Makarnanın sağlık yönünden faydaları yanında, ekonomik yönden de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir gıda ürünüdür. Şeker ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubunda yer alıyor ve metabolizmada çabucak parçalanarak, hemen enerjiye dönüşüyor.
- Makarna yoğun miktarda vitamin ve mineral içermektedir. - Makarna içerdiği yağ bileşenleri ve linoleik yağ asidi nedeni ile kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. - Makarnada bulunan karbonhidratlar kana daha yavaş karıştığı için kişiyi tok tutar. - Metabolizmada hemen enerjiye dönüşür ve vücuda enerji verir.
Makarna, içerdiği birçok mineral ve vitaminler sayesinde vücut için oldukça yararlıdır. A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden zenginliği ile hem besleyici hem de doyurucu bir öğün seçeneğidir.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Hammaddesi buğday olan makarnada, yüksek oranda protein ve B vitamini bulunurken, karbonhidrat grubunda yer aldığından dolayı da metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşüyor.
İlgili 43 soru bulundu
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır. Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir.
Makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir. Ayrıca soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamasına yol açıyor. Makarnanın glisemik yükü ekmekten daha düşük.
Makarna tüketerek diyet yapmak isteyenler kendilerine belirli bir sınır koymalıdır. Çünkü 7 günlük bir diyet listesinde 7 defa makarna tüketilmemelidir. Bu rakam en çok 3 gün için geçerli olacaktır. Pişireceğiniz makarnanın türü de diyet sürecini etkiler.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
6. Makarnanın nedeni de şekere benziyor. Basit karbonhidratlar sindirildikten sonra şekerle aynı şekilde işlem görürler. Çok fazla basit karbonhidrat ürünleri tüketip yeterli protein ve yağ almıyorsanız, kan şekeri seviyeleri dalgalanarak daha fazla karbonhidrat istemenize neden olur.
Makarna içerisinde yumurta bulunur mu? Hayır, bulunmaz. Sade makarna, durum buğdayı irmiği ve su ile üretilmektedir.
-Kahvaltıda ya da öğlen yemeğinde: Durum buğdayı içeren makarna yüksek miktarda lif içerir. Bu da bedeni toksinlerden arındırır. Makarnanın diyabet riskini de azaltır.
MAKARNA NASIL YENMELİ? Şanlıer, sağlıklı bir beslenmede makarnanın nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatarak, pişirirken yağ oranının yükseltilmesi ve kremalı soslarla sunulmasının uygun olmadığını, bunun yerine bol sebzeli, domatesli, yoğurtlu ya da kıymalı şekilde yapılabileceğini ifade etti.
Makarna tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminlerle birlikte potasyum, magnezyum, çinko, bakır, selenyum gibi mineraller içerir.Makarnada kaloriyi sosu belirler500 gramlık bir paket makarna pişirildiğinde, süzüldükten sonra 1000 - 1250 gram ağırlığına ulaşır.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
“Makarna karbonhidrattır ve protein ile yenebilir”, yani makarnayı haşlayıp üzerine protein olarak kıyma veya peynir veya tavuk veya yoğurt ekleyebilirsiniz.
1 tam tabak makarna toplamda 314 kaloriye sahiptir. Çeyrek tabak makarna ise 79 kcal olarak belirlenmiştir.
Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
Bir bardağında 10 gram şeker: Makarna sosları
En azından içinde ne olduğunu bilirsiniz.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir.
Günümüzde ise İtalya'dan sonra en çok makarna üretilen ve ihraç eden ülke de Türkiye olarak karşımıza çıkmaktadır. Makarna, taze ve doğal olduğunda oldukça lezzetli bir besindir. Makarna üretimi için buğday irmik formuna sokulur ve daha sonra su ile karıştırılır ve makarnaya da şekli verilir.
Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür. Makarnanın kolay ve hızla hazmedilen bir besin olmasının nedeni de budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri