makaleye ek olarak JPEG formatıyla gönderilmelidir. Görseller metin içine yerleştirilmemeli ancak yerleştirileceği yere şekil numarası açıklama bilgisi ile birlikte yazılmalıdır.
* Görsel kelimesi makale içerisinde kullanılan Fotoğraf, Tablo, Şekil ve Çizim benzeri materyallere gönderme yapmaktadır. 1. Metinde görsel (fotoğraf, tablo, şekil ve çizim) sayısı, en fazla 20 olarak düzenlenmelidir. Görseller, metnin içinde kullanılmasının yanı sıra ayrı dosya halinde de gönderilmelidir.
1) Makalenin uzunluğu: Gönderilecek derginin yazım kurallarına göre değişmekle birlikte, 12 punto ve çift aralıklı yazımda olgu sunumları A4 sayfası olarak 7-8 sayfayı, araştırma makaleleri 15-16 sayfayı geçmemelidir.
13. Makalede en fazla 8 şekil ve/veya tablo verilmelidir. Şekil ve tablolar metin içerisinde mutlaka belirtilmelidir.
Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir. Bir makalede sıra ile özet, ana metnin bölümleri, kaynakça ve (varsa) ekler bulunmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Makale yazılmadan önce hangi türde olacağına karar verilmelidir. Örneğin bilimsel makalelerde yöntem, kaynakça gibi bölümlere yer verilirken gazete makalesinde bu tarz kısımlar yer almaz.
Makalenin Uzunluğu ve Şekil Şartları
Her bir çalışma en fazla 25 sayfa olmalıdır. Ekler bu 25 sayfaya dâhil değildir. Makaleler mümkün olduğunca özlü yazılmalı ancak anlaşılır olmaya da dikkat edilmelidir. Makale de sonuç bölümünden hemen sonra genişletilmiş özet kısmı eklenmeli ve öyle gönderilmelidir.
Makale başına ortalama referans sayısı, sosyal bilimler, fizik ve astronomi ile sanat ve beşeri bilimler için en yüksek değerdir (makale başına yaklaşık 54 referans). Öte yandan, sağlık meslekleri ve yeryüzü ve gezegen bilimleri sırasıyla ortalama 8 ve 17 başvuru ile makale başına en düşük referanslara sahiptir.
Makaleler, Türkçe ya da İngilizce olabilir. Her makalede, makale hangi dilde yayınlanacaksa öncelikle o dildeki başlık ve öz, sonrasında makalenin diğer yayın dilindeki başlık ve öz yer almalıdır. Her iki dilde de makalenin özü 150 kelimeyi geçmemelidir.
Makale metninde yazarın ismi ve bilgileri yazılmamalıdır. Sadece makalenin ilk sayfası olan kapak bölümünde olmalıdır.
içeriğine göre değişir. bazı bilimsel makaleler 150-200 sayfa tutuyor ki böyle bir şeyi iki günde yazamazsın. ancak görece basit bir konuysa ve yol haritan belliyse bir günde bile yazabilirsin.
Alıntının sayfa numarası, tırnağı izleyen boşluktan sonraki parantez içinde verilir. Alıntı, cümlenin ortasında kalıyorsa özgün nokta kullanılmamalı, cümlenin sonunda tek bir nokta bulunmalıdır. Cümle alıntı ile bitiyorsa, nokta, sayfa numarasını belirten parantezden sonra gelmelidir.
Birden çok yazarı olan makalelerde ilk yazar soyadı ve adından sonra, diğer yazarlar ad soyadı sırasına göre belirtilir. Yazarı belli olmayan makalelerde, makale başlığı yazar adı yerine, yayın tarihinin önüne yazılır.
Satırlar 'iki yana yasla' (justified) biçiminde yazılır. Makale metni 1.5 aralıkla yazılır. Kısaltmalar, tablo, şekil ve sembol listeleri, önsöz, özetler, kaynaklar, ekler, metin içindeki tablo ve şekillerin isim ve açıklamaları ve dipnotlar 1 aralıkta yazılır.
Fotoğraf, doğada mevcut gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri, ışık ve bazı kimyasal maddeler yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kağıt veya her hangi bir madde üzerine saptayan fiziksel ve kimyasal bir işlemdir.
Fotoğrafçının Adı Soyadı, Fotoğraf Adı (Eser Türü, Yılı), Web sitesi Adı. Sezgin Pancar, Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'nde Kazı Çalışmaları Sürüyor (Fotoğraf, 2019), Anadolu Ajansı. Fotoğrafçının Soyadı, Fotoğraf Adı (Eser Türü, Yılı).
Makale metni, sayfanın her iki yanına yaslanacak biçimde, Times New Roman, 12 punto ve 1.5 satır aralığı ile yazılmalı; paragraf girintisi 1,25 cm olarak tasarlanmalıdır. Metin içerisindeki başlıklardan önce bir satır boşluk bırakılmalıdır.
Dergiye gönderilecek makalelerde mutlaka 150-200 kelimeden oluşan Türkçe/İngilizce “Öz” bulunmalıdır. Makaledeki tüm özetler “Arial Nova” fontu kullanılarak 9 punto, önce 0 sonra 6 nk paragraf aralığı ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.
1. Makalenin “Giriş” kısmının maksimum 1 (bir) sayfadan oluşmasına özen gösteriniz. “Giriş” kısmının temel amacı, hazırlanan yayınla ilgili, araştırmacıya konu veya problem hakkında ön bilgi sunmaktır. Bu ön bilgiyi sunarken fazla detaylı ve gereksiz cümlelerden kaçınınız.
Doğrudan yapılan atıf, alıntılanan cümle(ler)nin kaynaktan bire bir aynı şekilde aktarılmasıdır. Doğrudan yapılan atıflarda, alıntı yapılan kısımlar orijinal kaynaktaki ile aynı heceleme, yazım ve noktalamaya sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta heceleme hatası olsa bile değiştirilmeden aynen bırakılmalıdır.
Makale yazımında, Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır. Karakterler 12 punto büyüklüğünde, satır aralıkları 1,5 nk olmalıdır. Sayfa yapısı tek kolon, yazı sayfanın her iki tarafına yaslanmış şekilde kaydedilmelidir. Ayrıca tüm sayfalara numara verilmelidir.
Yazar adının cümle içerisinde geçtiği anlatısal alıntılarda, çalışma 2 yazarlı ise dergiye gönderilen makalenin dili Türkçe ise “ve”, İngilizce ise “and” kullanılmalıdır. 3 ve daha fazla yazarlı çalışmalarda ise önce ilk yazarın soyadı yazılmalı, ardından Türkçe makalelerde “vd.” ifadesi, İngilizce makalelerde “et al.” ...
(*) Tek yazarlı makalelerde yazar tam puan alır. İki yazarlı makalelerde başlıca yazar tam puanın 0.8'ini, ikinci yazar 0.5'ini alır. Üç ve daha fazla yazarlı makalelerde ise, başlıca yazar toplam puanın yarısını alır, diğer yazarlar ise diğer yarısını eşit paylaşır.
GİRİŞİN AMACI, MAKALEYİ TANITMAKTIR
> İlk kural, problemin mantıklı tanımıdır. > İkinci ve üçüncü kural, yapılmış çalışmalar ve yöntemin seçilmesi, -problemin ne olduğu ve çözmek için nasıl hareket edildiğidir. > Dördüncü kural, temel bulgu ve sonuçların belirtilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri