Beyaz ekmek, makarna ve pirinç karbonhidrat bakımından yüksek ancak lif bakımından fakir besinlerdir. Bundan kaynaklı olarak tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler.
Glisemik indeksi düşük olan besinleri tercih edin. Bunlar; yulaf, bulgur, kuru fasulye, mercimek, kurubaklagiller, makarna, tam buğday unu, ekmek, elma, portakal, süt ve yoğurt gibi ürünlerdir. Yapay tatlandırıcı kullanmak yerine tatlılarınızda kuru meyve kullanın. Haftada en az iki kez balık tüketin.
Beyaz pirinç ve beyaz makarna vücutta şeker gibi davrandığından dolayı bunların yerine esmer pirinç, kepekli makarna veya bulgur pilavı tüketilmesi öneriliyor.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
İlgili 15 soru bulundu
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Yapılan araştırmalara göre zeytinyağı, kan şekeri seviyesini düşürür. Diyabet hastaları için insülin görevi görür ve sorunlara pozitif etki sağlar.
Beyaz ekmek, makarna ve pirinç karbonhidrat bakımından yüksek ancak lif bakımından fakir besinlerdir. Bundan kaynaklı olarak tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler.
Muz Lif Yönünden Zengindir
Bununla birlikte, lif, karbonhidratın sindirimini ve emilimini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğinden diyabet hastaları için özellikle önemlidir.Bu kan şekerindeki ani artışları azaltabilir ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır. Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Protein miktarı, peynirin çeşidine bağlı olarak değişir.100 gram süzme peynir 12 gram ,eski kaşar peyniri 26 gram ,tam yağlı beyaz peynir 16 gram protein içerir ( kaynak : TURKKOMP ). Peynir hem düşük karbonhidrat hem de yüksek protein içermesi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Ayrıca içerdiği ...
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Leblebi şeker hastaları için en uygun kuruyemişlerden bir tanesi. Kandaki şeker seviyesinin sağlıklı bir düzeyde tutulmasına yardımcı oluyor. İçerdiği bol miktarda lif, besinlerin çok daha kolay parçalanmasına ve sindirilmesine yarıyor.
PATATES VE KİLO
Ayrıca damar sertliğini artırdığı, kan şekerini yükselttiği ve acıkma atakları yaptığı saptanmıştır.
Çaydaki antioksidanın, kan şekerini yükselten enzimi önlediği görüldü. Çayın kalp ve damar sistemi için de faydalı olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, diyabetin önlenmesi ve kontrol altına alınmasına yardımcı olması için günde üç fincan çay içilmesini öneriyor. Tabii ki şekersiz içmek şartıyla.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Diğer karbonhidrat içeren yiyecekler gibi patates de kan şekerini yükseltir.
"Domates meyvedir. Ama biz sebze olarak ayırmışız. Çok fazla tüketildiğinde özellikle haziran ve temmuz ayında hastalarımın hem şekerleri hem de ürük asitleri yükselir.
Şeker hastaları (Tip 2 diyabet) kahvaltıda protein ve lif bakımından zengin, şeker ve yağ bakımından zayıf kahvaltılar tercih etmeli. Şeker hastaları kahvaltıda mutlaka yumurta yemeli bunun dışıda yoğurt ve avokado diyabet ile mücadelede etkili birer kahvaltılık olabilir.
Sarımsak kan şekerini düşürür ve pankreastan insülin salınımını arttırır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarına günde 3 diş çiğ sarımsak tüketmeleri önerilir.
Beyaz Pirinç ve Glisemik İndeks
Beyaz pirinç tüketildiğinde hızlı bir şekilde sindirilerek, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Beyaz pirincin glisemik indeksi ortalama olarak 72-90 kabul edilmektedir.
KAN ŞEKERİ KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Yapılan bazı çalışmalar, soğanın kan şekeri seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. Yine şeker hastalarında yapılan bir çalışmada günde 100 gram çiğ soğan tüketiminin kan şekeri seviyelerinde önemli düşüş sağladığını ortaya koymuştur.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmaya göre şeker hastalarının günde 1 kase yoğurt tüketmesi diyabet riskini azaltır ve kan şekerini de düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri