Bilimsel makalenin materyal ve metod (araç ve yöntemler) bölümü ça- lışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini anlatan bölümüdür (1, 2).
4- MATERYAL ve YÖNTEM
Yöntemde, araştırmanın modelinden söz edilerek çalışmanın araştırma grubu tanıtılır. Araştırmanın veri toplama araçları açıklanır ve uygulamanın nasıl yapıldığına değinilir. Toplanan verilerin hangi teknikler kullanılarak analiz edildiği yazılır.
Aslında Method Bölümünün ana görevi araştırma sorunuza nasıl cevap verdiğinizdir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu öğeleri nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Methods (Yöntem) bölümü Nasıl Yazılır? Giriş bölümünde çalışmada kullanılan yöntem yazılmalıdır. Yöntem bölümünde ise kullanılan yöntemlerin bütün ayrıntıları verilir. Yöntem bölümü geçmiş zamanda yazılmalıdır.
Yöntem ya da metot en genel tanımıyla, bir amacın gerçekleştirilmesi için izlenen yol ya da usuldür. Metot terimi eski Yunanca'da « izleyen, sonraki, müteakip » anlamındaki μετά, μέθ- (metα, meth-) öneki ile “yol, araç” anlamındaki οδός (odos) sözcüğünün birleştirilmesiyle elde edilmiş bir terimdir.
İlgili 37 soru bulundu
Metot, (Fransızca Méthode 'dan) bir amacın gerçekleştirilmesi için izlenen yol ya da usuldür. Yöntem, düzen, tarz, usul. Metot Etüdü, daha kolay, ucuz ve etken yöntemlerin geliştirilmesi amacıyla mevcut yolların sistematik incelenmesi.
TDK'ya göre metot kelimesinin doğru yazılışı "metot"dur.
Bilimsel makalenin materyal ve metod (araç ve yöntemler) bölümü ça- lışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini anlatan bölümüdür (1, 2).
Araştırma metodolojisi, adından da anlaşılacağı gibi, araştırma problemini çözmek için yöntemlerin incelenmesidir. Araştırmanın sistematik olarak nasıl yapılması gerektiğini öğrenme bilimidir.
Bu kelimenin METERYAL şeklinde yazılması ve telaffuz edilmesi ise hatalıdır. Bazı kaynaklarda ise MATARYAL şeklinde yazılan kelimenin ''Materyal'' şeklinde yazılması gerekir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Materyal kelimesi meta sözcüğünden türetilmiştir. Meta, cansız varlık ve cisim anlamına gelirken, materyal de malzeme demektir. Bir işin yapılabilmesi için gerekli olan ekipmanlardan her birine materyal denir.
Malzeme ve Yöntemler'de, bütün ayrıntıları verilmelidir. Bu bölümün çoğunun geçmiş zamanda yazılması gerekir. Malzeme ve Yöntemler kısmının ana amacı, deney tasarımını tarif etmek ve konuyu bilen bir kişinin bu deneyleri tekrar edebileceği ayrıntıları vermektir.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Makale biçimi
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır.
Makale yazımında, Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır. Karakterler 12 punto büyüklüğünde, satır aralıkları 1,5 nk olmalıdır. Sayfa yapısı tek kolon, yazı sayfanın her iki tarafına yaslanmış şekilde kaydedilmelidir. Ayrıca tüm sayfalara numara verilmelidir.
Makalenizin ilk sayfasında makale yazarı kişi veya kişilerin adı yazılmalı ve dipnot verilerek öğrenim bilgisi yazılmalıdır.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Bilimsel metot, en az 17. yüzyıldan beri bilimin gelişimini karakterize eden ampirik bir bilgi edinme yöntemidir. 'Bilişsel varsayımlar'ın kişinin gözlemi nasıl yorumladığını çarpıtabileceği göz önüne alındığında, gözlemlenen şey hakkında titiz bir şüphecilik uygulayarak dikkatli gözlemi içerir.
Basitçe anlatmak gerekirse; nicel veriler, araştırmanızın genel noktalarını kanıtlamak için gerekli sayıları elde etmenizi sağlar. Nitel veriler ise, bunların tüm etkilerini anlamak için size ayrıntılar sağlar. Anketlerinizde bu yöntemlerden en iyi sonuçları almak için, aralarındaki farkları anlamanız önemlidir.
Gereçlerin yanında malzemelerin genel ismine de materyal denmektedir. Bir diğer tanımda ise bir işin ortaya çıkması için lazım olan şeylerin tamamına da materyal denmektedir. Örneğin kitaplar, notlar, gazeteler yazılı materyale örnektir.
Metot sözcüğünün eş anlamlısı, yöntem sözcüğüdür.
Sözcüklerin doğru yazım şeklini öğrenmenin en güvenilir yolu TDK sözlüğüne bakmaktır. TDK'ya göre metot sözcüğünün metod şeklinde yazılması doğru değildir. Bu kelimenin doğru yazılışı "metot" şeklinde olmalıdır.
Bu gibi alıntılar ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında kelime sonlarındaki sert ünsüzler yumuşar: kitap / kitabı, sebep / sebebi; bant / bandı, bent / bendi, cilt / cildi, etüt / etüdü, metot / metodu, standart / standardı; ahenk / ahengi, hevenk / hevengi, renk / rengi vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri