Hammaddesi buğday olan makarnada, yüksek oranda protein ve B vitamini bulunurken, karbonhidrat grubunda yer aldığından dolayı da metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşüyor.
- Makarna yoğun miktarda vitamin ve mineral içermektedir. - Makarna içerdiği yağ bileşenleri ve linoleik yağ asidi nedeni ile kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. - Makarnada bulunan karbonhidratlar kana daha yavaş karıştığı için kişiyi tok tutar. - Metabolizmada hemen enerjiye dönüşür ve vücuda enerji verir.
Karbonhidratlar; ekmek, pilav, makarna, bisküvi, şeker, pirinç, patates, fasulye ve nohut gibi tahıllarda, sebze ya da meyvelerde fazla miktarda bulunan besin türüdür. Karbonhidratlar, yağlar ile birlikte vücuda enerji sağlamak için kullanılır.
Karbonhidrat başta olmak üzere yağ ve protein oranı yüksek olan besinler yapıcı onarıcı göreve sahiptir.
6. Sebzeler: Enerji için önemli bir mineral olan demirden bol miktarda içeren brokoli ve ıspanak, pırasa ve Brüksel lahanası gibi gıdaların tümü, enerjiyi üst seviyelere çıkarır. Ayrıca sebzeler, vücudunuzun ihtiyacı olan temel vitamin ve mineralleri verir.
İlgili 24 soru bulundu
Vücuda gereken enerjiyi üretir, kandaki kolesterolü dengede tutar, kalp ve damar sağlığına destek verir. Bunlara ek olarak da bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Bu sebeple de özellikle gebelik döneminde sık sık tüketilmesi tavsiye edilir.
Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
Makarna bitkisel tabanlı basit bir gıdadır ve çevresel etkisi çok düşüktür. Makarna tüketimi fiziksel egzersiz yapan kişiler, özellikle de sporcular için uygun bir gıdadır. Makarna, diğer tahıl ürünleri gibi hem vücuda karbonhidrat sağlar, hem de bir protein kaynağıdır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Makarna, içerdiği birçok mineral ve vitaminler sayesinde vücut için oldukça yararlıdır. A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden zenginliği ile hem besleyici hem de doyurucu bir öğün seçeneğidir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap:Makarnada karbonhidrat bulunur.
Bir yetişkinin günlük besin ihtiyacının %50-60' ı karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden ve %30-35'ı yağlardan sağlanmalıdır. Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir sporcunun antrenman döneminde günde 3 porsiyon (her bir porsiyonu 160 gram olacak şekilde) makarna, yarış öncesindeki son iki günde ise bunun iki katı kadar yani 6 porsiyon makarna tüketmesi gerekir.
BEYAZ ET, BEZELYE VE PEYNİR YÜKSEK PROTEİN DEPOSUDUR
Vücut işlevlerini düzenler, vücut dokularını onarır ve size enerji vererek canlılık sağlar.
Yüksek karbonhidrat kaynağı olan bulgur vücuda enerji verir. Bulgur lif oranı yüksek bir gıdadır, uzun süre tok tutar, diyetlerde kullanımı özellikle tavsiye edilir. Makarna ve pirinçle karşılaştırıldığında protein değeri oldukça yüksektir.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri