Makarna tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminlerle birlikte potasyum, magnezyum, çinko, bakır, selenyum gibi mineraller içerir.Makarnada kaloriyi sosu belirler500 gramlık bir paket makarna pişirildiğinde, süzüldükten sonra 1000 - 1250 gram ağırlığına ulaşır.
Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir.
Bir yetişkinin günlük besin ihtiyacının %50-60' ı karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden ve %30-35'ı yağlardan sağlanmalıdır. Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir.
Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olarak kalp ve damar kaynaklı birçok hastalığın gelişmesini önler. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet hastalığına karşı savaş açar. İçerdiği bol miktarda aminoasit ve proteinler sayesinde kemik yapısını güçlendiren etkilerde bulunur.
Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bir protein kaynağıdır. Vücudumuzda üretilmeyen ancak yiyeceklerle mutlaka almamız gereken amino asitlerden çoğunu içerir. Özellikle kepekli makarna içerdiği lif ve besleyiciliği açısından daha zengindir.
İlgili 20 soru bulundu
Makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir. Ayrıca soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamasına yol açıyor. Makarnanın glisemik yükü ekmekten daha düşük. Ortalama 35-50 arası.
Makarna tüketerek diyet yapmak isteyenler kendilerine belirli bir sınır koymalıdır. Çünkü 7 günlük bir diyet listesinde 7 defa makarna tüketilmemelidir. Bu rakam en çok 3 gün için geçerli olacaktır. Pişireceğiniz makarnanın türü de diyet sürecini etkiler.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Makarnanın içerisinde yoğun miktarda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Makarnada A, B1, B2 vitaminleri ve demir bulunur. Hastalıkların önüne geçen makarna içeriğinde genel olarak kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yer alır.
Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır. Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir.
Makarnanın %80'lik kısmı karbonhidrattan oluşmaktadır. Geriye kalan %20'lik kısmın 'i protein, %5'i ise yağ içermektedir. Makarna Kaç Kalori İçerir? Makarna neredeyse her gün tüketilebilecek bir ürün olduğu için sağlığına dikkat eden kişilerin radarına takılan bir yemektir.
-Kahvaltıda ya da öğlen yemeğinde: Durum buğdayı içeren makarna yüksek miktarda lif içerir. Bu da bedeni toksinlerden arındırır. Makarnanın diyabet riskini de azaltır.
Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir sporcunun antrenman döneminde günde 3 porsiyon (her bir porsiyonu 160 gram olacak şekilde) makarna, yarış öncesindeki son iki günde ise bunun iki katı kadar yani 6 porsiyon makarna tüketmesi gerekir.
Evet yanlış duymadınız, makarna suyu balkon ve bahçedeki saksı çiçekleriniz için de çok faydalı. Mineral ve vitaminler açısından zengin olan makarna suyu bitki ve çiçeklerinizin hızla büyümesini sağlıyor. Burada tek dikkat etmeniz gereken suyun tuzlanmamış olması ve kesinlikle soğumuş olması.
Peki Mineraller bütün besinlerde bulunur mu? Evet mineraller hemen hemen yediğimiz bütün besinlerde bulunur. İnsan vücudumuz su, vitamin ve minerallere oldukça ihtiyaç duyar.
Kalori ve yağ oranı çok düşük olan makarna hafif bir sosla yapılırsa sanılanın aksine şişmanlatmaz. Hem de vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılar…
Makarna, diğer tahıl ürünleri gibi hem vücuda karbonhidrat sağlar, hem de bir protein kaynağıdır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Makarna içerisinde yumurta bulunur mu? Hayır, bulunmaz. Sade makarna, durum buğdayı irmiği ve su ile üretilmektedir.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Salçalı, kıymalı, yoğurtlu ve peynirli makarnalar soslu olduğu için yüksek kaloriye sahiptir. Yüksek kalorili makarnaların sağlıklı beslenmede yeri yoktur. O nedenle makarnalar kilo aldırabilir.
kesinlikle kaliteli ve çok lezzetli makarnalar üreten firma. ıspanaklı-peynirli yada peynir-mantarlı gül şeklinde kapatılmış mantı çeşitiyle bu iş de lezzet lideri marka.
8. Makarna
Akşam yemeğinden sonra yenen makarna yağlı yemek olduğundan uyurken kilo almanıza neden olur; çünkü içeriğindeki karbonhidrat çok hızlı bir şekilde yağa dönüşür. Bu yüzden sağlıklı yiyecekler arıyorsanız makarnadan uzak durmalısınız.
Ancak bizim kastımız bu kez makarnaya sos olarak yumurta eklemek. İtalyanların carbonara dedikleri makarnadan bahsediyoruz yani. Siz de evinizde kolayca yumurtalı makarna yapabilir bu protein ve karbonhidrat dolusu besleyici yemeği çocuklarınıza da yedirebilirsiniz.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri