Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrattan oluşur. Ayrıca geriye kalan yüzde 20'lik kısım ise protein ve yüzde 5'lik kısın yağ içerir.
Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar ise ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi yiyeceklerdir. Meyveler ve kuru meyveler de karbonhidrat içerir.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
İlgili 33 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Cevap:Makarnada karbonhidrat bulunur.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Doğrulanmış Cevap. Makarna bitkisel bir üründür. İçeriğinde aynı zamanda Karbonhidrat vardır. Makarna hayvansal bir besin değildir.
Hayvansal kaynaklı süt, yoğurt, peynir, yumurta, et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık vb.) gibi besinler iyi birer protein kaynağıdır.
Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur.
Aslında makarna sadece buğday ve sudan oluşan çok saf bir gıdadır. Makarna yapımı için, buğday irmik haline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna yapımında kullanılan Durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir.
Bilindiği gibi makarnanın klasik hammaddesi Triticum Durum dediğimiz makarnalık buğdaydır.
Sadece direkt üretim değil bitkisel besinlerden elde edilen ürünlerde bitkisel besinler arasında sayılmaktadır. Bunlara örnek olarak ekmek, makarna, çörek, kraker gibi ürünler verilebilir.
Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir. Aynı ağırlıkta makarna yağlı olarak hazırlandığında; 340 kalori ve 8.7 gram protein içerir.
Karbonhidratlı yiyecekler nelerdir ? Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
1) Kırmızı Et. Yüksek protein içeren besinler dendiği zaman akla ilk olarak kırmızı et gelir. Protein kaynağı olan besinler arasında hayvansal gıdalar arasında en yüksek protein içeren gıdadır. Sağlıklı bir yaşam için uzmanlar haftada iki defa kırmızı et tüketilmesini önermektedir.
Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olarak kalp ve damar kaynaklı birçok hastalığın gelişmesini önler. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet hastalığına karşı savaş açar. İçerdiği bol miktarda aminoasit ve proteinler sayesinde kemik yapısını güçlendiren etkilerde bulunur.
Proteinler içerkileri amino asit dağılımına göre değişkenlik gösterirler, yani her protein kaynağı aynı içeriğe sahip olmadığı gibi aynı etkiye de sahip değiller.
Makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir. Ayrıca soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamasına yol açıyor. Makarnanın glisemik yükü ekmekten daha düşük. Ortalama 35-50 arası.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir sporcunun antrenman döneminde günde 3 porsiyon (her bir porsiyonu 160 gram olacak şekilde) makarna, yarış öncesindeki son iki günde ise bunun iki katı kadar yani 6 porsiyon makarna tüketmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri