Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Pasta karbonhidratlar grubuna girer.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Kuru fasulye, nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
5) Sebze Grubu: Bütün sebzeler bu gruba dahildir(patates, ekmek değişimine girer).
İlgili 36 soru bulundu
Bulgur, buğdaydan yapılan bir yiyecektir. Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında tüketilen bulgur, tahıl grubundan sayılmakta ve besin piramidinin tabanında yer almaktadır.
Karbonhidratlı yiyecekler nelerdir ? Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
Vücudun ana enerji kaynağı olan karbonhidratlar; meyve, tahıl, sebze ve süt ürünlerinde bulunan şeker, nişasta ve liflerdir. Temel gıda gruplarından biri olan karbonhidrat, sağlıklı bir diyet için bir hayli önemlidir.
Karbonhidrat türleri
En önemlileri; glukoz (dekstroz, üzüm-mısır şekeri), fruktoz (meyve şekeri), galaktozdur. Glukoz, hücrelerde yakıt olarak kullanılan ana enerji kaynağıdır; kan şekeri olarak bilinir. Disakkaritler: Birbirine bağlanmış iki monosakkarit molekülüdür. En önemlileri; laktoz, maltoz, sukrozdur.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Karbonhidratlar beslenmenin merkezinde yer alır ve çok çeşitli doğal ve işlenmiş gıdalarda bulunur. Nişasta bir polisakkarittir. Tahıllarda (buğday, mısır, pirinç), patateslerde ve ekmek, pizza veya makarna gibi tahıl unu bazlı işlenmiş gıdalarda bol miktarda bulunur.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur.
Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
Yüksek kaliteli karbonhidrat hangi besinlerde bulunur? Kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, patates, bulgur, yeşil sebzeler ve kepekli gevrekler yüksek kaliteli karbonhidratlara örnektir.
Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman yeterli karbonhidrat doğru kaynaktan alınmaz ise GLİKOJEN DEPOSU VE KANDAKİ ŞEKER DÜŞÜNCE kas proteşnleri de yıkıma uğrar bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder.
Sağlıklı karbonhidratlar; herhangi bir işlemden geçirilmemiş, rafine olmayan karbonhidratlardır. Brokoli ve havuç gibi sebzeler, fasulye, bezelye, mercimek gibi baklagiller, yulaf ve kinoa gibi tahıllar, patates gibi kök bitkiler, tüm meyveler ve kuruyemişler; sağlıklı karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.
Çok genel bir sınıflama yaparsak, tahıl, tahıl ürünleri, şeker ve türevleri karbonhidrattır; et, süt ve hayvan ürünleri ise proteindir. Bakliyatlar ise doğal karbonhidrat ve protein yapısındadırlar.
Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir. Mineraller, vitaminler ve su enerji vermeyen besin öğeleridir.
Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri