Makarna Besin Değeri A vitamini ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir.
Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
Makarnanın %80'lik kısmı karbonhidrattan oluşmaktadır. Geriye kalan %20'lik kısmın 'i protein, %5'i ise yağ içermektedir.
Makarnada protein bulunur, ancak miktarı diğer protein kaynaklarına göre daha düşüktür. Makarna, temel olarak karbonhidrat kaynağıdır. 1 porsiyon makarnada 130 kcal kalori bulunur. Yaklaşık 5-6 gram protein bulunur.
Sade makarna üretiminde yalnızca irmik ve su kullanılmaktadır. "Yumurtalı" olarak belirtilen makarnaların dışında hiçbir makarnanın üretiminde yumurta kullanılmaz. Çeşnili ve vitaminli makarnalarda ise sebze, sos, vitamin vs kullanılabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir yönünden zengin bir temel besin kaynağı olarak geçiyor. Makarna neredeyse her lezzet ile uyumlu olarak tüketilebiliyor. Kalp ve damar kaynaklı hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor.
Bol Miktarda Vitamin İçerir
Makarna, içerdiği birçok mineral ve vitaminler sayesinde vücut için oldukça yararlıdır. A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden zenginliği ile hem besleyici hem de doyurucu bir öğün seçeneğidir.
Makarna mı daha kalorili, pilav mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, 'Makarnanın kilo aldırıp aldırmadığı' konusuna da temas ederek, "Makarna, pilav, bulgur gibi tahıllarla yapılan tüm yiyeceklerin kalorisi hemen hemen aynıdır.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir sporcunun antrenman döneminde günde 3 porsiyon (her bir porsiyonu 160 gram olacak şekilde) makarna, yarış öncesindeki son iki günde ise bunun iki katı kadar yani 6 porsiyon makarna tüketmesi gerekir.
Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrat, yüzde 15'i protein ve yüzde 5'i de yağdır.
1 Porsiyon (Orta) Sade Makarna 228,86 kaloridir. Sade Makarna içeriğinde 47,44 Karbonhidrat(g), 6,56 Protein(g), 1,68 yağ(g), 1,81 lif(g), 123,03 Sodyum(mg), 100,01 potasyum(mg), 18,82 Kalsiyum(mg), 2,36 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,02 ve Demir barındırır.
Makarnadan bir türlü vazgeçemeyenlere müjde. Makarnayı soğuduktan sonra tekrar ısıtıp yemek, normalden daha az kilo almayı sağlıyor. Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip makarnanın şişmanlattığı algısı oldukça yaygındır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
İyi besin değerine sahip karbonhidrat bakımından zengin besinler başlıca şunlardır: Tahıl ürünleri (tercihen tam tahıl - pirinç, makarna, ekmekler, tahıllar vb.) Sebzeler ve meyveler.
Durum buğdayının protein içeriği yüksektir. Çok az uygulanan işlemden sonra durum buğdayı irmiğe dönüşür ve makarna da elde edilen bu irmikten yapılır.Haşlama suyu dökmemeliMakarnanın haşlama suyu dökülmemeli.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
6. Makarnanın nedeni de şekere benziyor. Basit karbonhidratlar sindirildikten sonra şekerle aynı şekilde işlem görürler. Çok fazla basit karbonhidrat ürünleri tüketip yeterli protein ve yağ almıyorsanız, kan şekeri seviyeleri dalgalanarak daha fazla karbonhidrat istemenize neden olur.
Gluten içeren besinleri azaltın
Pilav, makarna, ekmek, hamur işi olan grup, yani içerisinde glüten olan tüm besinler. Glüten, yapısı gereği bağırsaklara girdiğinde su çeker ve vücudumuz da su tutmaya başlar. Ne kadar çok glüten içeren besin tüketirseniz, o kadar fazla kendinizi şiş hissedersiniz.
Çok kolay bir şekilde hazırlandığı için mutfakla arası çok iyi olmayanların dahi severek yaptığı, farklı soslarla lezzetlendirildiğinde bambaşka tatlar ortaya çıkarabilen makarna, ne yazık ki halk arasında kilo aldıran besinlerden biri olarak biliniyor.
ÜÇ: Vücut enerji kaynağı olarak karbonhidratları bulamadığında, kendiliğinden beslenmeye başlar.. Yani kasların yıkımına neden olur.. Kalp kasını bile yakabilir.. DÖRT: Ekmek, makarna, pilav, patates ve meyveyi reddedip ete ve yağa ağırlık verildiğinde gut hastalığına ve organ harabına neden olabilir..
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Bulgurdaki en önemli olay lif bulunması. Bulgur lif zengini besin kaynaklarımızdandır, pirinçte böyle bir durum yok maalesef. Bu da bizim bulgur tükettikten sonra uzun süre tok kalmamız sağlıyor. Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin.
Birçok kişinin severek tükettiği yoğurtlu makarna faydaları, kas ve kemikler için çok etkilidir. Yoğurtlu sosla tüketilen makarna türleri, protein ve vitamin açısından zengindir. Daha az yağ içermesi de kas kütlesinin korunmasını sağlar.
Porsiyonuna dikkat edin
Diyette makarna elbette yasak değil, ama her şeyde olduğu gibi makarnada da miktar çok önemli. 1 porsiyon makarnayı çiğ olarak ortalama 100 gram gibi düşünebilirsin. Tercihen öğle öğününde yukarıdaki taktiklere dikkat ederek haftada 1 ya da 2 kez tüketebilirsin.
Hammaddesi buğday olan makarnada, yüksek oranda protein ve B vitamini bulunurken, karbonhidrat grubunda yer aldığından dolayı da metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri