığı içeriği hakkında çok genel bilgi verir. Aradığım konu ile ilgiliyse makalenin ikinci ilgili çeken yeri özetidir fakat özetinde de son bir veya iki satırı. Çünkü Özetin son satırında makalede ne bulunduğu açıkca yazılır.
Makale başına ortalama referans sayısı, sosyal bilimler, fizik ve astronomi ile sanat ve beşeri bilimler için en yüksek değerdir (makale başına yaklaşık 54 referans). Öte yandan, sağlık meslekleri ve yeryüzü ve gezegen bilimleri sırasıyla ortalama 8 ve 17 başvuru ile makale başına en düşük referanslara sahiptir.
Makale yazarken sade bir dil tercih edin ve 'ben' dili kesinlikle kullanmayın. Kişisel görüş değil, kanıtlanmış bilimsel verilere göre tezinizi savunun. Çelişkiye yer vermemeye çalışın. Kaynak güvenilirliğine dikkat edin, güvenmediğiniz kaynakları kullanmayın.
Şinasi'nin 1862'te tek başına çıkardığı Tasvîr-i Efkâr ikinci özel gazetedir. Şinasi, adı geçen gazeteler aracılığıyla “makale”nin yazılı bir tür kapsamında temellerini atmıştır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler.
Ana başlıklar: (ÖZET, ABSTRACT, GİRİŞ, MATERYAL ve YÖNTEM, BULGULAR, TARTIŞMA ve SONUÇ, KAYNAKLAR) büyük harflerle yazılmalı ve numaralandırılmalıdır. Bölüm başlıkları sola dayalı biçimde yazılmalı ve başlıklardan önce iki satır boşluk bırakılmalıdır. Ara başlıklardan önce ve sonra boşluk bırakılmamalıdır.
Görüldüğü üzere, bilimsel bir makale 8 önemli parçadan oluşmaktadır. Uluslararası dergilerde makalenin yer bulabilmesi ve yayınlanabilmesi için bu 8 bölümün tam olarak makale içerisinde verilen sıra ile bulunması gerekmektedir.
Makale yazarlığı artık bir iki kişiden oluşmuyor. Bir makale ortalama beş yazardan oluşuyor.
İlk aşamalar başlık ve kısa özet hazırlama aşamalarıdır. Sırayla giriş bölümü yazma, yöntem bölümü, sonuç yazma ve tartışma aşamalarıdır. Teşekkür etme ve kaynaklara atıf yapmak ise son aşamalardır.
Makaleniz de giriş ve sonuç ve bölümleri bulunmalıdır. Giriş bölümünde okuyucuya çalışma konusu ve konunun işlenişi hakkında ön bilgi; sonuç bölümünde ise çalışmanın tamamında ortaya çıkan sonuç çalışmanın önemli noktaları ile birlikte verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri