Bilişsel Davranışçı Terapide ara inançlar, otomatik düşüncelerimizin arkasındaki varsayım ve kurallardır. Bu nedenle ara inançlar aynı zamanda varsayımlar/sayıltılar ya da kurallar olarak da adlandırılır.
Çaresizlik temel inancı; güçsüzüm, olaylar kontrolüm dışında, yetersizim, başarısızım gibi alt inançları içerirken, sevilmeme temel inancı değersizim, çekici değilim, istenmeyen birisiyim, terkedileceğim gibi inançları içermektedir.
Temel İnançlar: Kişilerde olumlu ya da olumsuz temel inanç şeklinde 2 türde görülen, geçmiş deneyimler sonucunda oluşmuş olan, genel olarak çaresizlik, değersizlik, sevilmeme şeklinde 3 ana başlıkta toplanan inanç sistemleridir.
Bir diğer değişle, bir bireyi üzen ya da mutlu eden şey olaylar değil, o bireyin olayları düşünme ve algılama şeklidir. Ancak, her düşünceyi bilinçli olarak üretmeyiz. Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz.
İlgili 37 soru bulundu
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
-Aşağı Doğru Ok Tekniği: Sorulan sorularla danışanın temel inançlar, ara inançlar ve otomatik düşüncelerinin farkına varmasına yardımcı olunur. Yeniden Çerçeveleme: Bu teknik, olumsuz düşünce ve inançları daha olumlu, gerçekçi düşünce ve inançlara dönüştürmeyi içerir.
“İrrasyonel” ya da “mantıksız”, “gerçekdışı” terimleri, düşünceleri ya da düşünce biçimlerini “yargılamak” için kullanılan ifadeler değildir. Akıl ve mantığa dayalı olmayan, sağlıksız düşünceleri tanımlamak için kullanılır.
Endişe, korku, gelecekteki olaylar ve olası tehditlerle ilgili olarak zihinsel bir çözüm sağlama girişiminde bulunan bir olumsuz düşünceler zincirini ifade eder. Öte yandan kişi, saplantılı düşüncelere gerçekliğin doğasını verdiğinde müdahaleci bir şekilde ortaya çıkar ve rahatsızlık yaratır.
Temel inançlar ile otomatik düşünceler arasında yer alan ara inançlar, hayata dair varsayımları ve beklentileri yansıtır. “Eğer birisinin ricasını geri çevirirsem iyi bir insan olamam. Kaygımı kontrol edemezsem bu benim güçsüz biri olduğumu gösterir.” gibi düşünceler, ara inançlara örnek oluşturur.
Bu kapsamlı BDT eğitiminin ilk 6 modülünü içeren ana programı toplam 74 saatten oluşmaktadır. Ana BDT eğitimi programına ek olarak katılımcılar Yeme Bozuklukları (12 saat) ve Kişilik Bozuklukları (14 saat) tedavisinin ele alındığı 7. ve 8. modülü alarak toplam 100 saatlik İleri Düzey BDT eğitimini tamamlayabilirler.
Aaron Temkin Beck (18 Temmuz 1921 - 1 Kasım 2021), Amerikalı psikiyatr. Bilişsel davranışçı terapinin kurucusu olarak kabul edilmektedir.
Masum görünen bu sonuçlar önce duygu yoğunluğunun eşlik ettiği bir düşünce olarak ortaya çıkar. Biz farkında olmadan bilinçaltımıza inanç olarak yerleşir ve davranışlarımıza yön vermeye başlar. Artık bizi yönetecek kadar güçlenen bu inançlara çekirdek inanç denir.
İnançlar karmaşık bir şekilde şekillenir ve farklı yaşam dönemlerinde değişebilir. İnsanlar, yaşamları boyunca farklı deneyimlerle karşılaştıkça, inançlarını gözden geçirme ve değiştirme yetisine sahiptirler. Bu nedenle, inançlarımızı anlamak ve gerektiğinde değiştirmek için öz farkındalık ve öz çalışma önemlidir.
Anksiyete türkçedeki karşılığıyla kaygı, kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı yada kendisinin yahut yakınlarının başına kötü birşey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur. Kişi sıklıkla günlük olaylar karşısında beklenenin üstünde yüksek bir kaygı düzeyi yaşar.
Sonuç olarak, sürekli olumsuz düşünen insanlara “karamsar” veya “negatif düşünenler” denir ve bu düşüncelerin etkisi duygusal ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz olabilir.
İrrasyonel Düşünme (Mantıksız Düşünme)
Bunlar: Talep veya Tecrübe – İnsanları “zorunluluk” ve “gereklilik” gibi mutlak terimlerle düşünmeye iten katı inançlar. Örneğin, “Bu sınavı geçmeliyim” veya “Her zaman önemli başkalarım tarafından sevildiğimi hissetmeliyim.” Bu tür ifadeler çoğu zaman gerçekçi değildir.
Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) şeklinde ifade edilen kavram, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelir.
6)Aşırı Genelleme: Tek bir olaya ya da duruma dayanarak genelleme yapmaktır. Asla, her zaman, hiçbir zaman, daima, herkes, hep, hiç gibi kelimeleri rahatlıkla kullanır. Örneğin, sevgilisinden ayrılan bir kişinin bir daha asla mutlu olamayacağını düşünmesi buna örnektir.
BDT'nin ilk aşaması, bireyin terapiye hazırlanmasına ve terapistin bireyi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Değerlendirme ve sorun tanımlama süreci, tedavi planının oluşturulmasına temel oluşturur ve terapi sürecinin ilerlemesini yönlendirir.
Düğmeye basma tekniği, amacı danışman danışana neye odaklandı ise o duyguyu seçerek yaşamış olduğunu öğretir. Danışanlar, yaşamında hangi uyarıcıları dikkate alacakları konusunda seçim hakları olduğunu farketmeye yüreklendirilir. Danışanlara düşüncelerine yoğunlaşarak istedikleri duyguları yaratmaları öğretilir.
Anksiyeteyi azaltan kompulsif davranışlar yine pekiştireç rolü oynamaktadır. Bu temel bilgilerden yararlanarak OKB tedavisinde alıştırma ve tepki engelleme tekniklerine dayalı davranışçı terapi geliştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri