Sorusu sıklıkla soruluyor. Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Spiralin kaydığına dair herhangi bir şüpheniz varsa doktorunuzla görüşmeniz ve duruma göre spiralin çıkarılması veya düzeltilmesi gerekmektedir. Bazı spiral kayması sonucunda adet dönemi dışında kanama, ilişki sırasında kanama ya da ağrı gibi belirtiler gözlemlenebilir.
tarafından hissedilip hissedilmediği sıkça merak edilen. bir konudur. Doğru takılan ve kaymamış olan bir spiral, ilişki sırasında hissedilmemektedir.
Yani kadınlarda spiral kullanılması sürecinde gebelik ortaya çıkabilir. Ancak bu durumlarda vakaların önemli bir bölümü dış gebelik ile sonuçlanır. Gebelik rahim içinde oluşmadığında gebeliğin devam etmesi adına hormonlu spiral kısa sürede çıkarılmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Sorusu sıklıkla soruluyor. Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir.
Uygun koşullarda takılmasına rağmen, herhangi bir nedene bağlı olarak ya da nedensiz bir şekilde RİA düşebilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurulmalı ve düşmenin nedeni araştırılmalıdır. İstatistiklere göre takılan her 100 RİA'dan ortalama 10'unu kendiliğinden düşmektedir.
İşlem sonrasında birinci ayda ve sonrasında mutlaka yıllık jinekolojik muayeneler ile kontrolü sağlanmalıdır. İşlem sonrasında ilk 48 saat vajinaya herhangi bir şey sokmamak (tampon, vajinal duş, cinsel ilişkiye girmek) önemlidir. RİA'nın kayma veya dışarı çıkma ihtimali yaklaşık %1'dir.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.
Spiral taktırdıktan sonra genel itibari ile 1 hafta sonra ilişkiye girebilirsiniz. Spiral genel itibari ile adet döneminde takıldığı için adet bitiminin ardından üç gün sonra ilişkiye girebilirsiniz. Bazı özel durumlarda doktorunuz bu süreyi uzatmanızı isteyebilir.
Hormonlu spiral yan etkileri olmayan bir ürün değildir. Öncelikle, hormonlu spiral takılırken rahatsızlık hissi, kramp, hafif kanama, bel, alt karın veya eklemlerde ağrı ve baş dönmesi görülebilir. Memelerde hassasiyet, akne miktarında artış, hormonlu spiralin yan etkileri arasında yer alır.
%25 hastada adetin kesilmesine neden olur. Fakat bu etki spiralin takılı olduğu süre için geçerlidir, yani spiral çıkarıldığı zaman adet kanamaları tekrar eskisi gibi görülmeye başlar. Ayrıca spiral varken adet kesildiğinde menopozdaki gibi sıcak basmaları ve diğer menopoz şikayetleri söz konusu değil.
Hormonlu Spiral Nedir? Hormonlu spiral içerisinde levonorgestel denen progesteron hormonunu rahim içine lokal olarak veren bir ilaçlı spiraldir. Hormonlu spiral doğum kontrol yöntemi dışında, adet kanamalarının fazla olduğu durumda da tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır. Çok öne yatık veya çok arkaya yatık (antevert, retrovert) ise veya geçirilmiş birden fazla sezeryan mevcut ise çekilme sırasında ağrı hissedilebilir.
Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiralin adet döneminde çıkarılması gerekmektedir. Spiralin acil olarak çıkarılması gerekiyorsa herhangi bir dönemde çıkarılabilir ancak aciliyet teşkil eden bir durum yoksa rahim ağzının açık olduğu adet döneminde çekilmesi tercih edilir. Spiral anestezi gerekmeden çıkarılır.
Spiral kullanımı çok nadirde olsa spiral takıldıktan sonra ilk aylarda kasık ağrısına neden olabilir. Endometriozis; bir diğer ismiyle çikolata kisti rahim dışında büyüyen bir dokunun var oluşu nedeniyle kısırlık, ağrılı cinsel ilişki ve şiddetli kasık ağrısı şeklinde belirti gösterebilir.
İlk yıllarda memelerde dolgunluk, akne (sivilce) başağrısı, karında şişlik ruhi durum değişikliği olabilir. Bu etkiler çoğunlukla hafif düzeydedir ve çıkartılmasını gerektirecek seviyeye ulaşmaz. Zamanla bu etkilerin azalması beklenir.
Progesteron içeren hormonlu spiraller takıldıktan sonraki ilk 2-3 ayda ara kanamalar ve adet düzensizliklerine neden olabilir.Spiral takılmadan önce fazla adet gören hastalarda spiral uygulaması sonrası olan ara kanamlar 3-4 ya gibi daha uzun sürebilir. Bu durum geçicidir.
MIRENA, etkin madde olarak 52 mg levonorgestrel içermektedir. Levonorgestrel, progesteron (kadın cinsiyet hormonlarından biri) grubundan bir hormondur. MIRENA, 1 adet steril RİS olarak kullanıma sunulmuştur.
Kilo aldırır mı? Kana karışan progesteron hormonu miktarı son derece düşüktür, o yüzden doğum kontrol hapları gibi kilo aldırmaz.
Mirena spiraline sarılı hormon yavaşça rahmin içine serbestleşir. Bu hormonun rahim içi dokular tarafından emilimi hızlıdır. Ancak sistemik yan etkileri oldukça az olmaktadır. Günlük kadın doğum polikliniğine başvuran kadınlardan her on kadından ikisi adet düzensizliği ve yoğun kanama nedeniyle hekime başvurmaktadır.
Uzun Süreli Etki: Hormonlu spiral, yerleştirildikten sonra rahim içinde 5 yıl boyunca kalabilir. Bu, düzenli doğum kontrol yöntemi kullanma gerekliliğini azaltır ve kullanıcılara uzun süreli koruma sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri