Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir.
Kişi başına yıllık makarna tüketiminin 7,5 kg olduğu Türkiye'de tüketim tarafında hal böyle iken, haritaya göre, durum buğdayı üretiminde dünyanın en önemli ülkelerinden biri konumunda olan ülkemizde, makarna üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı Gaziantep'te, yüzde 35'i Orta Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 25'i ise Ege Bölgesi' ...
Arkeolojik kazılara ve çıkarılan tarihi buluntulara, yazılara ve kaynaklara baktığımızda makarna Eski Yunan ve Romalılar tarafından, Çinliler ve Araplar tarafından yapılmış ve tüketilmiştir. Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir.
İtalya'yı yüzde 12 ile ABD., yüzde 11 ile Brezilya ve yüzde 6 ile Rusya Federasyonu izlemektedir. Türkiye, dünya makarna üretiminde yaklaşık 630 bin tonla 5'inci sırada olup, üretimdeki payı yüzde 5,1'dir.
Zaman içerisinde, ucuzluğu, raf ömrü ve çok yönlülüğü, makarnanın İtalyan kültüründe derin bir yere sahip olmasına neden olmuştur. Ilıman Akdeniz ikliminde yetişen taze sebze ve otlar sayesinde, İtalyanlar pek çok lezzetli sos yaratmayı başarmışlardır.
İlgili 42 soru bulundu
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır.
Spagetti (İtalyanca: Spaghetti), uzun, ince ve silindirik bir makarna türüdür. Geleneksel İtalyan mutfağının temel gıda maddelerinden biri olup diğer makarnalar gibi öğütülmüş buğday ve sudan yapılır. İtalyan spagettisi makarnalık irmikten yapılır, ancak başka yerlerde başka tür unlarla da yapılabilir.
Dünya kişi başı makarna tüketiminin en fazla olduğu ülkeler arasında İtalya ilk sırada yer almaktadır. İtalya'yı Tunus, Venezuela ve Yunanistan izlemektedir.
Dünyanın en büyük makarna üreticisi konumunda olan İtalya'yı 2 milyon ton ile ABD izlemektedir. Makarna üretiminde üçüncü sırada yer alan Brezilya ise 1,191 milyon ton makarna üretimi gerçekleştirmiştir. Brezilya'yı 1,083 milyon ton ile Rusya izlemektedir.
1780'lerde Osmanlı'ya İtalya'dan geldiği kesin. Geleneksel Türk mutfağı için fazla yabancı bir ürün olmayan makarnanın erişte, şehriye, kuskus, mantı gibi suda haşlanan çeşitleri var. 1830 yılında ordunun önemli bir gıdası olan makarna üretimi için Selimiye Kışlası'nda bir fabrika kuruldu.
Noodle ve makarna iki özelliğiyle birbirinden ayrılır. Birincisi; noodle makarnadan daha ince kesilir ve ön pişirme işleminden geçirilir. Bu nedenle makarnaya göre daha kırılgan bir yapıdadır. İkinci ve belki de en önemli fark ise noodle'da kullanılan unun çeşididir.
Makarnanın başlangıç yemeği, ana yemek, hatta salata olarak tüketilebileceğini ifade eden Karakuş, çorbalık makarnalar olduğunu, ana yemeğin makarna ile servis yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
Tahmin edilene göre dünya üzerinde 600 çeşit makarna şekli var.
İtalyan mutfağının en çok bilinen ve sevilen yiyeceği ise çeşit çeşit makarna yemekleridir. Makarna, farklı boyut ve şekillerde olabilen eriştedir.
Toplamda 1 milyon 370 bin ton ürün ihracatı yapan sektör, en çok dış satımı 731 bin tonla Afrika ülkelerine gerçekleştirdi ve 379 milyon 503 bin dolar gelir sağladı. Güney Amerika ülkeleri 218 bin tonla ikinci, Asya ülkeleri 98 bin tonla üçüncü, Orta Doğu ülkeleri 64 bin tonla dördüncü sırada yer aldı.
Fettuccini bizdeki erişteye benzeyen bir tür makarna fakat spagetti kadar da uzun. İtalya lezzetleri arasında hatırı sayılır bir yere sahip olan Fettuccini Alfredo bağımlılık yapan yemeklerden. Adı yemeğin mucidi Alfredo'dan geliyor.
Barilla S.P.A., İtalyan yemek şirketidir.
Türkiye makarnanın hammadesi olan durum buğdayının anavatanı olup, aynı zamanda dünyanın 4. büyük durum buğdayı üreticisidir. Ülkemiz dünya makarna üretiminde 3. sırada, ihracatçı ülke sıralamasında ise, 2. sırada, ithalatında 107. sırada yer almaktadır.
Filiz Şahenk, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. Annesi Deniz Şahenk, babası iş adamı Doğuş Holding'in kurucusu Ayhan Şahenk'dir. Ferit Şahenk adında bir abisi vardır. Aslen Niğde'li olan Filiz Şahenk İstanbul'da ikamet etmektedir.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar.
"Ülkemiz yılın 8 ayında 876 bin ton ihracat yaptı ve yaklaşık 627 milyon dolar civarında ihracata sahip bir sektöre sahip şu anda." diyen Göymen, Türkiye'nin ihracatının yüzde 95'ini sade makarnanın oluşturduğunu, en fazla makarna satışının Togo, Benin, Venezuela, Gana ve Japonya'ya yapıldığını dile getirdi.
DURUM GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir.
İtalyan makarnalarının doğum yeri olan Gragnano bölgesinde 200 yıldır geleneksel tekniklerle, en kaliteli durum buğdayı irmiği ve kaynak suyuyla üretilen, en iyi dokuyu sağlamak için geleneksel bronz makarna kalıpları ile hazırlanan 1. Sınıf İtalyan makarnası Garofalo.
İtalyan makarna lezzetini evlerimize taşıyabileceğimiz Rummo kalitesi, lezzeti ve kıvamını uzun süre muhafaza etmesiyle özel tercihiniz olacak! 1846 yılından bu yana makarna ve pizzası ile meşhur Napoli bölgesinin Benevento ilinde üretimine başlanan Rummo makarna çeşitleri şimdi Macrocenter'larda!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri