Tam tahıllı besinler ve kuru baklagiller: Esmer pirinç, makarna, kara buğday, bulgur, yeşil mercimek gibi besinler kaliteli posa kaynaklarıdır. Bu sayede hem bağırsak faaliyetlerini artırarak metabolizma hızını yükseltir hem de bağırsak kanserinden korurlar.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
3) Laktoz. Laktoz da metabolizmayı yavaşlatan yiyeceklerde bulunur. Süt, peynir ya da yoğurt yediğinizde bağırsaklarınız çalışması gereken yerde duruyorsa laktoz intoleransı vardır denilir. Süt ve süt ürünlerini tüketmek istediğinizde laktozsuz seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Gece uyumadan önce kan şekerini dengelemek için protein ve karbonhidratları beraber tüketmenin ideal bir yöntem olduğunu savunan uzmanlar, fıstık ezmesi- elma, armut- peynir, yumurta- avokado, humus- çeri domates, muz- ayçiçeği çekirdeği, badem ezmesi- tahıllı ekmek, ev yoğurdu-meyve tüketilebileceğini söylüyor.
Metabolizmanın en hızlı çalıştığı zaman dilimi sabah saatleridir, akşam saatlerinde metabolizma yavaşlamaya başlar. Uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltınızı yapmaya özen gösterin ki metabolizmanız da sizinle birlikte uyansın.
Metabolizmanın hızını yükseltmek için en önemli besinler lif içeren besinlerdir. Lif sindirim sırasında enerjiyi artırır ve metabolizmayı hızlandırır. Lif içeren bazı besinler;portakal, ıspanak,brokoli,elma, greyfurt, kale, lahana, kepekli tahıllar, kabak çekirdeği, fındık, badem ve yulaf olarak sıralayabiliriz.
5 – 10 saniye: 50'li yaşlar. 11 – 30 saniye: 60'lı yaşlar. 31 – 45 saniye: 70'li yaşlar. 45 saniyenin üzerinde: 80'li yaşlarda olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Uyandıktan sonra kahvaltınızı ilk 45 dakika içerisinde yapmaya özen gösterin. Bu şekilde metabolizmanız hızlanacaktır. Protein dolu bir kahvaltı, haşlanmış yumurta, yoğurt ve granola parfe, yulaf ezmesi ile güne başlamak için güzel bir başlangıç olacaktır.
Yağ oranı azaltıldığı zaman bağırsak faaliyetlerini zayıflatır ve etkisi de azalmış olur. Her öğün 1 kase yoğurt tüketerek uzun süre yok kalabilir ve bu sayede hızla kilo verebilirsiniz. Yoğurdun yanında düşük kalorili ve sağlıklı besinler tüketirseniz daha hızlı kilo vermeniz de mümkün olur.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel aşırı düşük kalorili diyetlerin metabolizmayı olumsuz etkileyen etmenlerin başında geldiğini belirtiyor. Bunun nedeni ise düşük kaloriyle beslenen kişilerde vücudun açlık durumunu fark etmesi ve birçok kimyasal süreçleri enerjiden tasarruf etmek için yavaşlatması.
Açlık, yaşlanma karşıtı bileşikleri teşvik ediyor. İnsan vücudu yemeğe aç bırakıldığı için, ortaya çıkan birkaç farklı metabolik değişiklik vardır. Normal olarak, karbonhidratlar hazır olduğunda, vücut bunları yakıt olarak kullanır.
Araştırmalar aç kalırsanız zayıflamak bir yana kilo bile alabileceğinizi gösteriyor. Açlık, metabolizma hızını azaltıyor.
- 20 ile 60 yaş arasında metabolizma hızı sabit kalıyor ve hiçbir değişiklik meydana gelmiyor. - 60 yaşından sonra metabolizmada kalıcı bir düşüş başlıyor. 90 yaşına kadar ortalama yüzde 26'lık bir düşüş görülüyor.
Yavaş çalışan bir metabolizma bizi yorgun, bitkin, isteksiz, hatta depresif biri bile yapabiliyor. Metabolizmamız yavaş çalışıyorsa uykumuz bozuluyor, cildimiz kuruyor, saçlarımız, tırnaklarımız eski canlılığını kaybediyor.
”En geç ara öğünü 21:30 gibi ya da en az 2 saat önce olması gerekiyor. Çünkü akşam 19:00 itibarı ile metabolizmamız yavaşlar ve yediklerimizin yağa dönüşümü hızlanır. Geç yatıp geç uyanmak ise metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden olarak giderek artan bir vücut ağırlığı ile karşı karşıya kalırız.”
Kas kütlesi: Vücuttaki kas kütlesi arttıkça, bu dokuların yaşamlarını sürdürmeleri için gereken enerji ve yapıtaşı ihtiyacı artacağından, bazal metabolizma hızlanır. Kas kütlesi fazla olan kişilerde, her harekette daha çok kas çalışacağından, metabolizma hızı daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri