Makaleler genellikle gazetelerde, popüler ve bilimsel dergilerde yayımlanır. Gazetelerin çoğunlukla ilk sayfasında yer alan ve o gazetenin genel fikrî yapısını temsil eden yazılara başmakale, bu yazıyı yazan kişiye de başyazar denir.
Roman, makale, hikaye ve deneme türünde kitaplar kaleme alan kişilere yazar denir. Sağlık, gezi, ekonomi gibi konularda, belli kurallara göre metinler yazan ve yazılarını internetten yayımlayan kişiler ise ''makale yazarı'' ve ''blog yazarı'' olarak nitelendirilir.
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir.
Orijinal (tam metin) araştırma makaleleri, bilimsel çalışmalara, gözlemlere ve deneylere dayanan özgün bilimsel makalelerdir. Makale, başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar kısmından oluşur.
İlgili 35 soru bulundu
Bir araştırma makalesi ile tez arasındaki en büyük fark, ilki başkaları tarafından daha önce araştırılmış ve açıklanmış bazı gerçekleri sunarken, ikincisi belirli bir bilimsel soru veya ifadeyle başlar ve bu da daha fazla araştırma ve yeni bulgulara yol açar.
Makale biçimi
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır.
Makale yazarlığı, içerik oluşturmaya yetecek kadar imla kurallarına hakim ve edebi yeteneğe sahip olan kişilerin, herhangi bir konu hakkında araştırma yaparak en dikkat çekici bilgileri bulmaları ve bu bilgileri tek bir düz yazı şeklinde işleyerek içerik oluşturmasıdır.
Kimler Akademik Makale Yayınlayabilir? Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Teknik olarak, herhangi bir insan, herhangi bir akademik dergide yayın yapabilir.
Makalede ele alınan düşünce ya da fikir kanıtlanmak zorundadır. Makaledeki ispat zorunluluğu fıkra da söz konusu değildir.
Makale yazarlığı artık bir iki kişiden oluşmuyor. Bir makale ortalama beş yazardan oluşuyor.
İbrahim Şinasi'nin 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanan bu mukaddimesi (ön sözü) edebiyatımızda ilk makale örneği sayılmakta.
Birden çok yazarı olan makalelerde ilk yazar soyadı ve adından sonra, diğer yazarlar ad soyadı sırasına göre belirtilir. Yazarı belli olmayan makalelerde, makale başlığı yazar adı yerine, yayın tarihinin önüne yazılır. Yazar adı ile tarih arasına virgül konmaz.
Hayır araştırmacılar makaleleri için ücret almazlar. Hatta makalenin yayınlanıp yayımlanmıyacağına karar veren komite de yaptığı yorumlar ve ayırdığı zaman için herhangi bir ücret almaz. Bilimsel çalışmalar kurumlara bağlı yapılır ve araştırmacı olan kişi çalıştığı kurumdan (üniversite, araştırma enstitüsü vs.)
Editörlük ya da sekreter, makaleyi yazara gönderdiğinde; dosya yükleyebilir ya da üst veri düzenleyebilirsiniz. Makaleyi üzerine alan yetkililer, ön kontrollerini yaparlar. Yazım-dil editörü ya da istatistik editörü atayabilirler. Yazardan düzeltme isteyebilirler.
Author: Makale yazarı, Corresponding author: Sorumlu yazar, Reviewer: Makaleyi değerlendiren hakem, Editor: Yazının kabul veya reddine karar verecek olan kişi, kısaca dergi yayın yöneticisi.
Türkiye'de ise birçok dergi (daha çok uluslararası prestijli dizinlerde henüz yer almayanlar) makaleleri ücretsiz olarak yayımlamaktadır. Bununla birlikte 200 TL ile 3000 TL arasında makale yayın ücreti alan dergiler de bulunmaktadır.
Lisans düzeyinde bir öğrencinin, ders kapsamında yapılan bir araştırması; gerekli yeterlilikleri sağlarsa çalışma akademik bir şekilde yayınlanabilir mi? Böyle bir durumda nasıl yol izlenmeli? Cevap: Evet yayınlayabilir.
Bilimsel makaleler; “başlık, özet, giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma, kaynakça” bölümlerinden oluşur.
Pazarlama alanında reklam veya tanıtım amaçlı metinler yazan kişilere copywriter denir. Farklı alanlarda çalışmalar yapan bu metin yazarları, yaratıcı ve etkileyici işlere imza atarlar. Genellikle teknoloji sektöründe ve pazarlamaya yönelik çalışmalar yapmaktadırlar.
Bir makalenin yazarı olarak yer almak yapılan çalışmadan sorumlu olmak ve çalışmaya hakim olmak olarak tanımlanabilir (Huth, 1986).
Metin yazarı olabilmek için herhangi özel bir mezuniyet gerekmemekle birlikte bu alanda çalışanların çoğunun üniversitelerin Edebiyat, İletişim ya da Güzel Sanatlar Fakültelerinden mezun kişiler olduğu söylenebilir. Bunun dışında gerekli olan temel nitelikleri taşıyan herkes metin yazarlığı yapabilir.
Makale yazarken sade bir dil tercih edin ve 'ben' dili kesinlikle kullanmayın. Kişisel görüş değil, kanıtlanmış bilimsel verilere göre tezinizi savunun. Çelişkiye yer vermemeye çalışın. Kaynak güvenilirliğine dikkat edin, güvenmediğiniz kaynakları kullanmayın.
Yazının başlığını ortalayacak şekilde olmalı, soyadın tamamı büyük harflerle yazılmalı, yazarın unvanı, kurumu ve elektronik posta adresi belirtilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri